Bryszka dzis wpadl mi ce Inflacol i zdaje sie ze to ten sam skladnik co Espumisan, wiec raczej wam nie pomoze. Zawsze sprawdzaj skladniki lekow nim zakupisz, bo czesto to jedno i to samo pod inna nazwa. Juz nic wiecej mi do glowy nie przychodzi, jak moglabym ci pomoc. Chyba najlepiej bedzie konsultowac z lekarzem/.
madzia jak faktycznie jest taka roznica w cenie miedzy 5w1 a 6w1 to wezme te tansze
Musze sie jeszcze rozeznac w sytuacji. Maciek byl szczepiony wszystkimi darmowymi, ale w zwiazku z zamartwica urodzeniowa byl objety specjalnym programem szczepien i tak mial inne szczepionki niz te co podaja w przychodniach. Przy Macku doplacalam za rotawirusa i jedna dawka pneumokoki. Reszta za free.
Tym razem stoimy przez inna rzeczywistoscia. Sasiedzi uswiadomili nas ze zaplacili w sumie z tysiac zlotych za szczepienia dziecka w pierwszym roku zycia. No ale wielkiego wyboru nie mam, bo jak juz nam wspomniala lekarka i tak nie podadza nam wszystkich bezplatnie szczepien nawet jesli nie wykupimy skojarzonych, to przychodnia i tak nie ma pelnego wyposarzenia w tym zakresie i tak zawsZe trzeba cos dokupic. Wg moich sasiadow to bylo bez sensu i brali wlasnie 5w1 za ok 100zl.
katerinka jesli chodzi o ukladanie dziecka do spania, to mnie polozna poradzila ze dla dziecka z problemami brzuszkowymi najlepiej jest aby spal na prawym boku zaraz po jedzeniu albo na brzuszku. Wtedy lepiej mu sie trawi i odchodza gazy z jelit. Natomiast zaleca sie aby dzieci jak najwiecej spaly na boku - raz jednym a raz drugim. Na wznak jest najmniej bezpiecznie bo jesli dziecko uleje to moze sie zachłysnac.
W temacie sexu po pologu.... Moge napisac ze przy pierwszym dziecku takze sie bardzo oddalilismy przez celibat. Najpierw przez 3 msc ciazy i potem 6tyg pologu. A przez niewyspanie i zmeczenie nie mialam ochoty na stosunki. tak samo sie klucilismy, oddalalismy. Dramatycznie bylo. Tak to trwalo dwa lata az nie zaszlam znow w ciaze. Wtedy wszystko sie zmienilo na plus, choc myslalam juz ze jestesmy blisko do rozwodu....
A teraz? Jest super! Chyba dlatego ze mamy juz doswiadczenie i wemy czego po sobie oczekiwac. Maz nie ma juz zludzen ze bede napalac sie na niego jak za czasow nastoletnich - bo chodze wiecznie zmeczona i niewyspana. Za to znajdujemy czas dla siebie w inny sposob - jakis masaz, przytulanki, cokolwiek czym moglibysmy sobie sprawic odrobine przyjemnosci.
Zreszta po drugim dziecku sex w ogole nabiera zupelnie innych barw.... Wiecej myslimy o tym aby nie dopuscic do kolejnej ciazy w tej chwili, a nie o tym ze musimy, czy chcemy to robic. Duzoby o tym rozmawiec, w kazdym razie nie czuje juz takiej presji jak kiedys, ze cos sie powinno robic tak a nie inaczej tylko dlatego ze jest sie malzenstwem
margana jak bylam w szpitalu to maz zrobil pepkowke dla znajomych. Przyniesli nam wtedy tyle paczek pieluch i chusteczek ze do teraz jeszcze je mamy
Swietna sprawa dla nas mlodych rodzicow!
kati wiem ze na poczatku siedzenie w domu z maluszkiem jest meczace i ma sie dosc. Zwlaszcza ze przed nami zima a ten okres wiecej spedzi sie w 4 scianach. Na wiosne zobaczysz ze bedzie lepiej! Wyjdziesz na dlugie spacery, poznasz mamy z okolicy z maluszkami i wejdziesz w nowa rzeczywistosc
Jak dziecko zacznie byc bardziej kontaktowe to sama zobaczysz ze i z nim bedzie mozna świetnie czas spedzic w domu.
a powiem ci ze jak patrze teraz na Macka to brakuje mi czasem tych chwili ciszy i spokoju jakie dawal mi bedac niemowlakiem. Bo taki tzrylatek juz nie daje o sobie zapomniec ani na chwile i ciagle cos chce. Odpoczac sie przy nim nie da... wiec momentami marzy mi sie chwila ciszy i spokoju ze śpiacym niemowlaczkiem w domu