reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Widzę że temat "usg genetycznego" na czasie teraz.. Ja nie robię... Bo po pierwsze nie jestem w grupie ryzyka (ok wiem że to nie zawsze ma znaczenie)po drugie jakby mi coś wyszło to czy to coś zmieni??? Wad genetycznych nie da się wyleczyć.. Przecież nie usunęłabym ciąży z tego powodu... Takie jest moje zdanie..

Kurcze... od początku ciązy miałam odrzut do słodkiego a dziś pochłonęłam już paczkę krówek i zaraz skończe drugą..:szok:

reklama
Widzę że temat "usg genetycznego" na czasie teraz.. Ja nie robię... Bo po pierwsze nie jestem w grupie ryzyka (ok wiem że to nie zawsze ma znaczenie)po drugie jakby mi coś wyszło to czy to coś zmieni??? Wad genetycznych nie da się wyleczyć.. Przecież nie usunęłabym ciąży z tego powodu... Takie jest moje zdanie..
Kurcze... od początku ciązy miałam odrzut do słodkiego a dziś pochłonęłam już paczkę krówek i zaraz skończe drugą..:szok:

Jestem tego samego zdania i zastanawiam się po co na te badania w ogóle kierują ?? każda z nas chciała by mieć pewność że malutek jest zdrowy ale robiąc takie badanie i tak nie ma pewności bo albo lekarz złe coś pomierzy bo dzidzia żle sie ulozy albo coś innego ile ja już słyszałam że dzieci chore miały być a zdrowe się rodziły i odwrotnie chciała by by moje bylo zdrowe ale czy jest sens tych badań wielki znak zapytania we wtorek zapytam lekarza jakie jest jego zdanie a czy jestemw grupie ryzyka tego nie wiem .

Crazy Girl, tez tak podchodze do genetycznego jak ty, na uSG wprawdzie ide - ale traktuje to bardziej jako USG kontrolne, czy serduszko bije, czy wszystko ok, ale testow z krwi juz nie robie (a mam skierowanie, wiec nie musialabym placic). Nie raz sie slyszalo, ze wyniki wychodzily bledne, po co sie stresowac cala ciaze.. co bedzie to bedzie, a u mnie tez nie wchodzi w gre pozbycie sie dziecka.

Szczerze mówiac ja też się dziwie po co w PL badania genetyczne, nie zrozumcie mnie źle, po prostu w uk to wygląda tak, że jak wyjdzie z usg i krwi wysokie ryzyko to proponują puncje i jeśli potwierdzą chorobę to wtedy jest możliwość dokonania aborcji. Osobiście nie wiem czy bym się zdecydowała i mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała tego rozważać. Jednak gdybym mieszkała w Polsce szkoda było by mi przeznaczać tyle dodatkowych środków na wiedzę, która tak naprawdę na nic nie będzie miała wpływu

Ulala mysle,ze jestes w grupie ryzyka ze wzgledu na wiek.
W 11-13 tyg wg mojego lekarza glownie badania daja informacje co to do zespolu downa, edwardsa i patau (choc nie tylko takze np info doytyczace rozwoju narzadow wewnetrznych - czyli wstepne informacje dotyczace wad rozwojowych),

Ale "drugie" badanie genetyczne USG w 20 tyg "polowkowe" dostarcza tez informacji o wadach rozwojowych plodu, ktore mozna wyleczyc jeszcze w czasie ciazy lub przygotowac sie do szybkiej reakcji po porodzie, ktora moze uratowac zycie- dotyczy to wad serca, narzadow jamy brzusznej etc. 90% wad rozwojowych mozna wykryc podczas tego badania

Ostatnia edycja:
sasanka A skąd jesteś? Ja jestem z Białego i Parkowa ma dobre opinie .A masz wskazania do cesarki czy po prostu chcesz ją mieć?Jeszcze poliklinikę Arciszewskich chwalą.
Chociaż ostatnio koleżanka miła cesarkę w państwym,(skierowanie do lekarza)i była bardzo zadowolona.Na Warszawskiej rodziła, tzn cieli ja .
Ja rodziłam w państwowym szpitalu i byłam bardzo zadowolona, zwłaszcza ,że spędziłam tam "tylko" 17 dni.

A ja dzisiaj miałam taką ochotę na zozole musujące- z tą orenżadką kwaśna. Wciągnełam chyba z 5 -a słodycze nie lubię hheh.

Dreddka popieram :) moim zdaniem usg genetyczne jest ważne. Można się na wiele rzeczy przygotować i nie tylko na zespół Downa, ale np na wady serca. Poza tym myślę, że nawet w przypadku zespołu Downa dobrze jest wiedzieć wcześniej. Taki maluszek wymaga fachowej opieki.

reklama
No to dzien dobry z drogi do pracy:(
To wstawanie dzisiaj to byl jakis koszmar:( do tego pogoda brrr..... siapi,pada,szro,buro,ponuro.......
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujace dzis-z tego co pamietam to kilka osob jest... tak wiec &&&&&&&&&&&

Mam nadzieje,ze nie padne dzis,jeszcze wieczorem mam jazde....

Do góry