reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Czesc Kochane! Ale macie tempo! Ja nie zaglądałam bo troche w rozjazdach bylam! Do domu mi sie teskni po prostu! Najchetniej to bym cisneła tym wszystkim i bez słowa wróciłabym na stare śmieci! No coz, ale pociesze sie tym ze z maluszkiem wszystko ok! Badanie mi dobre wychodza, tylko ta ciazowa handra mnie dopadła! Ale to moze przez ta pogode! Juz mnie trafia z tymi deszczami!

reklama
ja już też mam dość tego deszczu wszędzie mokro, wilgotno pada i pada i nie wiadomo kiedy przestanie brzydki ten lipiec może w sierpniu będzie więcej słoneczka oby :-)

kasiente oj wiem... temat cukrzycy i tarczycy (nawet poza ciążą) wielokrotnie spedzal mi sen z powiek. Już sie leczyłam u endoktrynologa, ale wtedy wyniki byly okej. Glukoza na czczo tez bezbłędnie szła ;) A test obciążenia zrobie w sobote i bede siedziec jak na szpilkach póki nie poznam wyniku :(
Tobie zycze aby sama dieta wystarczyla. Leczenie insulina to już droga przez mękę... Aj no i oczywiscie 3mam kciuki aby po ciazy ta cukrzyca odeszla ci w zapomnienie ;)
no to trzymam kciuki za Ciebie:)

kasiente przykro mi z powodu cukrzycy! Ale dobrze, ze trafiłaś na dobrego lekarza i wiesz już co i jak. Trzymam kciukasy zeby wszystko wposzło dobrze i zebyś dała radę z tą dietką, bo to pewnie łatwe nie będzie. A te hormony tarczycy też lepiej zrobić dla pewnosci.

Ja wczoraj odebrałam wynik tego testu obciążenia glukozą i jest ok. Tzn. sama nie wiem:baffled: Myślałam, ze ta glukoza po wypiciu zawsze bedzie wyższa niz na czczo, a ja mam niższą. Czy to mozliwe, ze ja tak szybko spaliłam, czy coś było nie tak z badaniem?
Wynik na czczo mam 83, a po godzinie (50g) 77.
ee no to znaczy ze dobrze ci opada:) miescisz sie w noramch masz min70 max 140....mozesz podpytac gina czy nie za niska ta glukoza....moze wlasnie potrzebujesz wiecej weglowodanow niz przyjmujesz:)))

Fajnie, że na taką rzeczową lekarkę trafiłaś. Pewnie lepiej się czujesz psychicznie.
A hormony tarczycowe warto zrobić :)
tak to prawda, ciesze sie i z jednego diabetologa i drugiego. W szpitalu by mi nie powiedzieli ze to moze cos z tarczyca tylko od razu ze cukrzyca ciazowa.

Z tym ze z ciekawosci godzine po jedzonku, dla wyprobowania zmierzylam sobie cukier i byl za wysoki, wiec jednak trzeba kontrolowac.

W kazdym razie dziewczyny:) no nie ma sie co martwic, bo jak sie dziala od razu to wszystko ladnie mozna zbic i cieszyc sie ciaza:) do tego dieta cukrzycowa nie ogranicza az tak, bo mozna wszystko jest ale trzeba ladnie jedzonko podzielic i mam rozpisana diete na 7 posilkow co 2,5h:D wiec caly dzien podjadania czegos:D wazny jest indeks glikemiczny zeby byl jak najczesciej mniejszy niz 60 i odpowiednie dobranie, wedlug zalecen wymiennikow weglowodanowych:) na takiej diecie to nawet na frytki sobie mozna pozwolic i na paluszki czy krakersy;) ale tez odpowiednio wyliczone:)

Ja dietka jestem zachwycona:) to dobry sposob zmiany sposobu zywienia nawet dla zdrowego czlowieka:) Tylko tutaj akurat mam taki plus ze jednak ktos mnie pokierowal i mi rozpisal to:) na razie sprawdze sama jak sobie radze z jadlospisem a jesli bede miala za wysoki cukier nadal to sie umowie do pani dietetyk:) ona mi pomoze wszystko zbilansowac:)

