reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Ja za becikowe chcę kupić jakieś inne niezbędne rzeczy, wózek mają mi kupić rodzice, a łóżeczo wiadomo kupi się przed becikowym ze swoich, ciuszków będę trochę mieć od ciotki ,nie mam pojęcia na razie na co je wydam z czasem wszystko będzie wiadomo na początku będę w pieluszkach raczej bobaska mieć, a jak przyjdzie czas na pampersy to kasa odrazu pójdzie one są masakrycznie drogie, chcę kupić sobie przewijak dla dziecka jakiś fajny i najlepiej zrobić go w miejscu żeby wszystko było pod reką. Kasa pójdzie i nawet człowiek nie będzie wiedział kiedy.
u mnie przewijak się nie sprawdził , a kupiłam taki z wanienką ,najczęściej przebierałam małego na łóżku , a wanienkę mieliśmy pożyczoną większą (bo w przewijakach są malutkie) i służyła doskonale ;-)
szwagierka ma zrobiony przewijak na komodzie i jest zadowolona :tak: a ja mam nakładkę na łóżeczko i chyba jej będe używać
Dziewczyny musze sie podzielic moja pierwsza wizyta u poloznej. Jako ,ze w Szwecji nie chodzi sie do lekarza ,tylko do poloznej ,wiec bylam dzis pierwszy raz. ( Bylam wczesniej w klinice usg i widzialam bobika i serduszko ,ale to prywatnie i wg .szedzkiego systemu -w ogole nie potrzebne) A wiec ,polozna w ogole nie zbadala mnie w jakikolwiek sposob. W sumie moglam nasciemnic ,ze jestem w ciazy. Powiedziala ,ze powinnam chodzic na spacery ,nie pic ,nie palic i nie brac narkotykow. Dobrze ,ze wspomniala ,bo pewnie robilabym to non stop. Powiedziala ,zebym starala sie nie wymiotowac ,bo trace wartosci odzywcze- wiadomo wymiotuje bo lubie ,a teraz juz nie bede. Mam nie jesc surowego miesa i ryb. I koniec. dostalam broszurki do poczytania o ciazy. Koniec.
Nastepna wizyta w 20 tygodniu (!!!!) wczesniej ( tydzien 18) mam prawo do pierwszego (sic!) usg. Kolejne usg w 32 tygodniu. A gdzie badanie krwi ,gdzie przeziernosc karku -rece opadaja.
Na szczescie bede w polsce niebawem i w piatek z tydzien mam wizyte u normalnego lekarza.
Tutaj nie ma beckiowego ,ale macierzynski trwa 1,5 roku a potem kazdy ,niewazne na status majatkowy dostaje co miesiac 1100 kr=500zl na dziecko ,az do czasu jak ono skonczy sie uczyc. Im wiecej dziec tym wieksza kaska.
Poronienie nauczylo mnie pokory i w ogole nie wybiegam myslami do porodu a juz tym bardziej do zakupow. Ale fakt ,ceny wozkow zwalaja z nog, no i ceny pieluch. Dlaczego pieluchy sa tak koszmarnie drogie ,jak trzeba zuzywac ic takie tony???
współczuje , to jednak w Norwegii służba zdrowia jest lepsza , ja chodziłam na przemian raz do lekarza a raz do położnej , u lekarza na każdej wizycie badanie krwi , moczu, ciśnienie ,waga , mierzenie brzucha :-) , usg tylko jedno połówkowe ,chyba że coś się dzieje złego to dają skierowanie na kolejne ,
Pracująca ma macierzyński przez 12 m-cy ale za to w czasie ciąży strasznie ciężko o L4 , a jeśli się nie pracowało to dają z socjalnego ok 35tys koron na wyprawkę , dodatkowo co miesiąc jest ok 1000Nok rodzinnego co spokojnie wystarcza w miesiącu na pieluchy ,mleko ,kaszki itp
pieluchy tutaj są bardzo tanie zresztą słoiki z jedzeniem również ,
dodatkowo kiedy dziecko skończy roczek a nie pójdzie do przedszkola tylko siedzi z mamą w domu to państwo płaci 3300nok tzw opiekuńcze

