Film BOBASY mnie rozbroił... leżał sobie do wczoraj nieobejrzany już parę miesięcy-miałam go w szpitalu ale dopiero po porodzie na miejscu się otrząsnęłam i zorientowałam że od teraz nie mam czasu na filmy
Wczoraj była u mnie siostra w odwiedziny i mówi: Kasia włącz jakiś fajny film bo ja nie mam telewizora to bym sobie coś obejrzała :-)
Męża od kilku dni namawialam to nie chciał, ale tu już musiał zwolnić konsolę, przestać grać i włączył film. O dziwo też się zainteresował i z nami oglądał, bulwersował się i śmiał...
Jest to film dokumentalny pokazujący migawki z życia 4 niemowlaków ze skrajnie różnych kultur. Jeżeli trzęsiecie się nad każdym kurzem który leży na ziemi gdy rozkładacie kocyk żeby maleństwo tam poleżało, albo panikujecie kiedy grzechotka brana do buzi spada na podłogę w salonie sprzątanym AŻ wczoraj, zastanawiacie nad zakupem trzeciej ślicznej grzechotki albo piątego misia -koniecznie obejrzyjcie
Nie mówię żeby naśladować pokazane tam skrajności ale można się dzięki temu zastanowić troszkę czy się nie przesadza z opiekuńczością i czy to wszystko naszemu dziecku do szczęścia jes potrzebne...
A'propo czerwonej szyjki to babcia mojego T, matka 7 dzieci powiedziała mi że dawniej na wsi jak dziecko miało czerwoną szyjkę aż się krew lała to brało się wiórki (pyłek) który wydostaje się z drzewa w wyniku zaatakowania przez korniki i tym smarowało szyjkę
szkoda że tam krótko byłam bo bym może usłyszała więcej ciekawostek o pielęgnacji dzieci sprzed 60 lat. Wyobrażacie sobie dziecko natrzeć wydzielinami robaczka? szok, jakoś sobie ludzie radzili.
Patrycja od wczoraj ma strasznie odparzoną pupę :-( od urodzenia nic takiego nie było i tu bach...
sudocremu miałam tylko reszteczkę, już się skończyła w ciągu dnia, nie pomogło ,wczoraj na noc zasypałam mąką ziemniaczaną, nie pomogło, teraz posmarowałam kremem nivea nutri sensitive SOS , zobaczymy rano:-(
Czy odparzenie wygląda jak malutkie pęcherzyki? Na pośladkach wzdłuż linii gdzie się stykają ma taką gromadę pęcherzyków, chyba to nie jest uczulenie na kosmetyki??