A co do tematu facetow. To tez sie nauczylam ze w zyciu to trzeba byc partnerami. Ze mozna wymagac ale tez duzo od siebie, ze nie mozna facetom wytykac bledow bo inaczej oleja. A w ciazy to jest tak, ze my jestesmy zaaferowane, czujemy ze cialo sie zmienia, ze dziecko sie rusza, caly czas sie obserwujemy, caly czas o czyms myslimy zeby zadbac o siebie tak zeby dziecko bylo zdrowe. Faceci tego nie kumaja bo nie sa w stanie fizycznie zrozumiec naszego stanu:) Nie przezywaja tego az tak bo nie czuja, nie oni nosza zywego czlowieczka i nie oni musza sie ograniczac i nienadwyrezac:) Ciezko im zrozumiec i miec chec na dotykanie brzucha kiedy my tego chcemy:)

Dodatkowo my w bani mamy przede wszystkim ciaze, szczegolnie te z nas ktore siedza na L4 lub ppo prostu nie pracuja:) Po prosu nie mamy o czym innym myslec jak tylko o ciazy i wszystkim co z tym zwiazane:) a nasi panowie czesto maja jeszcze mysli zwiazane z praca i innymi rzeczami i z doswiadczenia wiem, ze ciezko sie rozmawia o ciazy z kims kto ma glowe gdzie indziej:)

Ja po pracy staram sie nie zagadywac mojego meza, przytulam go i mowie ze sie ciesze ze wrocil do domu i gadamy o duperelach. Tylko on sie teraz martwi o mnie i dziecko w zwiazku z ta cukrzyca wiec sie stresuje i probuje mi ukladac dzien a mnie to wkurza;) W kazdym razie staram sie wyposrodkowac i od czasu do czasu jednak wspomniec mu o jakis zakupach dla dziecka, o jakis wydatkach ktore nas czekaja:)

Na razie dzisja sama spedzam noc i bardzo za nim tesknie:) a wyjezdza mi chlop raz w tygodniu na noc...na poczatku bylo mi ciezko bo zawsze razem wieczory spedzalismy i nagle wszystko sie zmienilo, ale sie przyzwyczailam i jakos tak nam potem bardzo fajnie sie do siebie wraca:)

Pamietajmy tez ze hormony nam szaleja;) a faceci na nas patrza jak na wariatki :D

No, ale w tamtym roku lipiec ladniejszy był! Z jednej strony to niby spoko, bo jak sa te upaly to sie z brzuszkiem wytrzymac nie da, ale z drugiej strony ta chlapa na mnie tak przygnebiajaco działa, ze wogule kilka dni to mi sie z łózka wstac nie chciało!

No, ale w tamtym roku lipiec ladniejszy był! Z jednej strony to niby spoko, bo jak sa te upaly to sie z brzuszkiem wytrzymac nie da, ale z drugiej strony ta chlapa na mnie tak przygnebiajaco działa, ze wogule kilka dni to mi sie z łózka wstac nie chciało!
no mnie tez na maxa!!!!! co za pogoda paskudna!!! opalenizna mi zeszla:D:D:D

Mamy jeszcze sierpien i wrzesien. Sierpien bedzie git, mowie wam:)

Ale te fronty to jakis koszmar...a najbardziej mi zal meza bo haruje w tygodniu jak jest pogoda w miare a w weekendy zawsze sie robi kupa i deszcz:D hehehe

Oby sierpien nam sie udal i moze jeszcze nad morze skoczymy a ja zdaze pouzywac baseniku ktory kupilam:D

Powiem szczerze, że w zeszłym roku czekałam na jesień jak nigdy, bo wiedziałam, że gdy spadną wszytkie liście z drzew na świat przyjdzie mój synek. Spadły liście, spadł nawet śnieg, ale się doczekałam.Teraz czekam na córke :-). Więc byle do jesieni.

