reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Cześć dziewczyny, rano byłam na usg, bo jeszcze na domiar złego nie wspomniałam Wam, że cały czas mocno krwawię... tzn. przestałam i od jakiś 4 tygodni krwawię na nowo, czasami tylko "brudzę" a czasami żywo czerwoną krwią. Gin kazał mi jechać do szpitala w którym rodziłam w razie krwawienia, ale nie miałam czasu:zawstydzona/y: więc czekałam na termin usg. Okazało się, że albo mi się rana trochę rozwaliła, albo jeszcze nie zrosła, za 2 tygodnie mam kontrolę. Brzuch mnie czasami boli jak cholera...
U mnie Franek dzisiaj przespał w nocy 4 godziny, więc jestem szczęśliwa, teraz też nawet nieźle śpi (mam nadzieję, że nie zapeszę). Postaram się wrzucić jego fotki, zobaczycie jaki spaślaczek się z niego zrobił:-)
Katerinka ​ Współczuję, bo najgorsza jest niewiedza...
Niuniunia nie jestem na bieżąco, ale co do tycia przy takiej diecie (oczywiście zależy ile tego jesz) może masz problemy z tarczycą i dlatego tyjesz bez powodu.
Mikado czy mogę prosić o tą książkę?
Nimfii zazdroszczę Kubusiowego spania:-) Ja używam Lovela od samego początku i nic się nie dzieje, jestem zadowolona, tyle, że ja prasuję wszystko!
Adrzelika ja korzystałam do tej pory z kołyski w nocy i w dzień, teraz odstawiam kołyskę w ciągu dnia, bo w nocy na razie jeszcze mi się nie chce, ale już za chwilę będę zmuszona, bo kołyska mała się robi:-)
Ssabrinaa też mam pręgę, nie wiem kiedy zniknie.
Lilly u nas piąstki królują!
Pepsi My używamy maty od początku 2 miesiąca, Mały jest bardzo zainteresowany, ale oczywiście muszę siedzieć i ruszyć co jakiś czas zabawką:-) uśmiecha się do lustereczka i gaworzy, ma nawej ulubione słoneczko, które powiesiłam koło przewijaka, żeby się na niego patrzył i mam spokój:-)
Mata Edukacyjna Lew Bright Starts 9007 - Elcik Internetowy Sklep Z Zabawkami Dla Dzieci
Syl ja zostawiam z rodzicami i nie ma problemu, Franek zadowolony.

reklama
Dziewczyny mam problem.
Wczoraj mała darła się do 2 w nocy, później spała mi ładnie do 7rano. Byłyśmy u ortopedy - wszystko w porządku (na usg bioderek nie kazali nam iść) wróciłyśmy do domku. Mała jadła o 7 rano koło 15 minut, później próbowałam ją podkarmić ok 9:32 zjadła 4-5minut i spać. Wstała o 11:40, jadła od 11:45 do 12:05 po czym ciągle jej się ulewało. Poszła spać, spała do 14. Od 14 do 16 brzuszek ją bolał chyba bo jeść nie chciała, zasnęła. od 17 do 20 mi spała, potem wstała i jest jeden wielki krzyk. Mała nie chce jeść, krzyczy, ciągle chce spać. Ma czerwone jedno ucho. Podałam jej sab simplex od Mirelki i ona normalnie dostała jakiś plam na twarzy mega czerwonych przestraszyłam się ale widocznie taka reakcja na lek być może ma uczulenie na coś nigdy nic nie wiadomo może któryś składnik jej nie pasuje no nie wiem. Jeść dalej nie chce...

Ona ciągle śpi, jedzenia wcale nie chce tknąć co się dzieje? A co mam robić???
Boję się, że w nocy będzie mi tańcować. A w dodatku jutro jestem z nią sama przez cały dzień i noc;(((((

Mnie martwi to czerwone ucho i wysypka. Miała już kiedyś taką wysypkę? Wg mnie powinnaś koniecznie iść do lekarzaz małą. Jak dziecko nie je, to może być efektem jakiegoś bólu, coś się może dziać w organizmie.

niuniunia tak jak dziewczyny piszą jutro rano do lakrza, a w nocy budź małą co jakiś czas, mnie to położna nastraszyła, że dzieci nie mogą w nocy spać po 10 godzin bo mogą dostać od braku pokarmu zapaści ze względu na spadek glukozy i wtedy się niedają rady obudzić :crazy: więc ja wydygana w nocy zaglądam do kołyski co jakiś czas i zawsze o 24 budzę małą na karmienie, nienakręcaj się niepotrzebnie obserwuj małą, może daj jej czopka z paracetamolem, a mierzyłaś temperaturę?

