reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Witam wszystkie listopadowe mamy:-) i gratuluję maluszków:-). Mam nadzieję, że znajdzie się tu jeszcze dla mnie miejsce:-p?
My termin mamy na 27.12 i szczerze mówiąc chciałabym żeby jak najszybciej minął ten pozostały czas. Niestety nie wiem kto taki kryje się w brzuszku, bo Pan doktor chyba ma problemy z rozpoznawaniem płci :-p, a mianowicie w 14 tygodniu twierdził, że będzie chłopak, a na ostatniej wizycie syn okazał się córką:-p. Wiadomo, ważne żeby było zdrowe, ale poczułam się wtedy jakoś tak dziwnie zawiedziona... może dlatego, że już się zaczęłam nastawiać, że siedzi tam maluszek płci męskiej... Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji:-)? Przepraszam, nie czytałam wszystkich waszych postów więc mogło mi umknąć:-p.

witaj, masz termin na listopad czy grudzień?
określanie płci na tak wczesnym etapie może być obarczone błędem, gdyż narządy dziewczynki i chłopca są bardzo podobne, ja taka sytuację miałam w pierwszej ciąży, lekarz już w 13 tyg stwierdził ze będzie chłopak, który w 20 tyg zamienił się w dziewczynkę:-D:-D i rzeczywiście mam córeczkę:-) teraz wolałam nie wiedzieć wcześniej i pleć stwierdzona została dopiero w 20 tyg, mam nadzieje ze już się nie zmieni;-);-)

reklama
witaj, masz termin na listopad czy grudzień?

określanie płci na tak wczesnym etapie może być obarczone błędem, gdyż narządy dziewczynki i chłopca są bardzo podobne, ja taka sytuację miałam w pierwszej ciąży, lekarz już w 13 tyg stwierdził ze będzie chłopak, który w 20 tyg zamienił się w dziewczynkę:-D:-D i rzeczywiście mam córeczkę:-) teraz wolałam nie wiedzieć wcześniej i pleć stwierdzona została dopiero w 20 tyg, mam nadzieje ze już się nie zmieni;-);-)

aaaa, no tak, oczywiście miał być 27.11 hehe:-p, dzięki za wychwycenie błędu:-p. nie wiem co mam z tym grudniem:-p... może to, że wszyscy mi mówią, że na bank będzie przenoszone na początek grudnia:-p jako że piewsze dziecko.
no to widzę, że takie pomyłki się zdarzają i nie jestem w tym odosobniona;-). lekarz wtedy w 13 tyg. powiedział Ci sam od siebie czy chciałaś wiedzieć? ale zgadzam się z Tobą w zupełności, lepiej nie wiedzieć zbyt wcześnie, teraz to wiem:-p. trzymam kciuki, żeby się tam u Ciebie nic nie zmieniło;-)

aaaa, no tak, oczywiście miał być 27.11 hehe:-p, dzięki za wychwycenie błędu:-p. nie wiem co mam z tym grudniem:-p... może to, że wszyscy mi mówią, że na bank będzie przenoszone na początek grudnia:-p jako że piewsze dziecko.
no to widzę, że takie pomyłki się zdarzają i nie jestem w tym odosobniona;-). lekarz wtedy w 13 tyg. powiedział Ci sam od siebie czy chciałaś wiedzieć? ale zgadzam się z Tobą w zupełności, lepiej nie wiedzieć zbyt wcześnie, teraz to wiem:-p. trzymam kciuki, żeby się tam u Ciebie nic nie zmieniło;-)

sam mi powiedział:-) ja nawet wtedy nie myślałam, ze tak szybko może rozpoznać i jak widać się pomylił:-p

