reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Cześć mamy listopadowe 2021. Mam termin na 26.10 ale początkowo był na 30.10 i tak jakoś zaczęłam was czytać. A dopiero teraz odważyłam się napisać. Oczekuje córeczki. Od początku przybrałam na wadze 7 kg. Teraz mam cukrzyce ciazowa ale reguluje dieta. Leżę od początku ciąży, plamienia, pózniej odwarstwienia kosmowki dwa razy i krwiaki, potem nisko łożysko, nieduże krwawienie w 20-21, szpital kilka dni, obecnie 30 tydzień i łożysko przodujące brzeznie. Trzymam się, staram się nawet po domu nie chodzić bez potrzeby. I jakoś daje rady.
Ja na początku ciąży też miałam sporo problemów. Tylko dowiedziałam się o ciąży i kilka dni później IP -krwiak 4 razy większy od dziecka na dodatek odrywający kosmowkę, w konsekwencji do14 lub 15 tc bezwzględny zakaz wstawania (nie wliczając łazienki), w tamtym czasie miałam codziennie krwawienie, normalnie jak okres. Co prawda u mnie jeśli chodzi o dalszy przebieg ciąży to poza torbielem w mózgu, który już się wchłonął było bez dalszych komplikacji. Pomyśl jakie nasze dzieci są silne, ile już przetrwały. Będzie dobrze, nie może być inaczej. Ja też już 30 tydzień 😊

reklama
P
Cześć mamy listopadowe 2021. Mam termin na 26.10 ale początkowo był na 30.10 i tak jakoś zaczęłam was czytać. A dopiero teraz odważyłam się napisać. Oczekuje córeczki. Od początku przybrałam na wadze 7 kg. Teraz mam cukrzyce ciazowa ale reguluje dieta. Leżę od początku ciąży, plamienia, pózniej odwarstwienia kosmowki dwa razy i krwiaki, potem nisko łożysko, nieduże krwawienie w 20-21, szpital kilka dni, obecnie 30 tydzień i łożysko przodujące brzeznie. Trzymam się, staram się nawet po domu nie chodzić bez potrzeby. I jakoś daje

jesteśmy z tobą już ostania prosta!! Wszystko się uda 🥰🥰🥰 nam ja tez30 tydzień

Czy któraś z Was orientuje się w takim temacie: jestem na L4 ciążowym, ostatnie kończyło mi się 16.08 i lekarz wystawił mi kolejne od 16.08 (zamiast od 17.08). Tak jakby ten dzien 16.08 jest teraz podwójnie?! Czy ZUS może zrobic z tym problem?

Dzień dobry. Matko musiałam kilka stron nadrobić 🙈 wogole nie przychodzą mi powiadomienia..

Ja nigdzie nie mogę znaleźć fajnych organizerów żeby sobie poukładać swoje zakupy.. Leżą na półce i wyglądają jednak jak mały rozpierdacz. Muszę coś z tym zrobić 🙈😂
Jesli chodzi o wagę to cały czas jestem na + /- - 6kg. Zdarza się, że są dni w których mam może z 1.5kg do przodu. Ale lekarz mówi, że dopóki nie chudnę dalej to niema się czego obawiać.
Ja mam problem ze spaniem na lewym boku. Nie mogę na nim zasnąć. Jestem tak przyzwyczajona do spania na prawym że strasznie się mecze w nocy 😂

