reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe kropki - II kreski ❤️

No właśnie! Mój mąż powtarza, że jakby wiedział, że tak długo trzeba się starać to moglibyśmy już zacząć na początku związku [emoji28]

My tez tak planowaliśmy ze zaczniemy starania w drugiej połowie roku po wakacjach naszych, bo w pierwszej mieliśmy już trochę planów i po prostu tak było rozsądniej. Jakby człowiek wiedział to by się już wtedy nie zabezpieczał [emoji23][emoji23][emoji23]

reklama
Nie umiałam się powstrzymać. Njie wiem czy coś będzie widać na forum. Według jednej apki 2 dni do okresu, a według drugiej 6. 12 dni po domniemanej owulacji.
IMG_20201027_072740.jpeg

Kurczę dziewczyny nie wiem co z tą moją owulacja...dalej czekam. Dziś przed pracą robiłam test i była już widoczna delikatnie kreska, nie był to cień cienia. W pracy pobolewalo mnie podbrzusze trochę jak na okres trochę tak dziwnie ciagnelo, nawet trochę jakby śluzu mlecznego chociaż być może jakos cudem to były resztki po mezu chociaż mimo że kochalismy się ostatnio w niedzielę rano. Wróciłam z pracy i zrobiłam test, a tam cień cienia [emoji35][emoji2356] zglupialam... zaczynam tracić nadzieję
W tym cyklu poczułam ból w podbrzuszu
Kurczę dziewczyny nie wiem co z tą moją owulacja...dalej czekam. Dziś przed pracą robiłam test i była już widoczna delikatnie kreska, nie był to cień cienia. W pracy pobolewalo mnie podbrzusze trochę jak na okres trochę tak dziwnie ciagnelo, nawet trochę jakby śluzu mlecznego chociaż być może jakos cudem to były resztki po mezu chociaż mimo że kochalismy się ostatnio w niedzielę rano. Wróciłam z pracy i zrobiłam test, a tam cień cienia [emoji35][emoji2356] zglupialam... zaczynam tracić nadzieję
W tym cyklu ból podbrzusza wystąpił u mnie w 18 dc cyklu, testy owu pozytywne wyszły w 19 dc ( cykle 30 dni) więc niby owulacja powinna być 20 dc. Nie przejmuj się tym, moja przyjaciółka zaszła w ciąże na dwa dni przed spodziewaną @. Nie dokładaj sobie stresu, nalej sobie lampkę wina, włącz komedie i na pewno niedługo się pojawi ☺️

Nie umiałam się powstrzymać. Njie wiem czy coś będzie widać na forum. Według jednej apki 2 dni do okresu, a według drugiej 6. 12 dni po domniemanej owulacji.
Zobacz załącznik 1193063
Mam taką samą kreskę na teście 2 dni po miesiączce więc myślę, że to kreska testowa ale życzę Ci żeby to była ciąża 😉
Oczywiście po miesiączce która trwała 3 dni więc u mnie to nie ciąża.

Jako, że ja choruje na niedoczynność tarczycy od 4 lat to coś tam Ci mogę podpowiedzieć w tym temacie.
Ogólnie przez te 4 lata tylko raz udało mi się zbić tsh poniżej 2 w lutym tego roku. Ale to zasługa endokrynolog na którą w końcu trafiłam w enelmed (6 endokrynolog przez ten cały czas). Niestety ostatni raz byłam u niej w grudniu zeszłego roku i gdzieś mi spieprzyla i nie mogę jej znaleźć. Jako pierwsza endokrynolog opieprzyła mnie, że najpierw powinnam iść do ginekologa bo hormony tarczycy mają ogromny wpływ na hormony kobiece. Wszak byłam u ginekolog ale jakiejś nawiedzonej, ktora cos tam sobie pogadala pod nosem co powinnam zrobic przed planowaną ciążą, dala mi duphaston na plamienie przed okresem bez zadnych badań i powiedziala, ze to moze utrudniać zajscie w ciaze a jak zajde to zeby odstawic (chyba same rozumiecie czemu nawiedzonej bo jak zaczelam czytac do czego sluzy dupek to juz do niej nie poszłam).
Ale do rzeczy, moja endo zaczęła się zastanawiać dlaczego mam za wysokie tsh jesli ft3 i ft4 sa w normach, no i wpadla na pomysł zeby dac mi ferfytyne (magazyn żelaza). Do tego podniosla letrox do 75 (stad nizszy wynik w lutym tego roku).
Dała mi również skierowanie na usg tarczycy (powinno się wykonywać co roku) - w końcu po trzech latach od ostatniego ktoś zlitował się mi je dał, tak samo anty-tpo i anty-tg. Ale niestety z wynikami poszłam w lutym już do innej endo i załamka. Na usg nacieki limfatyczne (jeśli dobrze pamietam), anty-TPO coś około 90, norma do 60, i ferrytyna 30, norma od 10-200. A ta nowa endo, że coś się u Pani dzieje ale nie wiadomo co. Jak w wynikach ewidentne Hashimoto (trudno wiem co się dzieje tylko nie jestem do końca zdiagnozowana). Zainteresowałam się tą niska ferrytyna sama i gdzies od sierpnia w koncu zaczelam suplementowac zelazo bo z grupy na fb dowiedzialam sie, ze ferrytyne powinno sie utrzymywac na poziomie 80. Poza tym nie moglam juz patrzec na moje zostające wszedzie wlosy, i podłużne pręgi na paznokciach ktore pękały az po skórki przez caly paznokieć. Zreszta konsultowalam to z dermatologiem i tez mi babeczka powiedziala, zeby suplementowac.
Polecam Ci bardzo fajną grupę na fb Hashimoto grupa wsparcia - można się dużo dowiedzieć.
Generalnie ważne jest aby oznaczyć też FT3 i FT4.
I poproś o skierowanie na niedobory. Selen, ferrytyne, żelazo- nie pamiętam co tam wpływa ma tarczyce ale jeśli chcesz to sprawdzę. Ja byłam na tsh wczoraj bo mi wisiało skierowanie od lutego i wynik 1,07. Przez te 4 lata nigdy nie zdążyło się, że utrzymalam wynik poniżej 2!!!!! I tak myślę, że ta moja endo miała rację dajac mi skierowanie na ferrytyne. Tak więc oznacz ft3, ft4 - może nie ma co szprycować się hormonami tarczycy jeśli tsh sie podniosło przez niedobory witamin. A niestety dostarczając hormony tarczycy, sama tarczyca sie rozleniwia. Ja zaczynalam od dawki 25 i systematycznie byla mi zwiekszana.
W listopadzie będę u nowego 8 juz endokrynologa
FT3 i ft4 mam już oznaczone.. Żelaza mam za dużo w organizmie, więc jego nie mogę więcej spożywać.. Selen z wit. E łykam od miesiąca.. Tsh badałam 2 razy w odstępach 2 tygodniowych i był przyrost w górę... Po 4 tygodniach planuje sprawdzić jak działa lek.. Przed kolejnym cyklem, aby ewentualnie moc się starać.. Obecnie łykam pregna star, który zawiera jod.. Także mam nadzieję, że się coś ruszy..
Antygeny będę robić razem z nowym TSH, w całym pakiecie.

