reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

reklama
Cholera - sorry - mam pytanie bo mnie dreczy !!! wrrr
czy rozwarcie mozna samemu sprawdzic tj oczami meza????? bo mnie cos trafi zaraz :(

mi sie zdaje ze sama tego nie sprawdzisz, tzn napewno jak CI sie rozwarcie bedzie robilo- bedziesz to wiedziała bo to podobno niesamowity ból. Niektore rodzące okreslają wlasnie ten etap porodu- czyli faze 1-kiedy skurcze powodują rozwarcie- za najgorszą.
pozatym jak sie robi rozwarcie-to TAM strasznie boli wiec dobrowolnie czy chetnie sama nie bedziesz tam chciala palców pchać,ani męzowi z bólu nie pozwolisz.

mi sie zdaje ze sama tego nie sprawdzisz, tzn napewno jak CI sie rozwarcie bedzie robilo- bedziesz to wiedziała bo to podobno niesamowity ból. Niektore rodzące okreslają wlasnie ten etap porodu- czyli faze 1-kiedy skurcze powodują rozwarcie- za najgorszą.
pozatym jak sie robi rozwarcie-to TAM strasznie boli wiec dobrowolnie czy chetnie sama nie bedziesz tam chciala palców pchać,ani męzowi z bólu nie pozwolisz.

ja jak mi sie ujscie otwieralo mialam ochote zamordowac mojego W jak mnie chcial chwycic za reke :-D wkladania palcow nie moge sobie wyobrazic :sorry:

:-D dobre
a ja wlasnie rozmawialam z moja kolezanka (po trzech porodach) i mowie jej ze masuje to krocze i juz do czterech palcow dojde a ona mi ze i bez masazu zmiesci cala reke :szok:
ja jestem co prawda tylko po 1 porodzie ale też spokojnie 4 palce bez masazu mi sie zmieszczą

mnie nie bolało rozwarcie. Tzn TAM nie bolało tylko skurcze brzucha, które to rozwarcie powodowały. I nigdy nie słyszałam żeby bylało rozwieranie (chyba, że na siłe, masażem szyjki). Słyszałam, ze czasem czuje sie kłucie ale tez nie zawsze.

Ostatnia edycja:
ja jestem co prawda tylko po 1 porodzie ale też spokojnie 4 palce bez masazu mi sie zmieszczą

mnie nie bolało rozwarcie. Tzn TAM nie bolało tylko skurcze brzucha, które to rozwarcie powodowały. I nigdy nie słyszałam żeby bylało rozwieranie (chyba, że na siłe, masażem szyjki). Słyszałam, ze czasem czuje sie kłucie ale tez nie zawsze.

hm to mnie chyba niezle pozszywali po tym porodzie :sorry:ja doszlam do czterech palcow po tygodniu masazu ale ze pomaga mi maz to chyba powinnam inaczej to liczyc bo jego cztery to jak moich szesc ...
wlasnie o skucze mi chodzilo przy rozwieraniu:tak:

Ostatnia edycja:
Dziendoberek! A ja witam sie jako pierwsza dzisiaj ;-) O 4tej juz sie obudzilam i nie moge juz zasnac, pewnie w ciagu dnia bede musiala nadrobic :sorry:. Ide poszukac czgos dobrego w kuchni... jakies male przedsniadanko:-p

Mozna - i raczej palcami :)

Myjesz dokladnie dlon, wsuwasz palec "tam", na wysokosci około 6-8 cm powinnas natrafic na szyjke macicy (taki wypustek) - generalnei powinna byc twarda i zamknieta - tak zeby mozna ja bylo dookola obmacac, jesli masz wrazenie ze jej "nie ma" czyli miejsza niz 1 cm to znaczy ze sie skrocila, a jesli dasz rade do srodka wepchac paluch to znaczy je masz rozwarcie na 1 palec, jak dasz rade wcisnac tam dwa to na dwa itd...

Ot i cale badanie

O ja...... dla mnie to brzmi dość traumatycznie. 6-8 cm i dalej brrrr :szok:
Ja jednak wolę żyć w niewiedzy ;-)

reklama
Dzień dobry;-):happy2:
To , która dziś jest chetna na rozpakowanie? u mnie się jakos nie zapowiada:tak: alr kto wie. Własnie wróciłam z przychodni i już nie mogę się doczekać wizyty na 16... mam nadzieję , że gin będzie chciał sprawdzić , czy mi się tam co nie rozwiera:eek::-p
Na schodacg obmacały mnie dzis sąsiadki i obie jednomyślnie stwierdziły , że urodzę 5 listopada:cool: zapytałam po czym to poznaja a one stwierdziły : NO JAK TO ?! PO BRZUCHU!!:eek: To się usmiałam :-)

Do góry