UPRZEDZAM DLUGA HISTORIA PONIŻEJ
Jestem już albo dopiero w 26 tygodniu i postanowiliśmy z mężem zakupić wózek. Niektóre nasze ciężarne znajome kupując muszą czekać nawet do 8 tygodni na wózek a ja w ostatnim miesiącu chce sobie oszczędzić stresu czy wózek do terminu przyjdzie czy nie przyjdzie czy bezzie cały czy nie uszkodzony i nie będzie trzeba go oddac na reklamację.. Więc decyzja podjęta.
Objechaliśmy miasta poboczne i nasze miasto i wpadły nam w oko 3 modele. Z czego u Nas w mieście wydawało nam się, że cena najbardziej przystępna. Pojechałam więc ostatnio sama żeby go jeszcze obejrzeć podpytać i wogole chyba poprostu się jarałam 😂 pojechałam więc do sklepu.
Oglądam ten wózek Pani mi opowiada i pyta się na kiedy mam termin. Mówię jej że na listopad a Pani do mnie, że oooo to jeszcze ma Pani dużo czasu. Więc odpowiedziałam że na niektóre modele wózków czeka się nawet 6/8 tygodni a ja w ostatnim miesiącu wolałabym mieć już wózek u siebie. Spytała się o kolor i miała sprawdzić dostępność i oczywiście między innymi poszła mi wypisać kartę rabatową. Wraca i mówi, że tego koloru niema na stanie i trzeba by było zamówić i poprostu czekać. Więc pytam się jej czy w takim razie do połowy października chociaż wózek przyjdzie, a ta do mnie ze nie jest w stanie mi powiedzieć bo może iść 6 tygodni a może 10 a może miesiąc.. Myślę sobie zaebiście.. A ona komentowała, że mam jeszcze mnóstwo czasu.
Ale to nic. Mówię do niej że z rabatem to i tak przystępna cena i prawdopodobnie przyjadę z mężem bi wózek mi się bardzo podoba i w sobotę chcielibyśmy zamówić. A ta do mnie ze cena na wózku to nie cena za wózek ten, który ja chce tylko to cena wózka dostępnego na magazynie i w salonie..
Ręce mi opadły.. Uważam, że w takim razie na wózku powinna być notka że cena ulega zmianie a nie w sklepie masz wózek za 2150 a jak chcesz zamówić to nagle okaże się że ten sam model tylko w innym kolorze kosztuje 2500..
No i tak nasza przygoda z wózkami zaczyna się od nowa bo ten sklep sobie odpuszczam. Pani nie była nawet w stanie powiedzieć ile ostatecznie za niego zapłacę i dopiero by mnie poinformowała przy zamówieniu 👍
Dzwoniłam się upewnić w innych sklepach i na szczęście gdzie indziej niema takich wałków. Owszem jak zamówisz za 2 miesiące to cena może ulec zmianie bo za 2 miesiące te wózki mogą być droższe. Ale jeśli zamówisz tj my chcemy np w tą sobotę to cena jest taka jak podana w sklepie..
🙈😂 Także dziewczyny które zakup wózka mają jeszcze przed sobą. DOPYTUJCIE O WSZYSTKO żeby później nie było zdziwienia.

Dzień dobry. Matko musiałam kilka stron nadrobić 🙈 wogole nie przychodzą mi powiadomienia..

Ja nigdzie nie mogę znaleźć fajnych organizerów żeby sobie poukładać swoje zakupy.. Leżą na półce i wyglądają jednak jak mały rozpierdacz. Muszę coś z tym zrobić 🙈😂
Jesli chodzi o wagę to cały czas jestem na + /- - 6kg. Zdarza się, że są dni w których mam może z 1.5kg do przodu. Ale lekarz mówi, że dopóki nie chudnę dalej to niema się czego obawiać.
Ja mam problem ze spaniem na lewym boku. Nie mogę na nim zasnąć. Jestem tak przyzwyczajona do spania na prawym że strasznie się mecze w nocy 😂

UPRZEDZAM DLUGA HISTORIA PONIŻEJ
Jestem już albo dopiero w 26 tygodniu i postanowiliśmy z mężem zakupić wózek. Niektóre nasze ciężarne znajome kupując muszą czekać nawet do 8 tygodni na wózek a ja w ostatnim miesiącu chce sobie oszczędzić stresu czy wózek do terminu przyjdzie czy nie przyjdzie czy bezzie cały czy nie uszkodzony i nie będzie trzeba go oddac na reklamację.. Więc decyzja podjęta.
Objechaliśmy miasta poboczne i nasze miasto i wpadły nam w oko 3 modele. Z czego u Nas w mieście wydawało nam się, że cena najbardziej przystępna. Pojechałam więc ostatnio sama żeby go jeszcze obejrzeć podpytać i wogole chyba poprostu się jarałam 😂 pojechałam więc do sklepu.
Oglądam ten wózek Pani mi opowiada i pyta się na kiedy mam termin. Mówię jej że na listopad a Pani do mnie, że oooo to jeszcze ma Pani dużo czasu. Więc odpowiedziałam że na niektóre modele wózków czeka się nawet 6/8 tygodni a ja w ostatnim miesiącu wolałabym mieć już wózek u siebie. Spytała się o kolor i miała sprawdzić dostępność i oczywiście między innymi poszła mi wypisać kartę rabatową. Wraca i mówi, że tego koloru niema na stanie i trzeba by było zamówić i poprostu czekać. Więc pytam się jej czy w takim razie do połowy października chociaż wózek przyjdzie, a ta do mnie ze nie jest w stanie mi powiedzieć bo może iść 6 tygodni a może 10 a może miesiąc.. Myślę sobie zaebiście.. A ona komentowała, że mam jeszcze mnóstwo czasu.
Ale to nic. Mówię do niej że z rabatem to i tak przystępna cena i prawdopodobnie przyjadę z mężem bi wózek mi się bardzo podoba i w sobotę chcielibyśmy zamówić. A ta do mnie ze cena na wózku to nie cena za wózek ten, który ja chce tylko to cena wózka dostępnego na magazynie i w salonie..
Ręce mi opadły.. Uważam, że w takim razie na wózku powinna być notka że cena ulega zmianie a nie w sklepie masz wózek za 2150 a jak chcesz zamówić to nagle okaże się że ten sam model tylko w innym kolorze kosztuje 2500..
No i tak nasza przygoda z wózkami zaczyna się od nowa bo ten sklep sobie odpuszczam. Pani nie była nawet w stanie powiedzieć ile ostatecznie za niego zapłacę i dopiero by mnie poinformowała przy zamówieniu 👍
Dzwoniłam się upewnić w innych sklepach i na szczęście gdzie indziej niema takich wałków. Owszem jak zamówisz za 2 miesiące to cena może ulec zmianie bo za 2 miesiące te wózki mogą być droższe. Ale jeśli zamówisz tj my chcemy np w tą sobotę to cena jest taka jak podana w sklepie..
🙈😂 Także dziewczyny które zakup wózka mają jeszcze przed sobą. DOPYTUJCIE O WSZYSTKO żeby później nie było zdziwienia.
Ja mam organizery te z ikei mega są do szafy 💕 a wózek już tez kupiłam chwile temu żeby się nie denerwować i fotelik mam cybex z olx i najlepsze ze dałam z niego 1800zl
A kosztują mega dużo a ja miałam farta i jeszcze gratis dostałam adaptery i śpiworek zimowy już umyty fura czeka 😅

Załączniki

• 160B7F9B-D226-4ECE-9095-CC8EB7F9FC51.jpeg
    160B7F9B-D226-4ECE-9095-CC8EB7F9FC51.jpeg
    594,4 KB · Wyświetleń: 115
  • F4044296-8BE9-4A02-B451-FB6981FC88DD.jpeg
    F4044296-8BE9-4A02-B451-FB6981FC88DD.jpeg
    606,7 KB · Wyświetleń: 110
Czy któraś z Was orientuje się w takim temacie: jestem na L4 ciążowym, ostatnie kończyło mi się 16.08 i lekarz wystawił mi kolejne od 16.08 (zamiast od 17.08). Tak jakby ten dzien 16.08 jest teraz podwójnie?! Czy ZUS może zrobic z tym problem?
Kiedyś coś się w systemie popsuło i mi lekarz nie mógł wystawić zwolnienia od 10 ale dopiero od 11 (chociaż poprzednie było do 9 to lekarzowi wyświetlało 10). I potem wyszło ze na 10 nie mam, dzwoniłam do lekarza i lekarz miał opcje skorygowania i tez tak zrobił. Wiec jakby coś się działo to lekarz może korygować (tak było około 2,5 roku temu)

W temacie wózków. Mój pierwszy wózek był nowy, baby city tour lux. Był fajny bo gondola całkowicie się składała jak spacerowka (i to tez wpłynęło na wybór). Ale dziecko okazało się być mega długie i w pewnym momencie czuło się w standardowej gondoli 28 na 74 klaustrofobicznie wiec kupiłam na szybko używana Emmaljunge gdzie gondola jest 32 na 80 z hakiem. I tak myślałam ze to wiecie taki grat (dużo miejsca) ale jak ja się zdziwiłam jaki to się okazał być wygodny wózek. Daszek mega zasłaniał latem i można nawet było zrobić tak ze był przewiew. Mega się wygodnie prowadziło. Potem jak chciałam użyć małej spacerówki od joggera to się okazało ze nozki jakby wychodzą z wózka a ze dziecko wazy więcej i jak więcej jeszcze pod wózek wrzucić to jest mega ciężko go prowadzić. A ze chciałam już żeby był wygodny dla mnie i dla dziecka i mieścił się do małego bagażnika to tym razem kupiłam używany bugaboo bee 5 i tu tez moje zdziwienie bo jak postawiłam już większe dziecko, załadowała pod wózkiem a wózek się nadal prowadzi dobrze pomimo obciążenia. Wiec pozbyłam się joggera. I mam teraz dwa, Emmaljunge dla córki z gondola i bugaboo bee 5 dla synka dwulatka. Co ciekawe oba używane. Ale mega wygodne dla dzieci i mnie. Może spróbujcie wybierajac wózka wrzucić tam coś ciężkiego i zobaczcie czy nadal się dobrze prowadzą. Najlepiej pewnie obejrzeć używane nawet bo w sklepie mogą różnie zareagować. Ale wiecie w sklepie gładka powierzchnia a na ulicy różnie sobie można przetestować. Inna sprawa to może koleżanki maja wózki to najlepiej powozić ich dzieci. Koleżanka uwielbiała swój wózek ale była wyższa ode mnie i silniejsza (a może nie miała porównania z innymi wózkami). Jak ja raz pchałam jej wózek z dzieckiem i kłamstwami pod górkę to miałam zadyszkę i nie dawałam rady. Ja jestem niska i nie wazę dużo, nie miałam siły. Mam nadzieje ze takie praktyczne rady są przydatne.

reklama
Jak możesz to zadzwoń do lekarza bi to zależy też czy miałaś do 16 z 16 włącznie czy do 16 czyli z końcem 15 i od 16..

Do góry