reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

A ja na moim L4 mam o 600 zł więcej niż bym dostawała siedząc w pracy nie wyrabiając planów sprzedażowych... a tak właśnie mają teraz moi współpracownicy... ostatni rok był dość dobry zawsze były jakieś premie czasem było to 300 zł do podstawy a czasem 2500 zł i tak jak policzyli mi średnią do L4 to bardzo mi się opłacało iść na zwolnienie ;D Ale tak się dzieje tylko wtedy gdy pracodawca odprowadza wszystkie składki od wypracowanej premii, niestety większość pracodawców daje podstawę a resztę "pod stołem" i potem taka marna średnia wychodzi, mnie też to jest na rękę z tego względy że teraz chcemy się starać o kredyt i gdyby te moje premie były "ukryte" to na moją podstawę roweru na raty by mi nie dali a tak to jest cień nadziei że spojrzą przychylniej.
Dziś pierwszy dzień zjadłam obiadek ;D a tak to tylko jogurty i papki jestem mega szczęśliwa !!! i odstawiłam apap ostatni wziełam wczoraj o 17 i od tej pory sie trzymam ;D

reklama
A Ja wlasnie wrocilam z miasta,fajna pogoda jak dla mnie na wyjscie bo nie jest cieplo i nie pada deszcz :-D Male zakupy zaliczylam,market z owocami no i oczywiscie musialam podejsc do Primarka i kupilam sobie staniczki bo mialam tylko jeden ktory byl dobry i juz robil sie nie wygodny.Staniczki kupilam zwykle bez zadnych usztywniaczy i drutow jeden czarny na wyjscie i 2 takie sportowe po domciu :-D
A teraz zajadam bulke na szybko bo wrocilam taka glodna do domu i zmeczona ze hej :-D

onanana gdy jest sie na zasilku wychowawczym to liczy sie tylko dochód twojego męża. jesli mialby wpisane w umowie ponizej 1500zl to byscie zasilek dostali :tak: bo kwota nie moze przekroczyc 504zl na osobe (3 osobowa rodzina to 500zl na osobe przy zarobku 1500zl). A u nas maz ma wpisane w umowie ok 1200zl czyli najnizsza krajowa wlasnie.

No tak Nimfii zapomniałam, że mój dochód nie ma potem znaczenia. Tak czy siak teraz byloby podejrzane jakby nagle mój D. miał takie "papierowe" obniżenie wynagrodzenia:szok: Ale jeśli u was tak akurat jest to tylko się cieszyć, że to nasze państwo coś am pomaga. Wiesz ja mam znajomych, którzy mają poro kasy, jeżdżą na drogie zagraniczne wczasy, teraz kupili nowy samochód, ubierają się a markowe ciuchy a biorą zasiłek.... jest to krzywdzące dla osób które rzeczywiście potrzebują!!

Ja mam najniższą krajową na umowie i dostaje z chorobowego jakoś za 4 tyg 920zł, do pracy nie wrócę , bo była likwidacja zakładu dobrze, że chociaż należy mi się chorobowe i macierzyński, moja szwagierka za to ma dobrze, bo tyle ile zarabiała tyle teraz praktyznie dostaje chorobowego, bo 2500zł miesięcznie to jest super :p
niuniunia- no wiadomo żeby było zdrowe to najważniejsze, ale ja wiem,czy dzieci z taką wagą mogą być zdrowe po 8 kg :p serio załamałabym się gdybym miała takiego wielkoluda hehee, chociaż było by odrazu łatwiej się obchodzić.
Aneczka87- u nas nie ma nawałnic na razie na szczęście, ale widziałam w tv co się dzieje.

onanana masz racje, tez zam kilka takich osob ktore sa na roznego typu zasilkach czy zapomogach choc calkiem niezle radza sobie finansowo.
A wiesz co w tym wszystkim jest najsmutniejsze? Ze jesli faktycznie ktos zarabia takie male pieniadze, powiedzmy 1550zl to juz mu zasilek nie przysluguje, a z takim wynagrodzeniem utrzymac 3 osobowa rodzine to graniczy z cudem - to jest dopiero niesprawiedliwe :-(
A i tutaj na forum poznalam mamy w takiej sytuacji i co im pozostaje? Wracac jak najszybciej do pracy a maluszka do żłobka albo babci pod opieke :dry:

andrzelika tylko pomarzyc o takiej pensji 2500zl :-D ja na L4 ciązowym dostawalm max 700zl, bo to wlasnie 1/2 etatu :-( ale dobre i to, bo przynajmniej na oszczednosci odlozylismy

nimfii- pewnie każda kwota jest dobra :) siędząc w domu. No super ma, że ona dostaję takie pięniążki, u Bodzia robiła przy szefie w biurze, i tam masz tyle ile na papierze tyle chorobowego.

Nimfii właśnie, to jest bardzo niesprawiedliwe i nie wie czy miałabym sumienie iść i zabierać tym co naprawdę potrzebują. Chociaż niestety nie jest tak, ze jak jeden nie weźmie to dostanie drugi:no:
Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na wychowawczy, bo mimo że mój D. nie zarabia jakoś najgorzej to przy naszych opłatach by nas nie utrzymał. Babcie pracują, więc pozostaje nam żłobek lub niania:szok: Poza tym szczerze mówiąc ja nie nadaję się do siedzenia w domu z maleństwem.. może to źle o mnie świadczy ale nie umiałabym się wyłączyć z pracy na jakiś długi czas. Poza tym w moim zawodzie trzeba być cały czas na bieżąco. Ewentualnie pójdę na kilka miesięcy an wychowawczy żeby całkiem maleńkiego bobaska nie oddawać obcym.
Moja bratowa zaraz po macierzyńskim szła do pracy przy obojgu dzieci i powiem Wam że mimo to są z nią bardzo związane, uważam ją za jedną z lepszych mam jakie udało mi się obserwować a dzieci są bardzo mądre i ogólnie kochane:-)

onanana w żadnym wypadku o Tobie źle nie świadczy że chcesz jak najszybciej do pracy wrócić, przy odrobinie organizacji można wszystko połączyć.

reklama
onanana- ja niestety bym nie chciała zostawić maluszka, ale będę musiała pięniądze potrzebna, dlatego po macierzyńskim szukam pracy, też moim zawodzie muszę być na bierząco jestem fryzjerką muszę ciągle być w ruchu z nożyczkami żeby nie stracić smykałki, poza tym ciągle są nowe trendy nie chcę być do tyłu wiele mnie to kosztowało żeby robić to co kocham.

Do góry