reklama
anulka1979
Szczesliwa mama i żona:))
Maly ma w tej chwili 38,5 mierzone w pupie - od jakiej temp podać czopek ? I ile tego czopka?
Women, mi lekarka mowila,ze w zaleznosci od wagi jak wazy 5kg to 50mg czopki, jak 8kg to 80mg... ale nie dawalam odpukac...
tu masz opis z ulotki:
PARACETAMOL czopki 50mg.
Wskazania: ból, goraczka.
WSKAZANIA: Bóle różnego pochodzenia (bóle głowy, zębów, stawowe, mięśniowe, miesiączkowe, nerwobóle i inne). Leczenie objawowe stanów grypopodobnych i przeziębienia. Podwyższona temperatura ciała.
OPIS: Preparat o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Obniża podwyższoną temperaturę ciała występującą w czasie choroby, nie obniża temperatury prawidłowej.
Nie ma działania przeciwzapalnego.
DAWKOWANIE: doodbytniczo. Zalecana dawka dobowa: 60 mg na kg masy ciała (w dawkach podzielonych).
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
dzieci w wieku od 3 miesięcy do 1 roku: 1 do 4 razy na dobę po 1 czopku.
Lek należy stosować nie cz(ściej niż co 4 godziny. W przypadku niewydolności nerek - nie częściej niż co 8 godzin.
wydaje mi sie, ze jak Dorianek wazy k. 8kg to czopki 80mg,
a nie wolno przekroczyc dawki 60mg x 8= 480mg, czyli max 6 czopkow po 80 mg na dobe...
anulka1979
aha... i jakbys nie miala czopkow np.80mg, i chcialabys "dzielic" czopek to pamietaj, ze wzdluz - nigdy w poprzek
dziekuje anulka bardzo za pomoc ale ja mam zprzepisu lekarza z pogotowia od tamtego czasu czopki pyralginum 750mg i kurde nie pamietam jak je mialam dawac ale chyba mowila zeby odciąć taki malutki koniec czopka i dac....ale ty mwoisz ze wzdłuż KURCZE
DODAM JESZCZE ze na ulotce nic nie pisze o dzieciach
dorosli max 3 czopki na dobe
anineczka
królowa mrówek :P
Women bo Pyralginium nie powinno się dawac dzieciom,są bardzo silne.
Jak już to odłupaij malutki kawałeczek
Jak już to odłupaij malutki kawałeczek
anulka1979
Kurcze to po co debilka mi przepisala taki silny lek dla dziecka oni naprawde nie myslą...
Ok dzieki
nam mowila lekarka, ze tylko paracetamol - hmmm, ale wiesz, jak to jest - co lekarz to inna opcja lepsza...
a co do tego, ze wzdluz, to na 100% - tyle, ze wlasnie chodzilo o paracetamol - mowila i lekarka i pani z apteki.
Beata34
Fanka BB :)
Beatko ale Ci zazdroszcze jak ja juz dawno nie bylam na koniach
Tak wogole dziewczyny to wczoraj jak pojechalam na na wesele maly zostal z babcia i kazalam jej zanim przyjedzie do nas zmienic bluzke na jakas delikatna i nie perfumowac sie i tak zrobila a maly ma dzisiaj czysty buziolekmoze w koncy wychwycilam miedzy innymi przyczyne tych jego wysypek a wczoraj dostal groszek zielony z pietruszka i jest okmam nadzieje ze nic sie nie zmieni.
A mnie po wczorajszym cymbal boli tzn chyba po wczorajszym albo cisnienie dzisiaj nie takie.
Karina ja absolutnie nie jeżdżę tylko oglądaliśmy
no pokasluje sobie raz na jakis czas ale nie wyglada mi to na taki typowy kaszel, bo strasznie rzadko jest...sama nie wiem..
a do lekarza chyba i tak pojde w poniedziale, dla swietego spokoju...
ja juz chcialam rano n apogotowie jechac jak by sie goraczka nie dala zbic
a mamuski mam pytanko-jakiego termometru dla maluszkow uzywacie??
Ja do ucha
Powyżej 38 st. do 2 roku życia to temperatura podwyższonaWlasnie zmierzylam malemu w tylku temp i ma 38stopni czulam ze jest rozpalony zadnych innych objawow poza marudzeniem.......co to moze byc>zeby
dac cos na zbicie czy czekac?
Maly ma w tej chwili 38,5 mierzone w pupie - od jakiej temp podać czopek ? I ile tego czopka?
