reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍁🍂Listopadowe kreski 🍁🍂

Nie wiem jak Wy, ale ja się cieszę, że już jest piątek! Koniec roku to u mnie zawsze mordęga w pracy. Macie jakieś plany na weekend? Ja zamierzam wyczilować, bo ta stymulacja w II połowie cyklu mi daje w kość, dziś od rana mam ochotę krzyczeć na ludzi i rozpłakałam się w windzie, jadąc do biura 😂
Ja w weekend pracuje. No dobra, niby tylko w sobotę, ale to i tak psuje weekend.

reklama
Badania, które robiliśmy:
1. Kariotypy - dobre
2. Pakiet na trombofilie - mam mutacje genu MTHFR (dla genetyka to nie był problem, dla ginekologa wskazanie podania heparyny od pozytywnego testu)
3. Nasienie - dobre
4. U mnie wyszły podwyższone przeciwciała przeciw 2-glikoproteinie (też wg ginekologa wskazanie do podania heparyny) i TSH na poziomie 2.5 (dostałam euthyrox).
To były badania, żeby znaleźć przyczynę poronień. Stanęło na tym, że mam zażywać Acard od owulacji i od pozytywnego testu heparyna. Ten pozytywny test już sie niestety później nie pojawił. No i teraz diagnozuje sie w kierunku niepłodności, i tak:
1. Getotyp KIR - dobry.
2. Drożność - jajowody nieprawidłowo dorożne. A że miałam operację w obrębie jamy brzusznej, podejrzewano zrosty. Zrobili laparoskopię - czyściutko, bez zrostów, jajowody wyszły drożne.
3. Biopsja endometrium - podwyższone komórki CD138.
4. Nasienie - podwyższona lepkość, ale posiewy okej.
5. Jeszcze ostatnio jeden z lekarzy zdiagnozował adonemiozę i endometriozę I stopnia. Adonemioza może utrudnić zagnieżdżenie, a mogła powstać po łyżeczkowaniu po drugim poronieniu.
Teraz jestem po przeleczeniu zapalenia i zobaczymy co będzie.
to wsumie dużo macie już porobione a dalej nie znacie przyczyny 😔 kurde straszne to jest wszystko . Ja właśnie w grudniu mam zamiar dzownic do tego genetyka z hosamed może nas przyjmą na NFZ bo te wszystkie badanie tyle kosztują że szok 😯

Nie wiem jak Wy, ale ja się cieszę, że już jest piątek! Koniec roku to u mnie zawsze mordęga w pracy. Macie jakieś plany na weekend? Ja zamierzam wyczilować, bo ta stymulacja w II połowie cyklu mi daje w kość, dziś od rana mam ochotę krzyczeć na ludzi i rozpłakałam się w windzie, jadąc do biura 😂
Ja też się cieszę ☺️ u mnie to pewnie będzie weekendowy standard czyli sobota sprzątanie i gotowanie bo w tyg tego nie robię a niedziela siłownia i chillout czyli maseczki itd😁 a no i pewnie odwiedzimy siostrę partnera bo zjeżdżają już na stałe z zagranicy i... Będą się starać o dziecko i znając ich farta to jeszcze nie zaczną już zajdzie 🥴

Ja też się cieszę ☺️ u mnie to pewnie będzie weekendowy standard czyli sobota sprzątanie i gotowanie bo w tyg tego nie robię a niedziela siłownia i chillout czyli maseczki itd😁 a no i pewnie odwiedzimy siostrę partnera bo zjeżdżają już na stałe z zagranicy i... Będą się starać o dziecko i znając ich farta to jeszcze nie zaczną już zajdzie 🥴
a to ja z kolei sprzątam w tygodniu, codziennie, żeby w sobote móc leżeć i nic nie robić :D albo co najwyżej własnie joga, maseczki etc :D

My robiliśmy kariotypy i ja robiłam KIR - lekarz na powiedział, że jakby u mnie wyszedł KIR AA, to mąż ma zrobić HLAC - ale wyszedł na szczęście Bx, kariotypy też ok. Natomiast lekarz wspominał, że jakby były poronienia to może być to kwestia właśnie immunologii. Ale u mnie nigdy ciąży nie było (a przynajmniej pozytywnego testu), więc to inna bajka 🙃
nam powiedziała że mamy iść do immunologa on nam zleci potrzebne badania , jedynie wspomniała żeby zrobić kiry implantacyjne u mnie i kariotypy ale coś powiła że mąż niby nie musi robić badan genetycznych bo już jedno dziecko ma .. także nie wiem

Najchętniej to też bym tak robiła z tym sprzątaniem ale kurde w tygodniu brakuje mi na to czasu
no ja akurat mam taką zasadę, że mam listę, że np jednego dnia ścieram kurze, drugiego umywalka, kibel, lustra, innego kuchenka, innego odkurzanie... I w zasadzie każda z tych czynności zajmuje mi z pół godziny, a ogarnęte jest. Wiadomo, jakieś większe rzeczy trzeba też jakoś wpasować, ale polecam taki system "codziennie 30 min" :D

no ja akurat mam taką zasadę, że mam listę, że np jednego dnia ścieram kurze, drugiego umywalka, kibel, lustra, innego kuchenka, innego odkurzanie... I w zasadzie każda z tych czynności zajmuje mi z pół godziny, a ogarnęte jest. Wiadomo, jakieś większe rzeczy trzeba też jakoś wpasować, ale polecam taki system "codziennie 30 min" :D
Mam podobny system w ciągu roku, ale w grudniu mam zasadę ze sprzątam przed świętami, a inne wolne dni poświęcam na przyjemności typu jarmark bożonarodzeniowy, kupowanie prezentów itp. W weekend planuję już odpalić tryb święta i wyciągnąć wszystkie świąteczne graty do dekoracji domu, poza choinką.
Merry Christmas Wine GIF by WHAM!

reklama
U mnie sprawdził się system podziału obowiązków. Stary- łazienki, mlody- odkurzanie i kurze a ja mycie podłóg i kuchnią. Kiedyś byłam tak głupia że myślałam że sama zrobię wszystko najlepiej a później się wsciekalam sama na siebie ale na szczęście z wiekiem zmadrzalam😜

Do góry