Dokladnie,wszystko sie powieksa i rozciaga,nie ma co myslec ze to cos zlego,czasem cos zakluje albo za boli:tak: poprostu nasz organizm sie powolutku zaczyna zmieniac :-) Ja tylko nie moge sie doczekac pierwszego USG a potem to juz bede spokojniesza :-)
pierwsze usg jest bezcenne i naprawdę uspokaja :tak:;-)

reklama
Ja też czasem czuję ból po bokach macicy, jak np.za szybko zerwę się z łóżka a dziś wyjątkowo zabolało jak kichnęłam (myślałam że coś mi poszło :)). Ja wiem, że kupię łóżeczko i komodę na ubranka z szufladami a na nią przewijak-nakładkę. Już wypatrzyłam w necie, muszą być białe :). ja z drżeniem serca oglądałam mojego Bączka w zeszłym tyg., jak dostałam plamienia, wtedy też po raz pierwszy widziałam bijące serduszko, łezka się w oku zakręciła i mogłam odetchnąć z ulgą.

winki, aż ciężko uwierzyć w to co piszesz, nie wyobrażam sobie czekać na usg do 18go tygodnia, masakra, to u nas jednak co by nie mówić, pod tym względem jest o niebo lepiej, dobrze że będziesz w PL, to na pewno się uspokoisz trochę :)

No to się wtrącę:-) dziewczyny, jeśli chodzi o te kłucia, które przypominają kłucia jajników lekarz mi to ostatnio zobrazował i powiedział że to normalne i właśnie się zdarza przy szybkich ruchach, kichaniu itp. także nie ma się czym martwić:-)
Jesli chodzi o ubezpieczenia grupowe to ja prowadzę to u mnie w firmie i ekspertem nie jestem ale trochę w tym temacie wiem. Wszystko zależy od tego jaką firma ma polisę. Ja akurat teraz załatwialam nam traansfer na nowe lepsze warunki ( niestety skladka też wyższa) ale za urodzenie dziecka jest 1000 zł (PZU), bo jeszcze mamy Hestię, gdzie składka jest trochę niższa i pieniążki za dziecko też mniejsze ( cos ok 800 zł). Są tez takie grupówki, gdzie można ubezpieczyć członka rodziny ( u mnie tak jest), czyli np Wy nie pracujecie a mąż w pracy ma taką ofertę i wtedy warto to rozważyć ale tez trzeba się dowiedzieć jaki jest okres karencji. Z grupówki można się też wypisać w każdej chwili, z tym że trzeba sie liczyć z tym, że jesli np. zdecydujesz się na wypisanie z grupówki np 15 maja, to składkę za maj niestety jeszcze płacisz ale też jesteś objęta ubezpieczeniem do końca maja. Na niektórych polisach okres karencji może być krótszy więc zawsze warto pytac. Wiem, ze jeden z moich kolegów w momencie jak dowiedział się o ciąży podowiadywał sie i udało mu się zapisać na ubezpieczenie ( nie grupowe) gdzie okres karencji był krótszy niż 9 m-cy i wpadło mu trochę kasy.
Ja osobiście jestem ubezpieczona u 2 ubezpieczycieli, mój mąż u jednego, więc jak malenstwo przyjdzie na świat to z tytulu ubezpieczen wpadnie nam jakieś 3 tys zł + tysiąc becikowego to myślę że trochę na się zwróci po wydatkach związanych z przyjściem maleństwa na świat:-)

a dziewczyny, wiecie jak to jest z becikowym?? bo jak poprzednio rodziłam to dostałam tysiaka becikowego i tysiaka z okazji urodzenia dziecka bo tylko mąż pracował i miał udokumentowane niskie zarobki(nie pamiętam już jak to się nazywało) nadal jest ten drugi tysiąc dla biedniejszych?? i kiedyś słyszałam, że aby dostać becikowe to trzeba udokumentować, że w czasie ciąży było się pod kontrolą lekarza-to weszło w życie??

winki80 wspolczuje szwedzkieiej służby zdrowia, jednak socjlanie kraj jest lepiej rozwiniety niż Polska. U nas 5 msc urlopu macierzynskiego to chyba tak od łaski jest, a po tym wiele mam wraca do pracy zeby nie stracic pracy -paranoja! Ja jestem z dzieckiem juz 2 lata w domu i nie wyobrazam sobie zeby mnie nie bylo tylko zeby go oddac niani czy babci :blink:

co do pieluch to nie ma z tym tagedii :tak: Fakt faktem to najdrozszy wydatek co miesieczny ale pieluszki rozm 1,2 oraz 3 jest sporo w opakowaniu za taka sama cene jak wieksze rozmiary ktorych jest mniej. No a po roku dziecko juz mniej sika. Teraz dwulatkowi nieraz 3-4 pieluszki na dzien zmieniam.

aqua niedawno pisalam o tym, ja poza tysiacem becikowego dostalam tysiac z zasiłków rodzinnych. dostajesz to gdy wasz dochod nie przekracza 504zl na osobe w rodzinie. Ja juz zalapalam sie na nowe warunki i musialam dolaczyc od lekarza zaswiadczenie ze bylam pod jego opieka od 12TC i ze bylam u niego min 3 razy :tak: Nie wiem czy ten przepis nadal jest, ale pewnie tak.

...mały wstał o 7.00 ,jestemy po śniadaniu ,teraz się bawi to mam chwile :-) Ja chyba ostatnio coś wariuje :rofl2::rofl2: Mam straszne wahania nastroju,coś nerwowa jestem:wściekła/y:, chce mi się płakać nie wiadomo czemu:baffled:. Świruje jak nic ,niedługo ze mną nikt nie wytrzyma.:tak: Mam nadzieje ,że nie długo mi przejdzie.:confused:

Co do tego zaświadczenia to nadal funkcjonuje, moja koleżanka teraz latała za zaświadczeniem bo położna jej źle wypisała i musiała poprawiać.

Witam sie dziewczyny :-)
U mnie dzisiaj jest ponuro za oknem chlodno i pochmurno.Ja dzisiaj dosc wczesnie wstalam cos spac nie moglam rano,a zawsze se przed spaniem mowi ze sobie dzisiaj na pewno pospie bo popoludniu nie spalam to taka wykonczona bede dluzej spala a tutaj kicha pobudka po 7 rano :-)
Ewa87 u mnie tak samo z tymi nastrojami,smieje sie a zaraz poradze juz marudzic i nazekac na wszystko albo zamartwiac sie :oo2:
Z tymi zaswiadczeniami to takze slyszalam ze trzeba miec zaswiadczenie od poczatku ciazy zeby mozna bylo sie starac o becikowe:tak: przynajmniej tak mi znajome mowily w Pl.Ja to znowu do becikowego tez musze sie dopytac dziewczyn na jakiej zasadzie sie tutaj w UK dostaje,bo slyszalam ze nie kazdy je moze dostac wiec wiec bedzie trzeba sie dopytac co i jak bo kazda kasa sie przyda :tak::-)

Ssabrinaa niestety ale jestem prawie pewna że w UK już nie ma becikowego od stycznia 2011. Nasz nowy premier obcina benefity po kolei jak leci.
Od paru dni nie odzywałam się bo czuję się koszmarnie. Chyba się odwodniłam bo boli mnie strasznie głowa już 4 dzień! Mało piję bo niestety ale jak piję to odrazu mam mdłości i wymiotuję.
Oj straszne!

reklama
Iwonka zaskoczylas mnie ta odpowiedzia i troszke oczywiscie poszperalam i cos nie co znalazlam na ten temat o Sure Start Maternity Grant i oczywiscie zaszly jakies tam zmiany ale nie zlikwidowali zapomogi tylko zmienili troszke zasady.Czyli jesli masz tam jakis benefit i nie posiadasz zadnych innych dzieci poniz 16 roku zycia to dostaniesz zapomoge czyli wychodzi na to ze becikowe w UK przypada tylko na pierwsze dziecko i zmiany sa od 11 kwietnia 2011 :tak: tyle wyczytalam ale na pewno sie jeszcze czegos w przyszlosci dowiem to napisze :tak:

Do góry