Anulka właśnie tak ale pierwsza dawka powinna zawsze być ciut większ aby skuteczność działania paracetamolu była właściwa proponuję czopek paracetamolu 150 mg z odciętym czubkiem lekkoWomen, mi lekarka mowila,ze w zaleznosci od wagi jak wazy 5kg to 50mg czopki, jak 8kg to 80mg... ale nie dawalam odpukac...
tu masz opis z ulotki:
PARACETAMOL czopki 50mg.
Wskazania: ból, goraczka.
WSKAZANIA: Bóle różnego pochodzenia (bóle głowy, zębów, stawowe, mięśniowe, miesiączkowe, nerwobóle i inne). Leczenie objawowe stanów grypopodobnych i przeziębienia. Podwyższona temperatura ciała.
OPIS: Preparat o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Obniża podwyższoną temperaturę ciała występującą w czasie choroby, nie obniża temperatury prawidłowej.
Nie ma działania przeciwzapalnego.
DAWKOWANIE: doodbytniczo. Zalecana dawka dobowa: 60 mg na kg masy ciała (w dawkach podzielonych).
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
dzieci w wieku od 3 miesięcy do 1 roku: 1 do 4 razy na dobę po 1 czopku.
Lek należy stosować nie cz(ściej niż co 4 godziny. W przypadku niewydolności nerek - nie częściej niż co 8 godzin.
wydaje mi sie, ze jak Dorianek wazy k. 8kg to czopki 80mg,
a nie wolno przekroczyc dawki 60mg x 8= 480mg, czyli max 6 czopkow po 80 mg na dobe...
dziekuje anulka bardzo za pomoc ale ja mam zprzepisu lekarza z pogotowia od tamtego czasu czopki pyralginum 750mg i kurde nie pamietam jak je mialam dawac ale chyba mowila zeby odciąć taki malutki koniec czopka i dac....ale ty mwoisz ze wzdłuż KURCZE
Women Pyralgina super na b.wysoką gorączkę daj jakieś pół czopka
U nas super pogoda byliśmy na spacerku jeszcze nad morzem miodzio wkleję zdjątka do galerii
anineczka
królowa mrówek :P
Beatko moja siostra ma 6 lat dostała przy wysokiej gorączce (40stopni) tylko ćwiartke Pyralginy.Pomogło
Ja bym się bała przy 6 miesięcznym dziecku
Ide na World Trade Center z Nicholasem Cage ;-)
Ja bym się bała przy 6 miesięcznym dziecku
Ide na World Trade Center z Nicholasem Cage ;-)
reklama
wisienkaa1
Listopadowa mama '07
witam
beata propo tych prezerwatych to pisze ze 95% wiec nie skusze sie aby sprobowac, pozatym moj Danny probowal oczywisice nie na sobie, tylko mial partnerke ktora ja stosowala i jak on to ujal, uczucie jakby sie p**** z workiem na smieci ;-)
women ty nie karmisz cycem wiec tabsy antykoncepcyjne to polecam Yasmin :-):-) super jest!!!
propo zbicia goraczki to ja uzywam tylko paracetamol, moim zdaniem najbardziej bezpieczny. Inne rzeczy nawet jak ibuprofen bym sie bala, a pyralgine to juz w ogole kiedy byla afera ze kobieta po niej zmarla........
Asix ja uzywam elektronicznego pod paszke, jakos nie moge sie zdobyc aby uzywac analnie. Wiem ze nie jest perfekcyjny ten termometr i juz od dluzszego czasu mysle o tym do ucha, moim zdaniem jest najlepszy i szybki!!!
Duzo zdrowka dla wszyskich maluszkow, zwlaszcza: Nicolasa, Dorianka, Antka
Wszystkiego Najlepszego dla Igorka !!!!
beata propo tych prezerwatych to pisze ze 95% wiec nie skusze sie aby sprobowac, pozatym moj Danny probowal oczywisice nie na sobie, tylko mial partnerke ktora ja stosowala i jak on to ujal, uczucie jakby sie p**** z workiem na smieci ;-)
women ty nie karmisz cycem wiec tabsy antykoncepcyjne to polecam Yasmin :-):-) super jest!!!
propo zbicia goraczki to ja uzywam tylko paracetamol, moim zdaniem najbardziej bezpieczny. Inne rzeczy nawet jak ibuprofen bym sie bala, a pyralgine to juz w ogole kiedy byla afera ze kobieta po niej zmarla........
Asix ja uzywam elektronicznego pod paszke, jakos nie moge sie zdobyc aby uzywac analnie. Wiem ze nie jest perfekcyjny ten termometr i juz od dluzszego czasu mysle o tym do ucha, moim zdaniem jest najlepszy i szybki!!!
Duzo zdrowka dla wszyskich maluszkow, zwlaszcza: Nicolasa, Dorianka, Antka
Wszystkiego Najlepszego dla Igorka !!!!
Podziel się: