reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2020

Cześć dziewczyny [emoji4] kiedyś udzielałam się na tym wątku, potem byłam w prywatnym ale zostałam z niego wyrzucona - prawdopodobnie za mało się udzielałam. Powodem były problemy ze skracającą się szyjką, mam założony już pessar, po drodze przyplątała.mi się jakaś infekcja, okazało się też że moja malutka ma torbielki w główce i jakoś bardzo mnie to zdołowało i przestałam się udzielać. Ale jestem tu, witam się z Wami na nowo [emoji4] To moja pierwsza ciąża, aktualnie 28 tc [emoji4]
to już przesada, że Cię wywalili. a bolało Cię coś podczas skracania się szyjki? brałaś luteinę?

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest u Was z ruchami.. Tak jak pisałam jestem w 28tc i już naprawdę czułam te ruchy bardzo wyraźne, czasami nawet dosyć mocne. A dzisiaj moje dziecko jest niesamowicie spokojne. Czuje co prawda ruchy ale są one bardzo delikatne, muszę się skupić żeby je poczuć. Sprawdzałam też detektorem tętna i serduszko bije prawidłowo ale oczywiście zaczynam się martwić [emoji17]
Ja mam dokładnie to samo...28 tc.wczoraj bardzo intensywne ruchy i to przez 80 % dnia bo leze caly czas a dziś juz malutko...

Ja mam dokładnie to samo...28 tc.wczoraj bardzo intensywne ruchy i to przez 80 % dnia bo leze caly czas a dziś juz malutko...
Może po intensywnym dniu dziecko chce odpocząć 😝 ja widzę że moja aktywność wpływa na malucha. Im więcej się ruszam tym mniej go czuje. A dziś leżę cały dzień i tylko pojedyncze ruchy czuje

Brałam luteinę jakoś do 16tc z racji wcześniejszych poronień. W 21tc okazało się że szyjka się skraca, dostałam luteinę i nakaz leżenia. Potem trochę się wydłużyła a po 2 tyg znowu skróciła. Dlatego mój gin podjął decyzję że zakładamy pessar. Bolało mnie lekko podbrzusze i kręgosłup na samym dole. Ale to w sumie nie jest wyznacznik skracania się szyjki. Tzn nie u każdej z nas tak to działa. Poza tym ja mam duży problem z napinaniem się brzucha. Za każdym razem jak wstanę z łóżka i pochodzę z 5-10min to mój brzuch robi się twardy jak kamień. Biorę dużo magnezu ale średnio pomaga [emoji17]
to już przesada, że Cię wywalili. a bolało Cię coś podczas skracania się szyjki? brałaś luteinę?

Ja zaczęłam 27 tc i na początku bardziej czulam kopniaki teraz więcej przelewan , wypuklen . Ja ogólnie cały dzień w biegu jestem wiadomo jak przy dziecku w domu , rzadko mam czas siąść tak serio na spokojnie , jak już dłużej posiedzę to młody szaleje , jak się wieczorem położę to tez szaleje 😊 Ale mam wrażenie ze często siedzi na tyłku bo często czuje ruchy na szyjce i dole brzucha , jak się położę to znowu wysoko czuje ruchy 🤨

Z tymi ruchami to roznie bywa. Mój mnie tak okopywał czasem ze moja druga połówka spac nie mogła bo mówi ze mu młody nery okopuje jak sie przytule 😄
A ostatnio słabo. W poniedzialek w nocy to w ogóle do niego zygałam bo sie wystraszyłam ze taki spokojny
Na szczescie we wtorek miałam wizyte u lekarza i powiedział że młody sie dupką obrucił wiec dlatego nie czuje kopniaków (bo kopie do środka)

Dobrze że jest poprawa. Szyjka długa. Teraz leżeć i spokojnie czekać na kolejne tygodnie z każdym jest już na plus.Trzeba niestety trochę zwolnić. Będzie dobrze.[emoji3][emoji3][emoji1696][emoji1696]
Ej no musi być ok. Nie biorę innej opcji pod uwagę. Zalecenia lekarzy to magnez, luteina dopochwowo. Pobrali 3 wymazy na jakieś bakterie z pochwy i dopóki nie będzie wyników to będę w szpitalu. Póki co bóle osłabły, brzuch napina się ale mam nadzieję że niegroźnie. Szyjkę mam 38mm więc chyba całkiem niezłą.

Cześć dziewczyny [emoji4] kiedyś udzielałam się na tym wątku, potem byłam w prywatnym ale zostałam z niego wyrzucona - prawdopodobnie za mało się udzielałam. Powodem były problemy ze skracającą się szyjką, mam założony już pessar, po drodze przyplątała.mi się jakaś infekcja, okazało się też że moja malutka ma torbielki w główce i jakoś bardzo mnie to zdołowało i przestałam się udzielać. Ale jestem tu, witam się z Wami na nowo [emoji4] To moja pierwsza ciąża, aktualnie 28 tc [emoji4]

Witam, ja tutaj nie od początku wiec nawet nie kojarzę ;). Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa.

reklama
Z ruchami u mnie to im intensywniejszy dzień to kiedy siądę, albo wieczorem położę się to dzidzia szaleje. Natomiast w ciągu dnia kiedy mało co siądę tylko ciagle coś robię to rzadziej się rusza. Ruchy natomiast są już coraz bardziej mocniejsze wręcz czasem bolesne. I jeszcze kiedy jem to czuje ruchy, ale może dlatego ze wtedy tez zwykle siedzę - czasem śmieje się sama do siebie, ze dostaje kopniaka bo coś Małej nie smakuje albo wręcz ze smakuje i domaga się więcej 😂

Do góry