reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

mdmd wiem, właśnie, że lekarze niechętnie wypisują recepty, choć u nas jak tylko został zdiagnozowany AZS to w zeszyciku na dobre pojawił się wpis, że może pić tylko Nutramigen i powiem Ci, że przy każdej wizycie a chodzimy po receptę raz na 2 tyg. mamy wypisane 4 mleczka, a nasz szkrab wypija tylko 2, więc mamy już niezłe zapasy, bo kupujemy oczywiście tyle ile jest na recepcie, więc gdybyśmy mieszkały obok siebie to bym się podzieliła tym mleczkiem:-)

esme ja nawilżam się oliwką do ciała, tak robiłam jeszcze w ciąży i jestem zadowolona z efektów, co do opalania to dermatolog mi wspomniała, że nie trzeba unikać słońca, ale należy się zabezpieczyć, by nie wystawiać się na mocne jego działanie - kremy z filtrem itd.. Pamiętaj, że skóra na piersiach jest bardzo rozciągnięta przez karmienie i tym samym bardzo delikatna, więc można ją szybko poparzyć... co do lakieru to podobnie jak badka nie maluję ich a przy maluszku to w ogóle nie specjalnie bym to robiła ze względu choćby takiego, że mój łobuz też często się bawi moimi rączkami i pcha sobie moje paluszki do buzi, a gdybym miała na nich lakier to byłaby szansa, że by go sobie tam skubał :tak:.

badka powodzenia na chrzcinach, choć Wy macie o niebo lepiej niż ja, bo musiałam wszystko robić w domku, właśnie te sprzątanie, gotowanie, goszczenie, lokal to naprawdę dobre wyjście :). No i gratulacje przekonania niuni do butli :-).

U nas dziś, pewnie jak w całym kraju piękna i mega słoneczna pogoda, więc wyfruwam z maleństwem na bardzo dddłłłuuuugggiii spacer, książka, woda, kanapeczki dla mamusi i na szczęście cycę mam przy sobie więc śmiało mogę chodzić i chodzić a pieluchę najwyżej zmienię w jakimś sklepie lub na stacji benzynowej :-D

reklama
esme esmunia myślę że można się opalać. ja chodziłam na solarium, pytałam lekarzy i nikt nie widział przeciwskazan więc słońce jako naturalna rzecz chyba bardziej jest na tak. poza tym swego czasu dużo o tym czytałam i sa różne opinie jak zwykle a bardziej przewazajace za umiarkowanym opalaniem. oczywiście nie za dużo, i z kremami żeby nie spalić cycochów. co do lakierów do paznokci, jak sobie pomalujesz raz na jakiś czas to chyba nic nie będzie, nie przy dziecku zeby ono nie miało bezpośrednio kontaktu z tymi oparami ale ty mozesz...bez przesady...tak myślę:tak:.

co do krzesełka to przy starszej używaliśmy drewnianego krzesełka do karmienia takiego zwykłego prostego z małym stoliczkiem /takie jak za króla świeczki:-), stare/. teraz dostalismy na prezent taki podobny jak na zdjęciu Multi. krzesełko się o tyle przydaje że jak dziecię uczy się samo jeść to wtedy zbawienna rzecz.nie lata po pokoju, sadzasz w takim wynalazku, zapinasz szelkami, dajesz w rekę łyżkę i heja banana niech robi co chce...a sprzątasz tylko kawałek

Taycia 12 kg? o kurcze...ale skoro długi to waga się rozkłada. u mnie wszystkie takie małe jestesmy, po mamusi mają dziewczyny chyba bo ja 156cm:zawstydzona/y:...

Badka powodzonka na chrzcinach

dziewczyny u nas taka piękna pogoda a ja z dziewuchami w domu.....buuuu!!!nie mogę tego przeżyć że tyle czekałam na takie słoneczko a teraz siedzę i nie mogę wyjść. poza tym sama źle sie czuję. jeszcze trochę i będę mówić że lubię zimę bo wtedy wszyscy zazwyczaj jesteśmy zdrowi...

taycia oczywiscie że pamietam mnanulikę też od czasu do czasu podglądam ją na forum majowym:-) super że wreszcie się wszystko u Niej układa:-)

my dziś byłyśmy na dwugodzinnym spacerku, Mała najpierw nie mogła usnąć i trochę marudziła, zresztą jak wracałysmy to też się trochę już buncowała... ech. ale pogoda śliczna, nie wiadomo do końca jak ubrać Malucha, bo niby słoneczko, ale tez wiaterek podwiewa. zdradliwa ta pogoda. a na spacerku spotkałam przyszłą nianię Zosi, była akurat na spacerku z obecnym podopiecznym - a z niego widać że łobuz:-)

