reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Smutne ale prawdziwe realia dzisiejszych czasow....

Ja moge na to napisac tylko jedno - ze antykoncepcja powinna byc dozwolona dla nastolatek tzn tabletki, a nie na zasadzie ze "jak przyjdzie z mama". Co za czasy?
Mialam 17 lat jak zaczelam brac tabletki anty i wtedy jeszcze nikt nie robil z tego powodu problemow. Ani by mi do glowy nie przyszlo zeby prosic o to moja mame. Podejrzewam ze nasze córki tez nie beda chcialy sie prosić rodzicow tylko zrobia tak jak w artykule.
Jak na moje oko trzeba cos z tym zrobic, cos pozmieniac w przepisach, bo to chore zeby młode dzieciaki tak sie truły i po co?

reklama
Dokladnie nimfii no i co z tymi lekarzami oni powinni w tym momencie pomoc tym dziewczyna a nie wyzywac je itd. Ale mysle ze to tez duzo zalezy od relacji miedzy rodzicami a dzieckiem i jakimis rozmowami o sprawach seksualnych:tak: Taka dziewczyna potem ze strachu przed matka ucieka sie do najgorszych metod i wiadomo kazda taka decyzja pociaga za soba jakies konsekwencje.Ja mam tylko nadzieje ze nie bede miec problemow kontaktowych z moim dzieckiem,przynajmniej wiem ze bede starala sie miec jak najlepszy kontakt z nim :tak:

No artylul tez mnie zszokowal. Ale patrzac obiektywnie to sie troche nie dziwie tym lekarzom, oni nie sa na to przygotowani ze 15 latka przychodzic do nich po srodki anty. Czy Wy majac 15 lat myslalyscie o seksie? Bo ja nie. Teraz wszystko sie zaczyna wczesniej. Moja przyrodnia siostra wpadla majac 17 lat i to nie byl jej pierwszy raz, teraz jest sama z dzieckiem i zamiast cieszyc sie mlodoscia musi zajmowac sie corka.
Mi sie wydaje ze wszystko tak sie zmienilo ze zarowno lekarze jak i rodzice nie sa przygotowani na takie rozmowy z tak mlodymi nastolatkami. Sama nie umie sobie tego wyobrazic. Kiedys powodem do dumy bylo ze sie jest jeszcze dziewica a teraz ze juz sie nie jest.

Swiat stoi teraz na glowie jesli chodzi o seks.

W gimnazjum do ktorego chodzilam jest teraz sporo nastolatek w ciazy a jak ja jeszcze do niego chodzila to wszystkie moje kolezanki byly dziewicami i nie myslaly o seksie :p Dopiero w 1 klasie liceum teamt seksu sie niesmiało zaczynal, ale raczej dziewczyny nie chwalily sie swoimi podbojami tylko ukrywaly to przed innymi.

Mnie nabardziej martwi to ze jak juz nastolatka jest w ciazy to spotyka sie z ogromna krytyka- czesto nawet w rodzinie i nie wie gdzie ma szukac pomocy, a pozniej? Poród w toalecie publicznej, albo uciekanie z domu. Tragedia!
I to ma byc XXI wiek? To już w średniowieczlu lepiej traktowano młode dziewczyny a tez czesto 14 latki zostawaly wtedy mamami ;)

Jesli moje dzieci beda chcialy ze mna otwarcie pogadac o seksie to na pewno pomoge im jakos przebranc przez ten temat antykoncepcji. Bo na pewno lepiej jest ja stosowac niz zostac bardzo młodym rodzicem.

Straszne co te dzieciaki teraz wyczynają, a ja słyszałam wypowiedź nastolatki w tv to powiedziała, że będzie się kochać mniej żeby nie zajść w ciąże hehe dobre, co jej to da, a już raz wpadła i jest w ciąży...

Ja nie miałam tego problemu żeby się musiała zabezpieczać przed ciążą, bo dopiero po ślubie był mój pierwszy raz :p i i tak chciałam zaraz baby :p, po prostu uważamy i nigdy nie wpadliśmy jak nie chcieliśmy, a wtedy kiedy chciałam zajść w ciąże od razu się udało tylko szkoda, że ciąże nie mogłam utrzymać, gumki fakt nie wygoda, a tabletki bałam się brać, bo nie dość,że problemy z utrzymaniem ciąży to i inne, ale teraz chcę założyć sobie wkładkę po urodzeniu nie wiem na ile one są, bo ja myśle o drugim dziecku za 2 lub 3 lata.

Cześć Listopadówki!!!
To znowu ja, grudniówka 2011. Mam do Was pytanie: Czy wy czujecie już ruchy maleństwa, a jeśli tak to w którym tygodniu je poczułyście. Pozdrawiam serdecznie!!!

Na początku tego forum pewna forumowiczka podała link do filmu o rozwoju płodu w łonie matki. Teraz za nic nie mogę go odnaleźć :baffled:
Czy ktoś może zna ten link?

Dziewczynki jestem padnięta jak nie wiem co... Nogi to mnie tak bolą, że nawet jak siedzę czy leżę to mnie tak rwą, że nie mam siły...

Suknia jest idealna jak dla mnie;) Tzn deczko za duża ale nie chciałam by mi zwężały bo gdybym przytyła jednak to nie będę musiała powiększać jej. Jest dobrze, wykonali mi kilka poprawek od razu (to chyba po tych awanturach he he) i bardzo dobrze. Welon mi się bardzo podoba bo jest z takich kryształków obszyty na samym dole;)

Idę kochane leżeć bo jutro kolejny ciężki dzień na nogach;/
Oby moje maleństwo tego nie odczuwało bo w sumie kazali mi teraz dużo leżeć a ja mam mnóstwo latania...

Pepsi przed ślubem powinno odbyć się 2 spowiedzi, a ja nawet na tą pierwszą nie poszłam bo ciągle mnie coś powstrzymywało a to szkoła, teraz szpital aż mi wstyd powiem Wam. Myślę tylko czy jak teraz pójdę na 2 tyg przed ślubem to czy ksiądz nie będzie się darł na mnie jak mu powiem, że ostatni raz byłam u spowiedzi 2 tyg temu. Jak myslicie? Stracha mam...
super ze suknia gotowa i dobra:) a spowiedzia sie nie ma co stresowac moim zdaniem;) chociaz wiadomo, rozni ksieza sa... nam udzielal slubu fantastyczny ksiadz, fantastyczne kazanie, przy ktorym sie wzruszylam i to byl nasz wielki moment:) ale tylko nasz:) i bylismy tylko na jednej spowiedzi w sumie zeby zobaczyc czy na druga musimy isc, bo czasem w kosciolach daja pieczatki a ze nie bylo to tesc nam druga spowiedz podpisal;) my w zasadzie dla siebie wzielismy ten slub koscielny, dla tej oprawki i ten ksiadz byl super i bylo magicznie:) bo tez nie chodzimy do kosciola...dla mnie to takie sztuczne i na pokaz, ale kazdy wierzy po swojemu wiec nie oceniam:)

Niuniunia zależy na jakiego księdza trafisz. My nie byliśmy u tej pierwszej spowiedzi, tzn ja bylam ale nie dostałam rozgrzeszenia, bo powiedziałam ze mieszkamy razem, i wyszlam z kwitkiem ze spowiedzi i ksiądz doradził aby odbyć tylko jedną spowiedź przed samym ślubem.
Poszliśmy więc w tym samym tyg kiedy był ślub w środę ( ślub w sobotę ) i ksiądz zapytał czy wytrzymamy bez bzzz ( nie tak doslownie) przez te kilka dni, a ja mu głupio jakoś odpowiedziałam ze to już nie te lata zeby te kilka dni nie szło wytrzymać:zawstydzona/y:
heheh rozbawilo mnie to:)

Smutne ale prawdziwe realia dzisiejszych czasow....

