reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2007

jestem strasznie szczesliwa bo przed chwilka dostałam smska od mezulka ze 4 czerwca bedzie juz mnie tulił :-D :-D :-D
jejku nie moge sie doczekac.....tak mi go brakuje :-( :-(

reklama
Kurcze niewiem...
Kazda ingerencja w cialo pewnie niesie za soba jakies skutki uboczne...
To Znieczulenie Zewnatrzoponowe (zwane potocznie ZZO lub Epidural) jest podawane bezposrednio do rdzenia kregowego ciezarnej (Anestezjolog robi wklucie w rdzen kregowy i tamtedy jest one dozowane) i nie styka sie wogole z dzieckiem.
Tak wiec nie sadze...
A pozatym 17 lat temu chyba jeszcze nie bylo to mozliwe w polskich a pewnie tez i w innych szpitalach na swiecie.

zgadzam sie z Anineczka
nie ma co sugerowac sie gadaniem straszych osob
za ich czasow było inaczej,medycyna rozwija sie bardzo szybko

fakt...moja gin nie pdoała mi zzo a prosiłam ja oto bo długo rodziłam i mialam dosc skurczy
jak mi to potem powiedziala ''takie porody czesto koncza sie kleszczowo''

a mi sie zdaje ze q... prawda bo zadnej mojej znajomej sie tak nie przytrafiło :wściekła/y:
poprostu z zzo jest dla lekarza inaczej,bo on wtedy mowi ci kiedy masz skurcz (bo ty go nie czujesz) i wtedy musisz przec
wg mnie dla nich to wiecej zachodu i pewnie dlatego moja mi nie chciala go podac :baffled: tak mysle

Lila masz racje co do osob,ktore cos tam opowiadaja.

Ale co do ZZO troszke sie nie zgodze ;-)
Lekarze daja to "za drobna oplata" (oczywiscie nie mowie tutaj o tym,ze nie zaplacilas i nie masz,bron Boze:no:)
A w prawie Polskim jest to zapewnione bezplatnie.
Ale szpitale na czyms musza "dorobic"

ZZo mozna tak dostosowac do kobiet i podac taka dawke,zeby czula skurcze.

Ja na przyklad mialam taka dawke po ktorej czulam skurcze i parlam wtedy kiedy byly skurcze czute przezemnie.
Oczywiscie byly one juz mniej bolesne,ale byly.A kiedy zzo przestalo dzialac to polozna mi popuszczala na kroplowce dodatkowa dawke.
Fakt,bylo tez caly czas ktg przy mnie,ale wtedy jest potrzebne do kontroli akcji serca dzidzi.

Anineczko u mnie z zzo było tak:
o 16 juz domagałam sie go na siłe!!! bo mialam dosc
a prorokowali mi ze do 24 nie urodze ...

najpierw od lekarki słyszałam ze nie,bo musze miec 5cm rozwarcia a nie mam (gdzie spotkałam sie ze dziewczyny dostawały majac mniejsze rozwarcie niz 5 cm)

potem usłyszałam ze niestety za pozno bo mam juz 8cm rozwarcia (a inna dziewczyna an forum mi napisała ze dostała majac pełne rozwarcie) :wściekła/y: :baffled:

takze po fakcie sie podowiadywałam co i jak z tym zzo i doszłam do wniosku ze lekarka poprostu nei chciała mi go podac
moze faktycznie chodziło o kase....nie wiem

No to swietnie :tak::-)
Powiedz czy tam bedziecie wszystko urzadzac?
Lozeczko dla dzidzi itp?
Czy bedziecie cos wysylac z Pl?
No i czy to juz "na zawsze" wyjazd?
gadaj mezowi,zeby neta juz podlaczal:tak:

wiesz co? mam w planach pzryjechac po wyprawke na poczatku wrzesnia
ale....do Wolsztyna to wyprawa ponad 1000km!!! :szok: +noc promem
nie wiem wiec jak bede sie czuła we wrzesniu i czy dam rade...

wogole za urodzenie dziecka dostaniemy tam pieniadze wiec musze pochodzic po big centrum handlowym dla dzieci (wielki jak Auchan,moze wiekszy) i popatrzec na ceny
wiele rzeczy jest tam w takich cenach jak u nas lub i taniej
a ze jest to kraj prorodzinny i to bardzo licze ze dla dzieci art. beda tanie :happy:
ale to sie zobaczy
pewnie jak sie urzadzimy to Karola namowie na taki spacerek :-)

chciałam by Mili spała dalej w swoim lozkeczku ale....postanowiłam ze kupimy jej lozeczko juz takie dla wiekszego dzieciaczka i nauczymy w nim spac
i w jej pokoju bedzie jej drewniane lozeczko a w naszyms alonie planuje dokupic kojec (bedziemy przyjezdzac wiec skladane lozeczko sie przyda,a w dzien Mila ze mna przesiaduje w salonie wiec maluch bedzie w dzien spal u niej w pokoiku) :-)

a wyjezdzamy wstepnie na 6-7 lat
ale jak bardzo nams ie spodoba to niew iem czy wrocimy....poznałam tam tylu Polakow co za skarby neiw roca do PL (w tym moja siostra ze szwagrem i dziecmi) ze czasami watpie czy juz tu wrocimy....tam zycie pod wzgledem finansowym jest lzejsze :tak:

reklama
Lilka pociesze Cie,ze pewnie w Norwegii ZZO jest bezplatne.Pewnie bedzie sie nazywal Epidural tak jak u mnie.
Na Pazdziernikowkach jest Norge,ona jest z Norwegii.Popytaj jej:tak:

Ja jak mialam 2 cm rozwarcia to podeszla do mnie pani pielegniarka,usiadla ze mna na lozku i zapytala czy juz zastanawialam sie nad rodzajem znieczulenia.
Miala ze soba duzo ulotek na temat znieczulen.
Powiedzialam,ze myslalam nad Epiduralem i zapytalam ile to kosztuje.
Pielegniarka spojrzala na mnie,usmiechnela sie i powiedziala,ze wszystko jest za darmo.
Porozmawialysmy o srodkach znieczulajacych (ZZO,gas air,dolargan,morfina)
I doradzila mi Epidural.
Pozniej na porodowke przyszedl anestezjolog,zrobil cyk i juz:tak:

Do góry