Niuniunia a ile dni to trwa? ja zauważylam, ze jak chce swoją dokarmić bo wydaje mi sie, ze nie dojadla albo że juz powinna jesc,to sie zachowuje podobnie. Może cos zjadłas i masz kwaśny pokarm, ja tak mialam ze swoją ostatnio. Nie wiem co zjadlam, ale sciagnelam troche melczka i je sprobowalam i mialo smak zepsutego mleka ohydztwo, nie dziwie sie ze nie chciala jesc, ale z drugiej strony nie plakala że głodna. Ale z tym uchem to nie żarty. Obserwuj przez noc i jak cos to idz do lekarza, niech ja zbada. Trzymamy kciuki i daj znac.

Noc u nas była bardzo sopkojna, mała podjadła przed 22 6minut, wojowała do 23 po czym przytuliła się do mnie i poszła spać. Potem zjadła o północy 8 minut i znów grzecznie poszła spać i wstała o 6:45, bawiła się ze mną aż do teraz i poszła spać. Później zadzwonię do przychodni żeby położną do mnie przysłali. Uszko wysmarowałam oliwką i mała przestała płakać. Tydz temu byłam z nią u lekarza, to uszko jej ropniało, ropa zeszła ale widocznie miała bardzo suchą skórę co ją bolało. Poobserwuję ją dziś i jeśli znów taka będzie to wieczorem wezmę ją do lekarza.

Anus a co do kwasnego mleka to i ja zacznę sprawdzać smak mleka bo może faktycznie jakieś kwaśne mogło być. Nie przyszło mi to do głowy

A co do tego tycia to fakt ja mam chorą tarczycę, leczę się i od tego też tyję;( Kurcze nie chce być gruba;(((((((((((((((((((

Dziś przeczytałam w artykule takie słowa (szukałam odpowiedzi na pytanie czemu dziecko może nie jeść):
Fizjologicznie pokarm matki zanika cyklicznie co 3 miesiące. Trzeba było napić się ziółek mlekopędnych dla matek karmiących, do kupienia w aptece, no i dziecko normalnie przystawiać, jakby nigdy nic i spokojnie czekać. Produkcja wtedy normuje się błyskawicznie. (Czyli niedługo mamy karmiące piersią czeka nas kryzys laktacyjny i nie należy odpuszczać sobie karmienia piersią bo mleczko wróci;))

Jeśli ktoś chce przeczytać tu jest link do całego artykułu http://dziecko.onet.pl/24018,6,9,dlaczego_dziecko_nie_je,1,artykul.html

Ostatnia edycja:
kasiek ja takze nie mam szans sciagnac laktatorem duzo mleka na zapas. Ale Kuba jest dokarmiany MM wiec jesli ma ktos inny go karmic to dostaje 120ml MM na posilek ;-)

niuniunia wyglada to na alergie pokarmowa? Ale moze nie jest winny sab simplex tylko ty cos zjadlas co jej zaszkodzilo? czasem maly orzeszek czy jedna truskawaka starczy aby wywoalac alergie ;)
Edtit:
Albo to byla zwykla kolka wieczorna. Ucho zaczerwienione moze byc objawem czegos zupelnie innego.
Natomiast jak chodzi o zanik mleka to ja przy pierwszym synu to zaliczy;lam wlasnie miedzy 3-4 msc, ale nie dalo sie odratowac ;) Fakt ze warto sie psychicznie przygotowac na ten moment.

margo
po pierwszym porodzie tez pierwsza miesiaczka byla bardziej bolesna. Macica musi wrocic do formy. Moze to dlatego. Bierzesz jakas Nospe?
Ibupromu chyba nie powinno sie brac przy karmieniu piersia. z tego co pamietam paracetamol albo nospe ;)

Ostatnia edycja:
Anus, Niuniunia- ponoć smak mleka dziecko nie chcę przyjąć do jedzenia, po czosnku i cebuli...

A mój synek nie chcę już za bardzo cycy, bo wie, że z butli z łatwośćią mu leci to co się będzie męczyć.

hej dziewczyny :)

ja dzisiaj wyspałam się jak nigdy, ale to chyba dlatego, że wygoniliśmy tatę na kanapę, a sami we dwojkę rozwaliliśmy sie na łóżku. troche byłam zła na siebie, że jestem niekonsekwentna co do spania w łóżeczku, ale jak pomyślałam, że dzięki temu może w końcu będę się z rana lepiej czuła to uległam sama sobie :p i tak oto spaliśmy do 8.30 :) Z drugiej strony powoli zaczynam rozumieć swoje dziecko i jego zachowania i to też ułatwia nam wspólne egzystowanie :)

kasiek2511 ja mam tak samo jak Ty jeśli chodzi o pokarm i czasami właśnie sie zastanawiałam czy oby nie mam za mało, ale skoro dziecko pięknie przybiera, więc raczej jest ok :)

niuniunia ja tez miałam taki okres, że mój synek bardzo mocno ulewał i lekarz zalecił mi na to gastrotuss. przez jakiś czas podawałam i jest ok, chociaż bywa tak jak Ty piszesz, przychodzi jakiś dziwny dzień i właśnie ma takie akcje, po czym wszystko wraca do normy. Chociaż reszta objawów jest troche niepokojąca moim zdaniem ...

margo ja też dostałam obfitej miesiączki choć nie była mocno bolesna, w zasadzie taka łagodna pod tym względem, ale krwawiłam przed ciążą 3 - 4 dni i to skąpo tak teraz prawie tydzień i baaardzo mocno

anus bo nasze mleko tak smakuje ohydnie:p

Miłego dnia:) Ja lecę do swojego wyjca :)

Hej mamusie :-)
My dzisiaj jakos juz wczesniej na nogach,synus zjadl o 9 i tylko drzemal i sie wiercil do 10 i pobudka :-) teraz lerzy w lozeczku i opowiada cos do misi i sie wykluca :-D
Niuniunia moze faktycznie alergia na cos co zjadlas i malej to nie podeszlo,obserwuj Wiki i zobaczysz co dalej,a ucho czerwone to tez zalezy gdzie jest bo jak na zewnatrz ucha to moze uczulenie albo skora sie wysuszyla a jak w srodku ucha to moze byc poczatek jakiegos zapalenia i moze pobolewac malutka i tez dlatego nie chciala jesc zbytnio wczoraj,nie wiem nie widzialam malutkiej i to sa tylko przypuszczenia ale najlepiej skontaktowac sie z lekarzem:tak: zdrowka zycze ;-)

Ja kosztowalam swoje mleko i nie jest takie ochydne tzn kwasnie czy cos,smakuje slodkawo :sorry: na pewno zalezy wszystko od tego co jemy i tak jak andrzelika pisala dzieci nie chetnie pija nasze mleczko po cebuli czy czosnku :tak:

Anus, Niuniunia- ponoć smak mleka dziecko nie chcę przyjąć do jedzenia, po czosnku i cebuli...

A mój synek nie chcę już za bardzo cycy, bo wie, że z butli z łatwośćią mu leci to co się będzie męczyć.
Ja mam to samo,synek sie rozleniwil i z butli ciagnie jak smok a cyca po cyca 5 minut i sie denerwuje wiec tylko odciagam i podaje z butli moje mleko,szkoda nerwow i moich i synka :tak::-)

reklama
dzień dobry:-)
Po tragicznym wieczorze noc u nas była piękna. Maja spała gdzieś od 22:30 do 7:30. Przed 8 zjadła, przebrałyśmy doopkę i spałyśmy do 11:-D
Margo jeśli chodzi o lęk przed tak długim spaniem to mi położna w szpitalu tez mówiła że się dziecko może zasuszyć, ale wydaje mi się że chodziło o noworodka. W końcu nasze maluchy muszą sobie "ustawić" godziny spania i jedzenia i wydaje mi sie że długa przerwa nocna jest jak najbardziej ok i trzeba dać dziecku pospać i cieszyć sie że tak śpi. Poza tym Maja już jakiś czas śpi po 8-9 h w nocy i nic jej nie jest. A grubasek z niej konkretny wiec na wadze tez przybiera.

Do góry