Ja moge na to napisac tylko jedno - ze antykoncepcja powinna byc dozwolona dla nastolatek tzn tabletki, a nie na zasadzie ze "jak przyjdzie z mama". Co za czasy?
Mialam 17 lat jak zaczelam brac tabletki anty i wtedy jeszcze nikt nie robil z tego powodu problemow. Ani by mi do glowy nie przyszlo zeby prosic o to moja mame. Podejrzewam ze nasze córki tez nie beda chcialy sie prosić rodzicow tylko zrobia tak jak w artykule.
Jak na moje oko trzeba cos z tym zrobic, cos pozmieniac w przepisach, bo to chore zeby młode dzieciaki tak sie truły i po co?
no tak powinna byc bardziej dostepna dla dziewczyn, natomiast zgodnie z prawem dziewczyna do 16 roku zycia wlacznie musi z opiekunem isc do gina...nie musi opiekun w gabinecie siedziec ale musi byc z nia. No i przedewszystkim co to za edukacja cholerna?? Ile mniej glupot by dzieciakom rzychodzilo do glowy gdyby znaly podstawowe zaganienia chociazby z biologii!!! LAski nie wiedza co to jest cykl, ze zajsc w ciaze mozna nawet przy stosunku przerywanym, ze kapiel po sexie nie uchroni przed ciaza!!! Podstawowe rzeczy!!!!! Najpierw trzeba wiedziec minimum zeby zaczac sie bawic w sex i wiedziec ze kazdy seks moze sie ciaza skonczyc bo nie ma 100% zabespieczenia!!!!

Straszne co te dzieciaki teraz wyczynają, a ja słyszałam wypowiedź nastolatki w tv to powiedziała, że będzie się kochać mniej żeby nie zajść w ciąże hehe dobre, co jej to da, a już raz wpadła i jest w ciąży...

Ja nie miałam tego problemu żeby się musiała zabezpieczać przed ciążą, bo dopiero po ślubie był mój pierwszy raz :p i i tak chciałam zaraz baby :p, po prostu uważamy i nigdy nie wpadliśmy jak nie chcieliśmy, a wtedy kiedy chciałam zajść w ciąże od razu się udało tylko szkoda, że ciąże nie mogłam utrzymać, gumki fakt nie wygoda, a tabletki bałam się brać, bo nie dość,że problemy z utrzymaniem ciąży to i inne, ale teraz chcę założyć sobie wkładkę po urodzeniu nie wiem na ile one są, bo ja myśle o drugim dziecku za 2 lub 3 lata.
hm...powiem ci ze dobrze dobrane tabletki sa rewelacyjne. Zadna tabletka antykoncepcyjna nie powoduje problemow z utrzymaniem ciazy badz z zajsciem w ciaze. Wrecz czesto jest tak ze kobiety zaraz po odstawieniu hormonow w ciaze zachodza. A dzieje sie tak dlatego ze jajniki podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej sa jakby w stanie hibernacji i raczej nie pracuja....jest to dobra metoda kiedy dziewczyny maja problemy z hormonami, z utrzymaniem cyklu ale nie chca miec jeszcze dzieci. Wowczas wycisza sie jajniki tabletkami nastepnie wowczas odpowiednio kieruje sie pacjentka aby te dzieci mogla posiadac. Nie w tabletkach problem a w tym czy kobiety maja owulacje czy nie. A to tez juz inny temat bo owulacja jest zalezna od wielu zdorwotnych aspektow:) Podsumowujac, tabletki nie sa takie zle, ale nie kazda kobieta moze je stosowac:) Ja juz mialam do czyniena z tabletkami i wiem ze sa one nie dla mnie:) Wiec po urodzeniu zamierzam zalozyc sobie spiralek, ale tez bez hormonow, a wiem ze takie tez sa dostepne:)

Cześć Listopadówki!!!
To znowu ja, grudniówka 2011. Mam do Was pytanie: Czy wy czujecie już ruchy maleństwa, a jeśli tak to w którym tygodniu je poczułyście. Pozdrawiam serdecznie!!!
wszystko zalezy od tego czy to twoja pierwsza ciaza czy druga:) w drugiej ruchy mozna juz w 14tygodniu poczuc:) a generalnie ze spokojem mozna na ruchy czekac do 22 tygodnia ciazy:)

reklama
Hej dziewczyny :)

Co do ślubu, nie będę brała kościelnego. Nie jestem gorliwie wierząca (A. jest ale raczej chrześcijanin, nie katolik), nie chodzimy do kościoła, jedyne co uznaję dla malucha to chrzest. Nie wyobrażam sobie iść do spowiedzi, chociaż dobrze wiem, że przed chrztem będziemy musieli (i nie wiemy czy dostaniemy rozgrzeszenie :no:).

Tylko jak się nie ma ślubu kościelnego to czasem księża robią problem z ochrzczeniem dziecka, więc lepiej to wziąć pod uwagę.

Do góry