reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2007

uffff w końcu złożyłam krzesełko

Matko jak się zmachałam szok :szok: hihi. Wygląda fajnie :))) . Na razie Kacper śpi więc jeszcze krzesełko stoi sobie samo samotne chyba zaraz sama usiądę hihi.

Women co do nocek to pani powiedziała, że dzieci na cycku tak mogą mieć. Patrzyła na żeby to mówi że dolne dziąsła są trochę opuchnięte (a mi sie wydawało że górne hahah znawca ze mnie że szok :-D. A zapomniałam napisać, że to była inna doktorka niż zawsze tamta może na urlopie. Ta mówi że teraz patrząc nie widać żeby Kacper miał skazę białkowa (pewnie dla tego że mam cały czas diete choć nie tak rygorystyczna jak na początku) i ona zaproponowała, żeby podawać mu np wieczorem kaszkę raz ryżową a raz pszenna (taka z glutenem) bo są te nowe normy i sprobować na początek mleko np Bebilon (a jak coś po nim mu wyskoczy to wtedy najwyżej przejdziemy na Bebilon to dla alergików - ale a nóż może nic mu nie będzie. trochę boje sie tego glutenu :( moje siostry nie dawały swoim tylko że to było 2 i 3 lata temu wiec wtedy jeszcze mówili żeby dawać późno) no ale posłucham doktorki kogoś trzeba ;-).

Przepraszam, że o jedzeniu na tym wątku ale to sie wiązało z wizyta u lekarza i już nie chciałam oddzielać

Sabinak mój Kacper tez jest długi i tez nie mam pojęcia po kim :-D:-D ja mam 161 cm a mój M 171 hahaha

reklama
Pusia nie siadaj babo bo rozwalisz krzeselko Kacperkowi hihih
fajnie ze lekarz wszystko ci powiedział
a tu taka ciekawostka dla wszystkich
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Jak poznać czy dziecko jest gotowe na przyjęcie pokarmów stałych?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ZACZYNAMY PODAWAĆ POKARMY STAŁE [FONT=arial,helvetica]Czy zauważyłaś, że dziecko sięga po Twoje jedzenie? Pierwsze pokarmy stałe można wprowadzać do diety maluszka w szóstym miesiacu życia, kiedy dziecko oprócz ssania może już także połykać przetarte jedzenie. Inne sygnały wskazujące na to, że dziecko jest gotowe na przyjęcie pokarmów stałych to:[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]a. Dziecko porusza buzią, kiedy widzi inne jedzące osoby.
b. Jest głodne po dobrym nakarmieniu piersią lub po podaniu mieszanki.
c. Nie odpycha językiem łyżeczki, kiedy próbujesz je nakarmić.
d. Porusza szczęką, zamiast ssać, kiedy stawiasz przed nim jedzenie.[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]Wiele organizacji do spraw zdrowia zaleca obecnie karmienie piersią co najmniej do końca pierwszego roku życia. Podawaj pokarmy stałe jako uzupełnienie do karmienia piersią po ukończeniu przez dziecko sześciu miesięcy.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]SZYBKA PORADA: [FONT=arial,helvetica]Jeżeli maluszkowi nie wyrżnęły się jeszcze pierwsze ząbki to prawdopodobnie niedługo sie to stanie. Wyrzynające się zęby powodują nabrzmienie dziąseł, a w efekcie ból przy ssaniu. Aby ułatwić dziecku jedzenie, umyj ręce i delikatnie pomasuj dolne dziąsła z przodu w celu zmniejszenia opuchlizny, tak by dziecko mogło ssać bez bólu. W aptece możesz również kupić specjalne żele chłodzące, które przynoszą dziecku ulgę. Należy również pamiętać o dbaniu o ząbki, codzienne ich przemywanie jest niezbędne. Niewielu wie, że próchnica przenosi się często od rodziców na dziecko i niestety błyskawicznie rozwija przy słodkim pożywieniu. Nie oblizuj smoczka butelki lub zwykłego smoczka w celu "obmycia", po podniesieniu z ziemi - tak większości dzieci zostaje przekazana próchnica. Malec jest jeszcze za mały na używanie szczoteczki i pasty, jednak po każdym posiłku należy przemyć wnętrze buzi sterylnym gazikiem nałożonym na nasz umyty wcześniej palec.[/FONT][/FONT]
spacer.gif
month_title_health_w.gif
spacer.gif
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Alergie pokarmowe u dzieci[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ZAPOBIEGANIE ALERGIOM [FONT=arial,helvetica]Pokarm przyjmowany przez dziecko ma wpływ na jego skórę i układ trawienny. Niektóre składniki pożywienia mogą powodować reakcje skórne (pokrzywkę, swędzenie lub zaczerwienienie ), podczas gdy inne, mogą powodować biegunkę, będącą przyczyną pojawienia się pieluszkowego zapalenia skóry. Jeżeli karmisz piersią, jest mniej prawdopodobne, że stolce dziecka zawierać będą drażniące enzymy wywołujące rumień pieluszkowy. Jednak w momencie wprowadzenia pokarmów stałych do diety dziecka, możesz oczekiwać reakcji alergicznych. Z uwagi na to, lekarze zalecają wprowadzanie tych pokarmów bardzo ostrożnie.Warto podawać pojedynczo nowe składniki i zaczynać od przetartych, łatwych do strawienia warzyw i owoców. W ten sposób każda substancja, która nie zostanie dobrze przyjęta przez dziecko, może zostać zidentyfikowana i wyłączona z diety do momentu omówienia problemu z lekarzem. Składniki pożywienia, które mogą wywołać reakcje alergiczne u dziecka to:[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]jajko, szczególnie białko[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]maka[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]orzechy, w tym masło orzechowe[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]mleko krowie[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]soki z owoców cytrusowych mogą również powodować reakcje skórne, nawet jeżeli dziecko toleruje owoce. Soki nie są też wskazane przy wyrzynających się zębach.[/FONT][/FONT]
[FONT=arial,helvetica]Podstawą żywienia w pierwszych dwunastu miesiącach życia jest pokarm mamy lub mleko modyfikowane. Jeżeli podejrzewasz, że mieszanka, którą podajesz powoduje problemy skórne lub trawienne, porozmawiaj na ten temat z lekarzem. Może on zaproponować zmianę mieszanki na mleko lecznicze, czasami stosuje się mleko sojowe. Jednak zastępcze pokarmy należy stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem.[/FONT]

