reklama
anineczka
królowa mrówek :P
Zeby sie nie podrapalymamcie... dlaczego noworotkom zaklada sie na raczki skarpetki?
Zwlaszcza w szpitalach gdzie nie mozna obcinac noworodkom paznokci ;-)
anineczka
No to Gratulacje.dziewczyny....
ogladalam telewizor..., mizialam brzuszek i chyba poczulam te Wasze tzw
"motylki" ;-) ...ale uczucie.... nadal je czuje...., jak dlugo to moze twac? :-) ...a;e bomba!!!
Moze to tak dlugo trwac jak dlugo dzidzia sie kreci i wierci.Zobaczysz jak bedzie silniejsza i jak wystawi stopke do glaskania:-)
Ja tez juz czuje.
Poczulam jakies 3 dni temu,takie mrowienie pod pepkiem ;-)
anulka1979
Szczesliwa mama i żona:))
Larvunia dzieki za informacje:-) hmm, ja tez bede placic ten nizszy ZUS, tzn, ze po urodzeniu maluszka dostawac bedziemy ok. 400zł? Przez jaki okres? Tylko macierzynski (16 czy 18 tygodni)? Czy takze wychowawczy? No i jeszcze jedno... piszesz, ze od kwietnia ubezpieczyliscie sie z mezem w PZU... sprawdz umowe, ja bylam ubezpieczona jakis czas temu i bylo zastrzezenie (tak mowiono mi przy podpisaniu umowy), ze jesli chodzi o wyplate za urodzenie dziecka to podstawowy warunek - dziecko nie moze urodzic sie w ciagu 9 m-cy od zawarcia umowy (tzn, moze - ale wtedy nie wyplaca nic...). Czyli jak umowa jest od 01 kwietnia do obejmuje do konca 2007 roku... Chodzi o to by bedac w ciazy nie zawierac umow tylko dla owego zasilku porodowego... dowiadywalam sie, bo tez chcialam... ale moze w Waszym miescie jest inaczej...
anulka1979
Larvunia gratulacje motylkow:-) pewnie super uczucie...
...ja jeszcze ich nie czulam...
...ja jeszcze ich nie czulam...
anulka1979
Dziewczyny... a jak to jest z tym znieczuleniem zewn.oponowym?
Ja w ogole nie mam pojecia, poza informacjami o strasznych skutkach owych znieczulen (nie wiem czy chodzi o zewn.oponowe).
W mojej okolicy mieszka ginekolog, ktory ma syna (juz chyba 17 letniego) i ten chlopak jest caly "powyginany" i jakby czesciowo sparalizowany... a poza tym ok. I mowi sie (wiem od bliskiej ich znajomej) ze zona tego lekarza bardzo bala sie bolu porodowego, a maz chcial jej pomoc i dal jej 2 zastrzyki ze znieczuleniem i chlopiec doznal szoku i stad ten paraliz... ale jakie to bylo znieczulenie to nie wiem... ...tyle, ze ta znajoma ich ostrzegala mnie, zebym tylko sie na zadne nie decydowala... och... nic nie wiem...
Ja w ogole nie mam pojecia, poza informacjami o strasznych skutkach owych znieczulen (nie wiem czy chodzi o zewn.oponowe).
W mojej okolicy mieszka ginekolog, ktory ma syna (juz chyba 17 letniego) i ten chlopak jest caly "powyginany" i jakby czesciowo sparalizowany... a poza tym ok. I mowi sie (wiem od bliskiej ich znajomej) ze zona tego lekarza bardzo bala sie bolu porodowego, a maz chcial jej pomoc i dal jej 2 zastrzyki ze znieczuleniem i chlopiec doznal szoku i stad ten paraliz... ale jakie to bylo znieczulenie to nie wiem... ...tyle, ze ta znajoma ich ostrzegala mnie, zebym tylko sie na zadne nie decydowala... och... nic nie wiem...
reklama
anineczka
Kurcze niewiem...Dziewczyny... a jak to jest z tym znieczuleniem zewn.oponowym?
Kazda ingerencja w cialo pewnie niesie za soba jakies skutki uboczne...
To Znieczulenie Zewnatrzoponowe (zwane potocznie ZZO lub Epidural) jest podawane bezposrednio do rdzenia kregowego ciezarnej (Anestezjolog robi wklucie w rdzen kregowy i tamtedy jest one dozowane) i nie styka sie wogole z dzieckiem.
Tak wiec nie sadze...
A pozatym 17 lat temu chyba jeszcze nie bylo to mozliwe w polskich a pewnie tez i w innych szpitalach na swiecie.
Podziel się: