AniaSm
Fanka BB :)
u mnie przewijak się nie sprawdził , a kupiłam taki z wanienką ,najczęściej przebierałam małego na łóżku , a wanienkę mieliśmy pożyczoną większą (bo w przewijakach są malutkie) i służyła doskonale ;-)Ja za becikowe chcę kupić jakieś inne niezbędne rzeczy, wózek mają mi kupić rodzice, a łóżeczo wiadomo kupi się przed becikowym ze swoich, ciuszków będę trochę mieć od ciotki ,nie mam pojęcia na razie na co je wydam z czasem wszystko będzie wiadomo na początku będę w pieluszkach raczej bobaska mieć, a jak przyjdzie czas na pampersy to kasa odrazu pójdzie one są masakrycznie drogie, chcę kupić sobie przewijak dla dziecka jakiś fajny i najlepiej zrobić go w miejscu żeby wszystko było pod reką. Kasa pójdzie i nawet człowiek nie będzie wiedział kiedy.
szwagierka ma zrobiony przewijak na komodzie i jest zadowolona a ja mam nakładkę na łóżeczko i chyba jej będe używać
współczuje , to jednak w Norwegii służba zdrowia jest lepsza , ja chodziłam na przemian raz do lekarza a raz do położnej , u lekarza na każdej wizycie badanie krwi , moczu, ciśnienie ,waga , mierzenie brzucha :-) , usg tylko jedno połówkowe ,chyba że coś się dzieje złego to dają skierowanie na kolejne ,Dziewczyny musze sie podzielic moja pierwsza wizyta u poloznej. Jako ,ze w Szwecji nie chodzi sie do lekarza ,tylko do poloznej ,wiec bylam dzis pierwszy raz. ( Bylam wczesniej w klinice usg i widzialam bobika i serduszko ,ale to prywatnie i wg .szedzkiego systemu -w ogole nie potrzebne) A wiec ,polozna w ogole nie zbadala mnie w jakikolwiek sposob. W sumie moglam nasciemnic ,ze jestem w ciazy. Powiedziala ,ze powinnam chodzic na spacery ,nie pic ,nie palic i nie brac narkotykow. Dobrze ,ze wspomniala ,bo pewnie robilabym to non stop. Powiedziala ,zebym starala sie nie wymiotowac ,bo trace wartosci odzywcze- wiadomo wymiotuje bo lubie ,a teraz juz nie bede. Mam nie jesc surowego miesa i ryb. I koniec. dostalam broszurki do poczytania o ciazy. Koniec.
Nastepna wizyta w 20 tygodniu (!!!!) wczesniej ( tydzien 18) mam prawo do pierwszego (sic!) usg. Kolejne usg w 32 tygodniu. A gdzie badanie krwi ,gdzie przeziernosc karku -rece opadaja.
Na szczescie bede w polsce niebawem i w piatek z tydzien mam wizyte u normalnego lekarza.
Tutaj nie ma beckiowego ,ale macierzynski trwa 1,5 roku a potem kazdy ,niewazne na status majatkowy dostaje co miesiac 1100 kr=500zl na dziecko ,az do czasu jak ono skonczy sie uczyc. Im wiecej dziec tym wieksza kaska.
Poronienie nauczylo mnie pokory i w ogole nie wybiegam myslami do porodu a juz tym bardziej do zakupow. Ale fakt ,ceny wozkow zwalaja z nog, no i ceny pieluch. Dlaczego pieluchy sa tak koszmarnie drogie ,jak trzeba zuzywac ic takie tony???
Pracująca ma macierzyński przez 12 m-cy ale za to w czasie ciąży strasznie ciężko o L4 , a jeśli się nie pracowało to dają z socjalnego ok 35tys koron na wyprawkę , dodatkowo co miesiąc jest ok 1000Nok rodzinnego co spokojnie wystarcza w miesiącu na pieluchy ,mleko ,kaszki itp
pieluchy tutaj są bardzo tanie zresztą słoiki z jedzeniem również ,
dodatkowo kiedy dziecko skończy roczek a nie pójdzie do przedszkola tylko siedzi z mamą w domu to państwo płaci 3300nok tzw opiekuńcze
pierwsze usg jest bezcenne i naprawdę uspokaja ;-)Dokladnie,wszystko sie powieksa i rozciaga,nie ma co myslec ze to cos zlego,czasem cos zakluje albo za boli poprostu nasz organizm sie powolutku zaczyna zmieniac :-) Ja tylko nie moge sie doczekac pierwszego USG a potem to juz bede spokojniesza :-)