FT3 i ft4 mam już oznaczone.. Żelaza mam za dużo w organizmie, więc jego nie mogę więcej spożywać.. Selen z wit. E łykam od miesiąca.. Tsh badałam 2 razy w odstępach 2 tygodniowych i był przyrost w górę... Po 4 tygodniach planuje sprawdzić jak działa lek.. Przed kolejnym cyklem, aby ewentualnie moc się starać.. Obecnie łykam pregna star, który zawiera jod.. Także mam nadzieję, że się coś ruszy..
Antygeny będę robić razem z nowym TSH, w całym pakiecie.

Właśnie też zastanawiałam się nad pragna start ale zobaczyłam, że jest jod więc zaczekam z tym na endokrynologa bo samemu przy chorobach tarczycy brać nie wolno bo to może pogorszyć sytuację. Biorę ovarin tak jak mi gine poleciła.
Jakie masz wyniki ft3 i ft4?
Mi endo mówiła, że tsh najlepiej oznaczyć po 3 miesiącach bo mniej więcej tyle potrzeba aby organizm przyzwyczaił się i przyswoil lek i po tych 3 miesiącach wynik jest najbardziej wiarygodny.

Właśnie też zastanawiałam się nad pragna start ale zobaczyłam, że jest jod więc zaczekam z tym na endokrynologa bo samemu przy chorobach tarczycy brać nie wolno bo to może pogorszyć sytuację. Biorę ovarin tak jak mi gine poleciła.
Jakie masz wyniki ft3 i ft4?
Mi endo mówiła, że tsh najlepiej oznaczyć po 3 miesiącach bo mniej więcej tyle potrzeba aby organizm przyzwyczaił się i przyswoil lek i po tych 3 miesiącach wynik jest najbardziej wiarygodny.
Mi pregnastart poleciła endo właśnie ze względu na to, że zawiera jod.. Kontrolę zalecila mi już za 6 tygodni.. Ogonie tsh nie mam dużego, bo mieszczę się w normie bez starań, ale przy staraniach muszę lekko obniżyć..
FT3 3,08 przy normach 1, 71-3.71
Ft4 0.86 przy normach 0.86-1,48

reklama
:angry:
Mi pregnastart poleciła endo właśnie ze względu na to, że zawiera jod.. Kontrolę zalecila mi już za 6 tygodni.. Ogonie tsh nie mam dużego, bo mieszczę się w normie bez starań, ale przy staraniach muszę lekko obniżyć..
FT3 3,08 przy normach 1, 71-3.71
Ft4 0.86 przy normach 0.86-1,48
Ft3 i ft4 niby w granicach normy. Te hormony świadczą o konwersji z T4 powstaje T3 i u Ciebie wygląda to tak jakby za dużo powstawało t3 z samego t4 ale póki co jeszcze w normie. Ja nie umiem tak po "doktorowemu" więc daj znać co Ci lekarz powie. W zeszłym roku mi to najlepsza endo u jakiej do tej pory bylam wyjaśniala. Wcześniej to mnie tylko leczono po samym tsh.

Do góry