nimfii Dobrze zrobiłaś! Ja nie potrafię o tym przestać myśleć, mnie normalnie takie historie bardzo przygnębiają a co dopiero w ciąży...Nawet mój lekarz mi powiedział, żeby nie czytać głupot w internecie i nie oglądać strasznych albo smutnych filmów bo to wpływa na nasze emocje a one na maluszka...Dlatego myślę, że to forum powinno być przede wszystkim źródłem wsparcia i możliwością do poplotkowania
W pierwszej ciąży, jakoś w połowie, dałam się wyciagnąc do kina na którąś części Piły i długo tego żałowałam. Dlatego teraz trzymam sie z dala od tego typu emocji. Nawet nie czytam arytkułów o wypadkach drogowych, a już na pewno nie info dotyczace dzieci. Mnie sie chce plakac jak widze, ze Maciek jest smutny, a co dopiero jakby sie coś komus stało
andrzelika
Dzis znow miala durny sen - ze ktoś Maćka porwał. Obudziłam się cała zestresowana. Ech,... i te stresy mi starczą na najbliższe miesiace ciązy.
Madzia ja i moj mąz takze mamy krew o Rh ujemnym a mimo to dostalam skierowanie na badanie odczynu Coombsa. Sa znane przypadki, gdzy przy rodzicach RH minus dziecko rodzilo sie z Rh plus -a to ma tutaj najwieksze znaczenie
Twoj starszy syn ma zapewne krew Rh minus?
A jesli chodzi o krew męża to musze nosic ze soba zaświadczneie o jego grupie krwi, bo tez nikt nie chce wierzyc na slowo
ponko musze przyznac ze na moim osiedlu jest spory wybor ubran typu tuniki ktore nadaja sie zarowno w ciazy jak i po ciazy. Bluzeczki za 20-30zl, spodnie rybaczki tez w tych cenach. Duzo zalezy od lokalizacji, ale moze w zwyklych sklepach uda ci sie trafic cos ciązowego?
aneczka moi rodzice tez mieli zupelnie inne grupy krwi niz ja i nie pasujace za nic na logiczne myslenie - oni Rh plus a ja Rh minus
Ale tego typu przypadkow jest cale mnustwo
A jak chodzi o sklepy dla ciężarnych - bylam tam raz i nigdy wiecej nie ide. Ceny zabojcze :-)
niniunia po tym wszystkich co piszesz zdaje sie ze masz podobnie jak ja w ciazy z Mackiem - skurcze i twardnienie macicy, ja sie z nimi meczylam cala ciaze. To poprostu zdarza sie niektorym mamom i niewiele mozna poradzic. Bierz Nospe, bo lepiej aby skurcze ustaly, a tabletka nie zaszkodzi ;-)Nieraz sie zdarza ze taka dolegliwosc odejdzie sama, a nieraz (jak ja) meczyc sie trzeba az do porodu z tym.
A i mysle ze MgB6 by ci nie zaszkodzilo bo to tez przeciw skurczom mieśni. Ja biore po 2-3 tabletki dziennie. Witamina C natomiast raczej jest przeciwbakteryjna np zapobiega bakteriom w moczu czy w pochwie.
agalodz ja nie pomoge z tym AFI, nie mialam tego mierzonego, nawet gin nic nie wspomnial o wodach płodowych.
http://www.grupy.senior.pl/jaka-norma-dla-wskaznika-AFI-w-ciazy,t,336613,2.html