reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍁🍂Listopadowe kreski 🍁🍂

Oto nasza lista 🙈:
1. Kariotyp klasyczny mój i partnera
2. Badanie nasienia rozszerzone
3. Inhibina B
4. Prolaktyna
5. FSH
6. Estradiol
7. LH
8. AMH
9. Bolerioza IgM, IgG
10. Cytologia
11. CMV IgM, IgG
12. Różyczka IgM, IgG
13. Tarczyca- TSH, FT4, ATG, ATPO
14. Progesteron
15. Globulina wiążąca hormony płciowe
16. Wykrywanie poliformizmu c.677C>T i c.1298A>C
17. Wykrywanie obecność mutacji Leiden
18. Wykrywanie obecności c.*97G>A w genie protrombiny
19. Toxoplazma IgM, IgG
20. P/c antykardiolipidowe klasy IgA, IgG, IgM
21. P/c przeciw B2- glikoproteinie IgA, IgM, IgG
22. Posiewy: chlamydia, mycoplasma genitalium i hominis oraz ureaplasma

reklama
Takie listy gdzieś już widziałam tu na staraczkach. Jak ktoś ma jakieś inne badania do dorzucenia to też chętnie skorzystam:)

Hejka. Ja poproszę o zapisanie mnie na testowanie na 28.11 🫶 14.11 idziemy do gina z wynikami badan i jestem mega ciekawa jaki "plan" będzie miał dla nas. Mi przepisał 35 badań, partnerowi 2 🤭 z tego co widzę po wynikach to u mnie źle: CMV - kontrolne badanie w tym tyg., poliformizm MTHFR i PAI, rozkręcająca się bolerioza🤦(nie wiem żeby mnie coś ugryzło, kończę miesięczną antybiotykoterapię) u partnera: 2% morfologia nasienia. Jak myślicie? Co dalej? Drożność, monitoring cyklu, stymulacja...a może pójście w kierunku inseminacji. Czekam z niecierpliwością na tą wizytę
Hej, zrób koniecznie cmv w labie przyszpitalnym- najlepiej zakaźnym. Laboratoria komercyjne dają baaardzo często wyniki granicznie dodatnie, ale też były przypadki dodatnich, które się nie pokryły przy powtórce w szpitalu

Oto nasza lista 🙈:
1. Kariotyp klasyczny mój i partnera
2. Badanie nasienia rozszerzone
3. Inhibina B
4. Prolaktyna
5. FSH
6. Estradiol
7. LH
8. AMH
9. Bolerioza IgM, IgG
10. Cytologia
11. CMV IgM, IgG
12. Różyczka IgM, IgG
13. Tarczyca- TSH, FT4, ATG, ATPO
14. Progesteron
15. Globulina wiążąca hormony płciowe
16. Wykrywanie poliformizmu c.677C>T i c.1298A>C
17. Wykrywanie obecność mutacji Leiden
18. Wykrywanie obecności c.*97G>A w genie protrombiny
19. Toxoplazma IgM, IgG
20. P/c antykardiolipidowe klasy IgA, IgG, IgM
21. P/c przeciw B2- glikoproteinie IgA, IgM, IgG
22. Posiewy: chlamydia, mycoplasma genitalium i hominis oraz ureaplasma
dziewczyny, wiecie czy te badania na boleriozą IgM i IgG wystarczą, jeśli ostatniego kleszcza miałam 2 lata temu? Zakładając, że później nie miałam. Czy jeszcze coś powinnam zrobić?

Hej, zrób koniecznie cmv w labie przyszpitalnym- najlepiej zakaźnym. Laboratoria komercyjne dają baaardzo często wyniki granicznie dodatnie, ale też były przypadki dodatnich, które się nie pokryły przy powtórce w szpitalu
Dzięki za radę. Wiedziałam że są tu osoby posiadające cenne wskazówki w razie w...

dziewczyny, wiecie czy te badania na boleriozą IgM i IgG wystarczą, jeśli ostatniego kleszcza miałam 2 lata temu? Zakładając, że później nie miałam. Czy jeszcze coś powinnam zrobić?
Jak najbardziej tak. Przeciwdziała IgM sa odpowiedzialne za to co się dzieje teraz w organizmie a IgG za zakażenie starsze niż 6-8 tyg i później. Jeśli któreś będą pozytywne to w celu podjęcia leczenia trzeba wykonać dodatkowo test potwierdzenia westerblot (tak albo podobnie się nazywa)

Jutro mam podgląd czy była owulacja czy jak .

Dziewczyny jak będę stymulowana latrezolem ,to jest sens robić testy owulacyjne?
Bo podgląd w 14 dniu cyklu
Jeśli będziesz stymulowana to powinnaś mieć chyba też monitoring, więc dla mnie robienie testów owulacyjnych mija się z celem. Monitoring to pewny dowód 🙂 No chyba, że masz kaprys robienia testów- wiem, że są tu fanki 😁

reklama
Miałam dzisiaj rozkmine odnośnie fazy lutealnej - wiem, że generalnie jest stała. Wiem, że stres, choroba, wyjazdy itp mogą rozregulować cały cykl. A jak to działa w sytuacji, w której mamy potwierdzona owulację i choroba/stres będą już wlasnie w fazie lutealnej? Wciąż może się ona wydłużyć, czy raczej opóźnienia w takich sytuacjach są spowodowane przesunięciem/brakiem owulacji i dlatego cykle bywają dłuższe?

Do góry