reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2007

reklama
no i nie moge nic napisac bo mały kasuje mi posty:-(

Byłam dzis u gina posłuchałam serduszka, alefasolek ciagle zwiewał

Larvuniu ja też mam własną działalność i co do L4 to masz rację nie warto. Ale co do macierzyńskiego to dostaniesz 100% (-podatek oczywiscie:-() podstawy chorobowego czyli ok. 1000zł.przez 18tyg. Nie jest to wiele ale coś jest przynajmniej w czasie kiedy na pewno nie damy rady pracować:sorry2:

A ja byłam dzisiaj u mojego gin. i na szczescie szyjka sie dalej nie skraca:tak: Mam odpoczywać, brac luteine 2 razy dziennie, nospe i magnez. Ale nie jest źle, bo naczytałm sie wczoraj o leżeniu plackiem do końca ciąży przy skracającej sie szyjce. U mnie widocznie raz sie skróciła a teraz jest w miare ok, musze tylko uważać wiecej:tak:

jagoda macierzynski przez 4 miesiace od urodzenia tak? czy jak to jest? bo wlasnie nei wiem jak to po urodzeniu jest....

Musisz do 7 dni zgłosić urodzenie dziecka w zusie na odpowiednim druczku, no i przez 18 tyg masz wypłacane nie wiem dokładnie ile, trzeba by to sprawdzć, ale ok.1000zł. Musisz tylko płacić samo zdrowotne, to jest ok.200zł. Czyli ok. 800 masz na reke. Wiem ze to zadne pieniądze, ale lepiej to niz nic. Mozesz w tym czasie normalnie wystawiac faktury i prowadzic działalnosc, czego nie wolno ci na L4:-)

Musisz do 7 dni zgłosić urodzenie dziecka w zusie na odpowiednim druczku, no i przez 18 tyg masz wypłacane nie wiem dokładnie ile, trzeba by to sprawdzć, ale ok.1000zł. Musisz tylko płacić samo zdrowotne, to jest ok.200zł. Czyli ok. 800 masz na reke. Wiem ze to zadne pieniądze, ale lepiej to niz nic. Mozesz w tym czasie normalnie wystawiac faktury i prowadzic działalnosc, czego nie wolno ci na L4:-)

jagoda wielkie dzieki, ale powiedz jeszcze jak ja place te najnizsza skladke w sumie niecale 300zl miesiecznie (ulga dla "nowych" przez 2 lata) to tez bede dostawac ok.800zl??

reklama
Oj nie wiem Larvuniu:no: Musisz sie dowiedzieć dokładnie sama. Ja teraz jestem na rencie po zmarłym tacie i nie płace pełnego zusu, i w takiej sytuacji nie miałabym wogóle macierzynskiego!:szok: Ale renta konczy mi sie we wrzesniu, wiec raz zapłace pełny zus i załapie sie dzieki temu na macierzynskie.Wiem tylko ze zeby miec macierzynskie to trzeba przynajmniej raz zapłacic skladke chorobowego. A nie wiem jak to jest w twoim przypadku, czy przy tym niskim zusie odkładasz tez chorobowa skladke? Pewnie tak, ale lepiej sie upewnij.

Do góry