reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Witam kochane,

u nas noc spokojna i cicha. Mała spała aż się wcale nie ruszała, ok 3 obudziła się na jedzonko -> zjadła całe 10 minut co mi dało wielki uśmiech na twarzy;) Od 22 kupki wcale nie robiła, jeszcze do teraz nic nie zrobiła tylko siuśki. W nocy miała temperaturę 35,8 więc moje dziecko chyba jest po prostu osłabione.

Byłyśmy u pani Dr. Zbadała małą, obejrzała nic jej nie jest ale dała nam jakiś lek na brzuszek i na uszko bo jej się paskudzi i ciągle ma zaropniałe. Więc cieszę się bardzo, że moja malusia jest zdrowiutka ale muszę ją obserwować no i te kupki.

Co do pokarmu to ja nie mam kryzysu bo tryska mi z piersi jak nie wiem co, wystarczy, że mała załapie tylko na 2 ciumkania i puści a mi tryska mleko, że jestem mokra ja, ona, łóżko i wszystko w koło. Może ma jakiś etap spania teraz no poobserwujemy. Jak narazie jadła mi ok 7 czyli ponad 4 godz temu nie wiem czy ona potrzebuje jeść co 6 godz czy jak? Bo dziś powtórka z rozrywki widzę bo ciągle śpi...

reklama
Ja używam jeszcze pamp.2 ale jak się skończa zapasy to przejdę na 3...

Mój smoczka ssie czasami, zaczęłam mu dawać jak zauważyłam że zaczął ssać kciuka!!!!! Lepszy smok niż kciuk!! Znam 8 letnią dziewczynkę, która do tej pory ssie kciuka bo rodzice smoka nie dali, rękawiczek nie założyli bo dziecko musi poznawać świat rączkami. Więc jak widzę że ręce wkłada do buzi Tymci to ok ale jak kciuka to reaguję!

niuniunia wydaje mi się że rota to raczej nie jest bo dzieci do 3 miesiąca mają jeszcze p/ciała z okresu ciążowego...no i jak się karmi swoim mlekiem to dziecko też dostaje p/ciała.

Gola rzeczywiście dzisiejsza pogoda jest do niczego:-( Nie wiem jak to dziś będzie u nas wyglądać bez spacerku... dziennie wychodzimy i wtedy przynajmniej wiem, że Maja pośpi a tak pewnie będzie marudzić:-(
Dziś jak wstałyśmy p 8 tak cały czas marudzi...nie wiem o co jej chodzi. Teraz leży w łóżeczku, wsadza rączkę do buzi i oczka m małe jak nie wiem już ale skubana nie pośpi:-( no masakra... dawno taka marudna nie była:-(

Nimfii ja tez mam w domu niejadka :tak: ale od paru dni OlAF sam sobie robi kanapke to jakos ją pozniej chetniej zjada. ale takie rzeczy jak zupa czy platki z melkiem to wole go karmić sama, bo wtedy wiem, ze zje (za mame,za tate..) u nas tez Tv ponad wszystko, mam dosc bruna i koko :-) on nawet jak sie bawi to bajka musi leciec. U nas tez królują samochody, ale probuje go zainteresowac ksiazeczkami, bo widze ze ma problemy z koncentracja :-) i chce go troche zmobilizowac do skupienia sie nad jedna rzeczą. Tez mysle o takim laptopie (za dwa tygodnie trzecie urodziny) ma laptopa, ale taki dziecinny, a widze ze sie zaczal interesowac literkami, tylko tutaj jak kupie to bedzie po angielsku. ale on juz zaczyna rozrozniac jezyki, bo pyta sie jak to jest po angielsku, jak po polsku, wiec chyba sie skusze. Rodzinie zpaowiedzialam, ze nie chcemy juz na urodziny duuuuuzych zabawek, jakies drobiazgi. i tak wszystko lezy w kacie i sie kurzy. On ma swoj parking i 60 resoraków i poki co nic go nie interesuje. no ostatnio zaczal chodzic z jakims niebieskim szkaradnym Misiem i sie nim opiekowac. Mysle ze to bedzie jego maskaotka bo nawet do łozka go bierze.
to wbrew pozorom trudny okres dla naszych starszaczków i nawet jak na niego krzykne to zaraz mam wyrzuty sumienia :-(

Gola NIE Wiem co z tym naszymi córeczkami. Nie można chwalić oj nie można. A Poluni na pewno minie ten okres i znow bedzie grzeczna.

Mirelka u nas tez nici ze spcaeru, na stopnie jest 5 , ale taki okropny wiatr, ze ogrzewanie chodzi non stop. ja z kolei slyszalam, ze w lutym ma przyjsc zima :-)

dobra ide robic karpatke, jestem strasznie spragniona slodyczy, tesknie za batonikami

Ostatnia edycja:
Witam mamusie :)
U nas pogoda beznadziejna jest juz od dluzszego czasu a przez ostatnie 2-3 dni tak mocno pada i wieje z malymi przerwami ze nigdzie wyjsc sie nie da :-( i to pada w nocy i w dzien :eek: Nocka u nas spokojna,synus teraz spi ladnie a Ja mam czas dla siebie.

