reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

reklama
U mnie inaczej ja nie karmie piersią tylko odciąć i butla karmie... na początku nie miałam mleko mało sciaga łam dostawała mm i do pierwszego szczepienie przybrała 2 kilo potem zauważyłam że znacznie wolniej przybierają a dostawała prawie tylko moje mleko aż odkąd dostaje 100 procent mojego po tyle miałam do tej pory pokarmu nie przybiera nic... mam wagę w domu dla noworodków i mogę kontrolować... widzę też w laktator i w pojemnikach jak bardzo zmieniło się mleko na początku sam tłuszcz pojemnika nie mogłam domy obecnie woda zabarwione mlekiem... w sumie mieści się w normach bo przez pierwsze trzy miesiące dziecko powinno 900 g miesięcznie czyli 2700 g moja ma 3 miesiące i tudzien i przybrała 2900 ale martwi mnie to zupełne zatrzymanie przybiera nią to oznacza że w tym moim mleku nie ma nic odżywcze go...

to dużo przybrała w 3 miesiące. Ja ide moją zważyć 4 lutego i mam nadzieję, że bedzie ważyła co najmniej 6kg czyli pzybrałaby 2kg w 3 miesiące.

Malaja moja się dopiero dzisiaj przewróciła na lewy boczek pierwszy raz. Na prawy jeszcze nie umie

mój ma równo dwa miesiące dziś, waży 7kg i 65cm. mleka nie sprawdzam, ale uczyłam się na szkole rodzenia, że to normalne, że w drugim miesiącu mleko zmienia się w tzw mleko dojrzałe - jest wtedy bardziej klarowne i ma śnieżno biały odcień a wcześniej było gęstsze i żółtawe. pokarm matki dostosowuje się do potrzeb dziecka i naturalnie zmienia się w trakcie dojrzewania, to jest jego ogromną zaletą w stosunku do mm. ale wiadomo, każdy ma prawo do swojego wyboru;) tylko nie martwcie się na zapas, to też normalne, że dzieci mają okresy szybszego i wolniejszego wzrostu

Wikunia nie ma jeszcze pełnych 9 tyg a waży 5kg (.ze szpitala wyszła z wagą 3265).

Jak wasze maluchy zachowywały się pierwsze dni po szczepieniach?

Jaga ja już zaczęłam martwić się na zapas :( Tak jak się obawiałam moja mała za mało przybiera. Ma teraz 4500 przez 2, 5 tygodnia przybrała tylko 120 gram.
Mało, ale na razie wmawiam sobie, że przybiera skokowo i ten skok nastąpi teraz.
Pielęgniarka, która ją ważyła twierdzi, że nie ma powodu do obaw bo widać, że dziecko zdrowe, napięta skóra, pulchne ciałko...

To co napisałaś o mleku trochę mnie uspokoiło. Moja mała je co 3- 4 godzin, w nocy ma przerwę 5 godzinną, jest spokojna, uśmiechnięta, dobrze się rozwija...Trudno byłoby mi uwierzyć, że niedojada...

Reni- jak już na jeden umie to i na drugi za chwile się będzie obracać. Pewnie jutro :)

Moja po szczepieniu zachowywała się całkowicie normalnie. Nawet senna nie była.

reklama
dziewczyny a wasze dzieci na boki się przewracają z jakiej pozycji???? z plecków czy z brzuszka. ja swojego praktycznie nie kładę w miejsca gdzie mógłby się po przewracać. bo leży albo w leżaczku, albo w kołysce, albo na rękach. więc muszę go odkładać gdzieś gdzie będzie miał miejsce. chyba czas na matę edukacyjną.

noooo jeśli dziecko jest uśmiechnięte samo odchodzi od cycka to nie ma powodu myśleć że nie dojada. w końcu nie mogą przybierać po pół kilo tygodniowo bo będą małymi tłuściochami. nasz organizm to najlepsza maszynka do produkcji mleka dla naszych dzieci.

Do góry