mirelka dokłądnie! A wiecie co mi wyznacza ostatnio czas? Ten samochodzik z famili frost, co to lody i mroznki sprzedaja. Ani sie nie obejrze, a juz jest kolejny czwartek bo ten samochodzik jezdzi i gra ta durna melodyjke! Strasznie sie jakas zgryzliwa ostatnio zrobiłam! ;-) co do cukrzycy kasiente to mega współczuje, ale najwazniejsze ze jest wczesnie wykryta i ze bedziesz uwazac a wtedy wszystko bedzie ok! Tak z dalszych znajomych, jedna dziewczyna tez miała, ale wazyla wszystko co jadła, mierzyła cukier i potem wszystko było ok!
A to jak to bedzie, musisz insuline przyjmowac, czy tylko uwazac na cukiery?

Witam mamusie!!!
Ja dzis druga noc z rzeddu z bolacym barkiem juz nie daje rady pschicznie...byłam wczoraj u lekarza i mam zapalenie tego barku(zawiało mnie chyba)najgorsze w tym wszystkim jest to ze w zadnej pozycji nie moge lezec jak siedze jest lepiej..

Macie racje ja tez jestem nie do wytrzymania jak nieraz tak spojrze na swoje zachowanie z boku to jestem przerazona!!!Wczoraj płakałam ze moj M kupił mi podkładke fioletowa pod myszke(niewazne ze to moj ulubiony kolor)chciał dobrze ale ja wczoraj chciałam czarną-rece opadaja wyłam chyba z poł godziny:-D

Miłego dnia kochane u nas wczoraj cały dzien lało to dzis bedzie ciepło my tak co drugi dzien mamy słonce..

reklama
Witam mamusie!!!
Ja dzis druga noc z rzeddu z bolacym barkiem juz nie daje rady pschicznie...byłam wczoraj u lekarza i mam zapalenie tego barku(zawiało mnie chyba)najgorsze w tym wszystkim jest to ze w zadnej pozycji nie moge lezec jak siedze jest lepiej..

Macie racje ja tez jestem nie do wytrzymania jak nieraz tak spojrze na swoje zachowanie z boku to jestem przerazona!!!Wczoraj płakałam ze moj M kupił mi podkładke fioletowa pod myszke(niewazne ze to moj ulubiony kolor)chciał dobrze ale ja wczoraj chciałam czarną-rece opadaja wyłam chyba z poł godziny:-D

Miłego dnia kochane u nas wczoraj cały dzien lało to dzis bedzie ciepło my tak co drugi dzien mamy słonce..
OJ BIEDULKO Ty ale się nacierpisz wiem co to ból w ciąży mi aż głupio już marudzić ale od 1,5 mc boli mnie krocze, kość łonowa nawet trudno mi opisać miejsce bo wyszedł mi tam'' żylak ogromny i okropny nie dość że wygląda fatalnie to jak stoje czy chodzę bardzo boli codziennie tylko jak leżę nie (a pracuje nadal) i mam taką perspektywę przed soba przez 3mc . Lekarz mówił że to nie od żylaka tylko może jakieś wiązadła mnie bolą w tym miejscu ale ja tak nie sądze bo rozmawiłam ze znajomą miała tą samą dolegliwość i tak samo opisała ból jak ja wiec sądze że jednak od żylaka kazał wrazie dużego bólu brać nospe wiełam raz nie pomogło wiec stwierdziłam że nie będe truć dzidzi i pocierpie trudno -ale rozumiem że masz kryzys bo ile można cierpiec zwłasza w naszym stanie ani to leków przeciwbólowych wziąść nie możemy, pociesz się że zapalenie przejdzie a ja to jeszcze pochodzę z moją dolegliwościa nieraz się już poryczałam z bólu i bezsilnoiści ale co mi to da nic :( do tego łapki mi po nocy cierpną . muszę zacząć chodzić na basen może trochę jak się poruszam to będzie lepiej głowa do góry odpoczywaj i szukaj pozycji która daje Ci ulge może jakieś okłady pomogą trochę? zobaczysz wkońcu przejdzie ból nie jesteś sama- jestem z Tobą miomo że boli mniew innym miejscu :)))

Ostatnia edycja:
Do góry