reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁🍂Listopadowe kreski 🍁🍂

niestety nie dam rady, za daleko :( a mogłabyś napisać mi na priv, co Wam zlecił za badania? Mam taką listę, z której pozycje sobie po kolei odhaczam w zależności od tego ile akurat mam środków na to. Mam tam zapisane właśnie takie nieoczywiste (dla niektórych lekarzy) rzeczy jak pasożyty itp. Boreliozę też dopisuję, bo miałam kleszcza chyba 3 razy w życiu, a nigdy tego nie badalam bo nie miałam żadnych objawów.
Wysłałam. Mam nadzieję że nic nie pominęłam ☺️

reklama
Oto nasza lista 🙈:
1. Kariotyp klasyczny mój i partnera
2. Badanie nasienia rozszerzone
3. Inhibina B
4. Prolaktyna
5. FSH
6. Estradiol
7. LH
8. AMH
9. Bolerioza IgM, IgG
10. Cytologia
11. CMV IgM, IgG
12. Różyczka IgM, IgG
13. Tarczyca- TSH, FT4, ATG, ATPO
14. Progesteron
15. Globulina wiążąca hormony płciowe
16. Wykrywanie poliformizmu c.677C>T i c.1298A>C
17. Wykrywanie obecność mutacji Leiden
18. Wykrywanie obecności c.*97G>A w genie protrombiny
19. Toxoplazma IgM, IgG
20. P/c antykardiolipidowe klasy IgA, IgG, IgM
21. P/c przeciw B2- glikoproteinie IgA, IgM, IgG
22. Posiewy: chlamydia, mycoplasma genitalium i hominis oraz ureaplasma

Takie listy gdzieś już widziałam tu na staraczkach. Jak ktoś ma jakieś inne badania do dorzucenia to też chętnie skorzystam:)

Ja dostałam wlasnie okres takze testowac nie bede jednak ;) no moze ostatniego listopada, bo niby termin kolejnej miesiaczki na 1.12 o ile znow nie zaskoczy wczesniej

Hejka. Ja poproszę o zapisanie mnie na testowanie na 28.11 🫶 14.11 idziemy do gina z wynikami badan i jestem mega ciekawa jaki "plan" będzie miał dla nas. Mi przepisał 35 badań, partnerowi 2 🤭 z tego co widzę po wynikach to u mnie źle: CMV - kontrolne badanie w tym tyg., poliformizm MTHFR i PAI, rozkręcająca się bolerioza🤦(nie wiem żeby mnie coś ugryzło, kończę miesięczną antybiotykoterapię) u partnera: 2% morfologia nasienia. Jak myślicie? Co dalej? Drożność, monitoring cyklu, stymulacja...a może pójście w kierunku inseminacji. Czekam z niecierpliwością na tą wizytę
Hej, zrób koniecznie cmv w labie przyszpitalnym- najlepiej zakaźnym. Laboratoria komercyjne dają baaardzo często wyniki granicznie dodatnie, ale też były przypadki dodatnich, które się nie pokryły przy powtórce w szpitalu

Oto nasza lista 🙈:
1. Kariotyp klasyczny mój i partnera
2. Badanie nasienia rozszerzone
3. Inhibina B
4. Prolaktyna
5. FSH
6. Estradiol
7. LH
8. AMH
9. Bolerioza IgM, IgG
10. Cytologia
11. CMV IgM, IgG
12. Różyczka IgM, IgG
13. Tarczyca- TSH, FT4, ATG, ATPO
14. Progesteron
15. Globulina wiążąca hormony płciowe
16. Wykrywanie poliformizmu c.677C>T i c.1298A>C
17. Wykrywanie obecność mutacji Leiden
18. Wykrywanie obecności c.*97G>A w genie protrombiny
19. Toxoplazma IgM, IgG
20. P/c antykardiolipidowe klasy IgA, IgG, IgM
21. P/c przeciw B2- glikoproteinie IgA, IgM, IgG
22. Posiewy: chlamydia, mycoplasma genitalium i hominis oraz ureaplasma
dziewczyny, wiecie czy te badania na boleriozą IgM i IgG wystarczą, jeśli ostatniego kleszcza miałam 2 lata temu? Zakładając, że później nie miałam. Czy jeszcze coś powinnam zrobić?

Hej, zrób koniecznie cmv w labie przyszpitalnym- najlepiej zakaźnym. Laboratoria komercyjne dają baaardzo często wyniki granicznie dodatnie, ale też były przypadki dodatnich, które się nie pokryły przy powtórce w szpitalu
Dzięki za radę. Wiedziałam że są tu osoby posiadające cenne wskazówki w razie w...

reklama
dziewczyny, wiecie czy te badania na boleriozą IgM i IgG wystarczą, jeśli ostatniego kleszcza miałam 2 lata temu? Zakładając, że później nie miałam. Czy jeszcze coś powinnam zrobić?
Jak najbardziej tak. Przeciwdziała IgM sa odpowiedzialne za to co się dzieje teraz w organizmie a IgG za zakażenie starsze niż 6-8 tyg i później. Jeśli któreś będą pozytywne to w celu podjęcia leczenia trzeba wykonać dodatkowo test potwierdzenia westerblot (tak albo podobnie się nazywa)

Do góry