Witam!!
My po Tym Espumisanie wczoraj cały dzień spokój z kolką i spokojnie w usypianiu przyjęłam inną strategię. Wczoraj się sprawdziła zobaczymy dziś. Najpierw zabawa potem kąpiel usypianie i po 30 min od zaśnięcie przez sen jedzenie na 2 etapy 120 m i po 20 minutach jeszcze 60ml i potem sen zanim zaśnie na twardo jeszcze kilka razy zaglądam ale spał do 1 lub 2 w nocy dziś było do 1.30.Potem kolejne jedzenie było o 4.30 i rano o 8.30 krótka drzemka i teraz śpi od 11 dostał przed chwilą mleko 120ml przez sen i zobaczymy czy pośpi.

niuniunia przerwy miedzy karmieniami moga byc coraz wieksze. Kuba w nocy robi sobie dwie przerwy po 5h zazwyczaj od 22 do 3 w nocy oraz od 3 w nocy do 8 rano
:tak:

anna od smoczka tez nie jest latwo odzwyczaic ;-) moj starszy syn nie pozwoli sobie go zabrac za zadne skarby swiata. No ale wiadomo kciuk gorszy bo dziecko ma go zawsze pod reka.

Kuba lubi czasem pięśc pociumkac, ale doslownie przez moment.

anus moj starszy syn nie jada ani zup, ani obiadow, ani miesa. Uparty jak osiol, zeby nie probowac nowosci smakowych. Cokolwiek chce mu podac to w formie kanapki. I wszystko musze mu proponowac, on sam nie upomni sie o jedzenie nawet jakby nie jadl pol dnia. Wczoraj np zjadl 2 kanapki przez caly dzien. Doprowadza mnie tym do rozpaczy nieraz. Ale wg dietetykow dziecko nie da sie zaglodzic wiec ufam, ze on naprawde potrzebuje tak malo zjesc.
:eek:
Maciek oglada program Mini Mini. TV wlaczony niemal caly dzien, choc wiem ze podczas zabawy i posilkow TV nie powinno byc wlaczone, ale dla mnie ulubione bajki to nieraz jedyna okazja zeby zjadl porzadny posilek. Tyle dobrze ze madre bajki tam puszczaja.
Mamy tez laptopa w wersji angielskiej - prezent od chrzestnego. Ale sie nie sprawdza, bo jest zbyt skomplikowany. ten w wersji polskiej jest super! to taki
http://allegro.pl/hh-moj-laptop-edukacyjny-26-zadan-z-myszka-czer-i2028572733.html
Zastanawiam sie czy Maciek rozumie rozniece miedzy jezykami, bo alfabet zna polski i angielski (dzieki bajce ABC literkowe chochliki). Jednak my mieszkajac w PL nie nastawiamy sie na nauke j.angielskiego na razie. Co podchwyci z bajek to jego :p
A jak chodzi o wyrzuty sumienia -mam je naprawde bardzo czesto. Do niedawna Maciek byl calym moim swiatem i teraz mam wrazenie ze jest mu źle z takim stanem rzeczy, jak podzial obowiazkow miedzy braćmi. A moze to siedzi tylko w mojej glowie, a on sovbie z tym dobrze radzi?!

Ostatnia edycja:
Anus ja ostatnio miałam fazę, że ciągle musiałam podjadać a najlepiej to słodkie (chodziły za mną batoniki, ciasta itp) ale skończyło się tylko na herbatnikach i biszkoptach ale i tak stwierdziłam, że za dużo ich zjadłam, u mnie musi nadejść już czas odchudzania więc muszę sobie odmówić takich rzeczy. Muszę przestać ciągle jeść słodkie.

Teraz mam chęć na ćwiczenia ale jakoś nie mogę się przybrać do nich -> lenistwo mnie dopada...

Mam pretensję sama do siebie bo nauczyłam się karmić małą na leżaka i teraz tak sobie myślę, że ona nei chce mi jeść na siedząco i to mój wielki błąd bo jak chce gdzieś z nią wyjść to będę miała problem jak mi nie będzie chciała jeść na siedząco. Muszę ją koniecznie przyzwyczaić też do tej pozycji

Nie no zdziwienie mnie dopada mega. Mała zjadła mi godz temu czyli po 5godz przerwie. Zmieniłam jej pieluszkę, nakarmiłam,położyłam na łóżku i położyłam pieluszkę przy buzi i usiadłam do kompa na chwilkę patrzę, a ona już śpi i sobie teraz znowu smacznie śpi. Zobaczymy przez ile mi teraz pośpi, a pojadła sobie teraz przez 15 minut więc cieszę się bardzo, że tyle je.

Ostatnia edycja:
nimfii bardzo fajny jest ten laptop dzieciecy :-)
Niuniunia no teraz korzystaj puki Wiki spi Ci tak ladnie,moj tez teraz spi ;-) Ja nawet nie mysle o cwiczeniach waga sama mi leci jeszcze jakbym zaczela cwiczyc to zaniedlugo by mi tylko skora i kosci zostaly,teraz waze jakos 59kg a przed ciaza wazylam 53 i nie chcialabym zejsc ponizej wagi startowej.No a my po tej cesarce to tez nie mozemy tak zabardzo sie przemeczac tymi8 cwiczeniami,wszystko powoli i z umiarem,pamietaj kochana ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
właśnie pisałam już na inny wątku kiedy można zacząć robić brzuszki po cc koleżance lekarz pozwolił po 3 miesiącach, a wcześniej tańczenie itp...

a od kiedy zamierzacie wprowadzić swoim maluszką inne dania??? Typu kleik ryżowy, czy jakieś kaszki, albo zupki i różne mieszanki z miksowanych warzyw i owoców ja znalazłam taką stronę są dania od 4 miesiący i przepisy...Przepisy kulinarne dla niemowląt

Do góry