Kruszka, mala urodziła się w 38 tc, wiec juz w zasadzie donoszona. ważyła 2700g, wiec nie tak duzo, ale to swiadczy o tym, ze trzymalam diete. w kilku pierwszych dobach mierzono jej poziom glukozy. jest zdrowa.
Pamietaj, ze trzeba jesc weglowodany, ale te zdrowe, zero cukrow prostych, żadnych slodzików. a insulina to nie koniec swiata. i jest lepsza dla dziecka niz wysoki cukier czy ciala ketonowe, ktore wytwarzaja sie jesli zjada sie zbyt malo weglowodanów. mysle, ze kontakt z poradnia to podstawa. zwykle ciezarne przyjmowane sa poza kolejnoscia.
ja tak jak mal mierze poziom cukru z palca 4 razy dziennie. wczoraj dostalam tez insuline na noc, a w pierwszej ciazy bralam insuline do sniadania. wszystko jest do przejscia, tym bardziej, ze nie chodzi o nas same.
jesli nie musisz lezec to polecam spacery po glownych posilkach, bardzo dobrze wplywaja na poziom glukozy we krwi.
Dzieki, nastawiasz mnie optymistycznie:-) Od kilku lat nie używam w ogóle cukru, a tak jak wcześniej pisałam nie przepadam za słodyczami w ciąży poza lodami:zawstydzona/y: Jutro jadę na patologie po dietę. W sumie to nie wiem dlaczego zapisali mnie tak późno, mówiłam,że jestem w ciąży, zresztą babeczka pytała który tydzień. Ale juz zaczne sie stosowac do zaleceń.
Witaj Illusion, ja znam takie przypadki. Moja szwagierka i jej siostra chodziły do tego samego lekarza, obydwu powiedział, ze beda miały synów. Jednej pod koniec ciąży stwierdził jednak córeczkę, a druga nie dopytała juz na żadnym usg i w sumie przy porodzie okazało sie, ze dziewczynka. Ale te przypadki mogly byc wina lekarza, ze cos mu sie tam pomyliło, a moze miał kiepskie usg :tak:. U nas w 13 tc lekarz stweirzdił rokowania na chłopaka, nic nikomu nie mówiliśmy, bo po sytuacji u szwagra i tak juz nie bardzo rodzina w to wierzy:-). Ale w 21 tc inny lekarz potweirdził , ze to chłopczyk, mój mąż jest bardzo szczesliwy. A ja przeczuwałam, że to chłopaczek będzie. W pon miałam usg ze względu na skurcze i troszkę leżałam w szpitalu, lekarz powteirdził chłopczyka, a najważniejesze że podoba mu sie obraz, więc z maleństwem powinno byc wszystko dobrze:-)
Wiem, że cięzko sie nie nastawić, ale po sytuacji u mojego szwagra, my postanowilismy powiedziec jak bedziemy naprawde pewni, a trudno było przeovzyc bo mlody do usg tak nogi rozwalił:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witaj Kruszka:-). No to widzę, że ładne przygody-niespodzianki mają niektórzy:-p. Wcale się nie dziwię, że teraz rodzina i Wy nie macie zaufania do tego typu informacji.
W przypadku mojego lekarza wyglądało to tak, że zwalił winę na kąt nachylenia narządów płciowych jaki wtedy był i że to ciężko czasem wychwycić. Na pocieszenie dodał, że jego córka też miała być synem:-D. Zastanawiałam się nad zrobieniem USG gdzie indziej, ale z drugiej strony chyba wątpliwe żeby teraz się pomylił:-p. Mój mąż też wolałby syna, ale póki co jeszcze nie powiedziałam mu, że Wiktorek być może będzie Ninką hehe:-D i raczej muszę go dobrze na przyjęcie tej wiadomości przygotować:-p.

Witaj Illusion :-) Masz lekarza dowcipnego :-D A męża przygotuj lepiej wcześniej jak już się tak nastawił ;-)
U nas w 13 tygodniu lekarka wypatrzyła synka i 3 kolejne USG (w tym 2 u innych lekarzy) potwierdziły płeć :-) A na ostatniej wizycie to nawet ja nie miałam żadnych wątpliwości :-D

Kruszka mnie lekarze powiedzieli, że przy kontroli cukrzycy zdecydowana większość dzieci rodzi się zdrowa i nic się z nimi nie dzieje. Będzie dobrze! Może udaj się osobiście do poradni w godzinach pracy lekarza i jego zapytaj kiedy Cię przyjmie? Ja tak właśnie zrobiłam i lekarka powiedziała, że przyjmie mnie jeszcze dziś, bo ciężarne muszą być bez kolejki i czekania, jakby mnie mieli zapisywać to też termin byłby odległy. Pielęgniarka, którą pytałam wcześniej nie wiedziała na kiedy mogę liczyć na wizytę.

Kruszka - będzie dobrze zobaczysz :) Ja co prawda miałam cukier w normie. Ale moja bardzo dobra koleżanka przy pierwszej ciąży miała cukrzycę ciążową, dietę, pamiętam że kilka razy dziennie badała cukier z palca. Nie pamiętam czy brała insulinę. Dziewczynka urodziła się zdrowa, w terminie. A cukrzyca przy drugiej ciąży w jej przypadku już się nie pojawiła.

Illusion87 - witamy :) Mojej koleżance do 7 miesiąca lekarka twierdziła że na pewno chłopak, a potem nagle okazało się że dziewczynka. Także zdarzają się takie sytuacje. Mój lekarz raczej się nie pomylił. Mnie też zaskoczył, że jakoś tak w 13 tyg. był w stanie rozpoznać płeć (spytał się czy chcemy znać płeć). Ale wyraźnie ze 2 razy zaznaczył wówczas że to na 90% (nie daje jeszcze 100) żebyśmy byli świadomi i się nie nastawiali. Potem na kolejnych wizytach już potwierdził że chłopak. Powiedział że jest się w stanie o wszystko założyć w kwestii płci. W tym opisie na usg połówkowym też wpisał coś w stylu prawidłowe męskie narządy płciowe. A na ostatniej wizycie to mi nawet na 3d pokazał - bo się ładnie ułożył.

reklama
witaj illusion,
my wiedzieliśmy od 16 tygodnia, że będzie córeczka, ale gin zaznaczyła, że nie na 100%,
ale oczywiście potwierdziła to też miesiąc później i w 22 tygodniu też ostatecznie u innego lekarza na
badaniu połówkowym, tak że bez stresu ze zmianą płci :p

Do góry