YouTube - Bebe Lilly - Halo Dziadku

Znacie to?? Moj Dominik tego slucha czasem i bardzo lubi, nawet zaczyna sobie podspiewywac jak to leci :)) Tylko ja jakos nie ufam tego typu utworom. Moze to ma jakis podprogowy przekaz?? :nerd:

ja też się dziwnie czuję jak oglądam tą piosenkę :sorry2: ale nie przychodzi mi do głowy co konkretnie... po prostu coś mi tu nie gra. Ale i tak Wiku ogląda a Igi jeszcze nie rozumie... :blink:

a poza tym dzień dobry!

ja tak tylko przelotem na forum, mam przerwę i siedzę z dziećmi w ogódku. Jest tak pięknie :-) kocham maj.

Dzień dobry :tak:

Nocka była tragiczna :-( Amanda znowu darła się jak opętana :no: cysia nie chciała, herbatki też nie i posmarowanie dziąsełków też nic nie pomogło .......:crazy: dopiero po zapodaniu viburkolu trochę się uspokoiła.....:dry: ale po dwóch godzinach znowu było to samo...:crazy::no:
Jak jej zmierzyłam temperaturę w pupci to miała 36,3........:szok::szok::no:

Dzisiaj byłam na spacerku od 9.30 bo się umówiłam z Martą z wątku mam domowych na spotkanko była bardzo fajnie....:tak:

I dziś znowu śmigam na aerobik na 17.00 :tak: gnaty trochę poruszać:-D:laugh2:

czesc mamuski :-)
u nas piekna pogoda,tatus ma wolne wiec z dziecmi na podworku,a ja chwilowo odpoczywam a potem reszte zaleglosci domowych ze spokojem sobie zrobie :happy:
jak ja tak lubie hihiiii

Na TvN leci Paris i Nicole Hilton "Proste życie" :laugh2::laugh2::laugh2:

raz to z Karlosem ogladalismy
żenada:baffled: ale sie posmialismy z tych mądrych panienek heheee:rofl2:

YouTube - Bebe Lilly - Halo Dziadku

Znacie to?? Moj Dominik tego slucha czasem i bardzo lubi, nawet zaczyna sobie podspiewywac jak to leci :)) Tylko ja jakos nie ufam tego typu utworom. Moze to ma jakis podprogowy przekaz?? :nerd:

hmmm,ja tam sie nie doszukuje w tym zadnego przekazu bo leci to na programie dla najmlodszych
to tak jak sie inni czepiaja tego jednego teletubisia ze niby gej hahaaa :-D
dla mnie bajka dla anjmlodszych i tyle
to my starzy mamy glupie skojarzenia itd.
dzieci nei znaja swiata z tej strony
dla nich bajka to bajka a piosenka to piosenka:happy:

Lilka podziwiam cie ze tak malo jestes na plusie, ja w polowie, to juz lekko 15kg bylam na plusie :zawstydzona/y:

Wisienka taki moj urok :happy:
ja mam problemy hormonalne od wielu lat ,a ciaza powoduje ze moje hormonki sie stabilizuja
przez to w ciazy nie tyje

wcale sie szczegolnie nie pilnuje
poprostu jem 2 posilki dziennie(na wiecej nie amm ochoty),nie jem slodyczy bo mnie odrzucilo :szok: dla mnei to szok bo ja slodka dupka jestem a teraz??? NIC!! :szok: oby tak zostalo po porodzie hehee:-D no i mam te pol kilo na plusie hihiii
ja tam sie ciesze bo mniej do zrzucania potem bedzie hehee
z Mila i Hania na plusie mialam ok.9kg,wiec mam nadzieje ze tym razem zakoncze ciaze na max.6kg :happy:

sabina u nas tak samo
dorian cieszy papę do wszystkich na okrągło
pojdzie do kazdego na rece,nigdy nie bylo z tym problemu.
co do wagi dziecka to ja sie az boje jak beda mi go wazyc na szczepieniu cholercia,ale taka chyba jego natura,moj tata jest duzy(wysoki i dobrze zbudowany) jego tata taki troche ulany wiec moze dorianek ma to w genach

Women,Dorianek urodzil sie duzy i taki wg mnei jego urok:tak:
i nie masz sie co martwic
ja bylam niania pewnej Marysi i tez co szlam z nia na szcepienie (rodzice w pracy) to mi wytykali ze dziecko za chude
w koncu raz pwoiedzialam ze nie jestem mamą tylko ciocią :-p ze rodzice oboje wysocy i szczupli wiec po kim dziecko ma byc grubsze??
baby od razu daly spokoj :-):tak:

reklama
Aluska wspolczuje takiej nocki :-( to zeby pewnie co??
moze inną masc kup??
fajnie ze spotkalas sie z inną mamą z forum :happy:
ja to bym miala cykora hehee:rofl2:

Pusia sliczne krzeselko i twoj kawaler jaki duzy w nim sie wydaje :szok:
ja jeszcze blatu nie zakladam bo mi Hani wtedy nie widac :-D

Do góry