reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

Ja to bym chciała żeby mój syn zawsze przesypiał w nocy ciągiem tę 2/2,5 niestety już od kilku tygodni pobudki co 1h to norma :(
Mój synek już od 2tyg nagminnie przewraca się z brzucha na plecy, ostatni próbuje z plecow na boczek. Mamy też umówioną wizytę w poradni rehabilitacyjnej bo dostaliśmy skierowanie od pediatry - m.in nie jest jeszcze symetryczny w niedzielę skończy 4mies

reklama
No to mój pączek - 8.620g skończone 4 miesiace, nie przewraca się z pleców na brzuch ale coś tak ju.z próbuje. Pediatra powiedziała, że spokojnie ma czas do 6 miesiąca ale jak czytam o poczynaniach waszych bobasów to zaczynam się trochę stresować...

U mnie byl wspanialy moment gdzie karmiłam tylko raz gora dwa, ale to juz dawno i nieprawda... tak jak Ty karmię bardzo często. U mnie moze to przez ząbkowanie no mamy już jednego kasownika a mam wrażenie, że idzie drugi. A Twoja mama karmila piersią?
Ja ostatnio dowiedziałam się, że 30 lat temu to wszystkim wciskano mm, ze niby kp jest bezwartościowe i ja jako niemowle bylam po 3 miesiącach na butelce. Podobno na mm dzieci dłużej przesypiają. Jak jest to może niech wypowiedza się dziewczyny dzieciaczków na mm?
Jest nas troje i moja mam nigdy nie karmiła piersią. Coś w tym jest że kiedyś karmienie piersią było negatywnie odbierane. Przynajmniej w moim otoczeniu bo zarówno moja mama jak i teściowa wręcz odradzały mi to 😒 ja mam do tego zupełnie inne podejście.Cieszę się że tym razem mi się to udało. Pierwszy syn był na butelce (10 lat temu) wtedy jeszcze zalecenie było takie żeby mm karmić co 3 godziny. I pamiętam że w pewnym momencie zamieniliśmy nocne karmienie na herbatę. I tak się zastanawiałam jak to jest przy kp ale przemyślałam i zostane przy tym jak jest myślę, że samo się to jakoś ureguluje niedlugo.

Czy wasze maluszki trzymają już przy noszeniu głowę bez potrzeby podtrzymywania?Bo moja córeczka od kilku dni właśnie ewidentnie już zaczyna główka trzymać stabilnie i zaraz będzie można nosić ja jedna ręką
U Jasia główka się jeszcze kiwa. Mamy skierowanie na rehabilitację ze słabym napięciem mięśni.
Ja karmię podobnie, jedna dłuższa przerwa ok 4h po karmieniu przed spaniem, a później co 2-3h, więc jest tych karmień około 3 w nocy. Myślę że to normalne. W ciągu dnia jemy co 2h.

Ja się właśnie zastanawiam czy mojemu nie idą ząbki. Ciągle ręce w buzi, ślini się okropnie, moje palce też jak nieraz weźmie to zaciska dziąsłami

Byliśmy ostatnio u fizjo, ale nie potwierdziły się moje obawy o wzmożone napięcie w barkach, szyi. Stwierdziła jedynie bardzo delikatna asymetrię lewostronną. Dała 2 ćwiczenia, ale do kontroli już nie kazała przychodzić.
U nas też pierwsza przerwa od 4-5 h potem co 3h.

Jeśli chodzi o umiejętności ruchowe to u nas główka jest już stabilna, trzyma się pięknie [emoji1] obroty pojawiły się kilka dni temu ale też tylko przez jedno ramię.. pełzać próbuje ale jej to nie wychodzi i się wkurza. A co do trakcji to u nas długo nie wychodziło ale już jest ok. Zaczęła robić jakoś w okolicach 16 tyg. Potem wszystkie inne umiejętności ruszyły z kopyta.. i tak się zastanawiam czy to przez taki intensywny rozwój w ostatnim czasie pojawiły się problemy ze snem w nocy.. co myślicie? Może mieć to związek?

reklama
Tak, takie było zalecenie lekarza. Mały ma rozszerzoną dietę od skończonego 16 tygodnia. Wypijał za dużo mleka, przez co miał problem z kupkami i brzuszkiem.
No ale kaszke tak wcześnie daje się jak dziecko nie przbiera na wadze. No i do roku dziecko ma pić sama wodę, soków się nie daje zw względu na to że zawierają dużo cukru A np są pozbawione błonnika który jest w miąższu

Do góry