I znowu mam mnóstwo do nadrabiania! powiem wam ze na nic mi ostatnio nie starcza czasu! wszystko kręci się wokół jedzenia małego bo zgodnie z zaleceniami lekarza zamieniam małemu mleko na inne produkty. Nasz jadłospis wygląda aktualnie tak:
6.00 120ml mleka
9.00 100ml kaszki waniliowej
12.00 1/2jabłuszka ze słoiczka + 60 ml mleka
15.00 słoiczek zupki jarzynowej
18.00 50 ml kaszki
19.00 120ml mleka
24.30 120ml mleka

Sama nie wiem czy to tak może wyglądać?

mdmd pytałaś o leki więc na brzuszek dotaje nifuroksazyd i dikoflor a na wysypkę, ciemieniuchę itp fenistil w kropelkach. Wysypka jak ręką odjął zniknęła, ciemieniuch też:-)

Ależ jestem zmęczona:eek:

Witam :) ale u nas cieplutko. Z rana na spacerku córka pobiegala na placu zabaw wiec wróciła do domu szczęśliwa. Igor dziś zjadł cały słoiczek obiadku wiec i my mamy juz jedną porcje mleka z głowy. Teraz muszę kupić dobry deserek bo jabłko mu coś mało smakuje no i kaszkę.
Jeszcze pytanko jakie kaszki wasze dzieci jedzą???
My mamy po córce krzesełko fakt po roku juz w nim nie usiedziala ale teraz ma Igor i zobaczymy ile on w nim wytrzyma:)
Dziś synus siedział sobie w spacerówce był chyba zadowolony bo jak oparcie dałam na dół czyli na płasko to był ryk ale zaraz padł i spał tylko 20 min a ostatnio w gondoli potrafił spać 2 h:)

Dziewczyny na bole brzuszkowe naszych pociech http://multilac.pl/baby/
Zobaczcie może pomoże ;)

Ostatnia edycja:
Mdmd - ja kupowalam bez recepty...?! co prawda rok temu,moze sie zmienilo,ale normalnie kupowalam bez i to tony kupowalam,bo u Nas puszka kosztuje 11 euro,a w Pl placilam 2x mniej bez recepty. Ty Matka sie nie ociagaj i sprobuj zaatakowac apteke :-D:-D
Dzieki, ze mnie zmotywowalas, bo zadzwonilam do znajomej farmeceutki i powiedziala, ze musza mi sprzedac bez recepty. a wczesniej pytalam chyba w 3 aptekach i wszyscy , ze na recepte. bez recepty kosztuje co prawda 40 pln, ale jak trzeba to trzeba.

mdmd wiem, właśnie, że lekarze niechętnie wypisują recepty, choć u nas jak tylko został zdiagnozowany AZS to w zeszyciku na dobre pojawił się wpis, że może pić tylko Nutramigen i powiem Ci, że przy każdej wizycie a chodzimy po receptę raz na 2 tyg. mamy wypisane 4 mleczka, a nasz szkrab wypija tylko 2, więc mamy już niezłe zapasy, bo kupujemy oczywiście tyle ile jest na recepcie, więc gdybyśmy mieszkały obok siebie to bym się podzieliła tym mleczkiem:-)
majowy weekend spedzam na Podlasiu, wiec moze zapukam ;-)
Jeszcze pytanko jakie kaszki wasze dzieci jedzą???
moj maly je minime i sinlac, bo po samej ryzowej bylo dramatycznie z wzdęciami. a do "glutenowania" daje po jednej lyzeczce nestle "zdrowy brzuszek".

wg mnie maly ma pierwszy zab, ale moj maz mowi, ze on tam nic nie widzi.

Mdmd sprawdź sobie tą stronkę może wam pomoże :)
My też mamy zdrowy brzuszek glutenowa i dajemy łyżkę co dwa dni.
My mamy zaparcia po kleiku kukurydzianym i nie daje juz wcale. Poszukam może tych kaszek co wy macie.

Mdmd - kup na allegro i przetestuj,a jesli podpasuje to idz do lekarza i niech Ci wypisze ta recepte.
NUTRAMIGEN 1 kupiony w polskiej aptece (3185075971) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Oli88 - nie za duzo tego karmienia? ja deserek dalabym godzine, poltorej po kaszce,potem po drzemce zupke i pozniej mleko bez kaszek (bo co to jest 50 ml?) juz itp.

Anii - no ja mam 170 cm, Maz 188 cm . Szymon ma 96 cm!!! a Mikus nie mierzylam,ale kolo 75 cm podejrzewam!! :szok::-D

reklama
Do góry