reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2007

reklama
Maly ma w tej chwili 38,5 mierzone w pupie - od jakiej temp podać czopek ? I ile tego czopka?

Women, mi lekarka mowila,ze w zaleznosci od wagi jak wazy 5kg to 50mg czopki, jak 8kg to 80mg... ale nie dawalam odpukac...

tu masz opis z ulotki:

PARACETAMOL czopki 50mg.

Wskazania: ból, goraczka.

WSKAZANIA: Bóle różnego pochodzenia (bóle głowy, zębów, stawowe, mięśniowe, miesiączkowe, nerwobóle i inne). Leczenie objawowe stanów grypopodobnych i przeziębienia. Podwyższona temperatura ciała.

OPIS: Preparat o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Obniża podwyższoną temperaturę ciała występującą w czasie choroby, nie obniża temperatury prawidłowej.
Nie ma działania przeciwzapalnego.

DAWKOWANIE: doodbytniczo. Zalecana dawka dobowa: 60 mg na kg masy ciała (w dawkach podzielonych).
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
dzieci w wieku od 3 miesięcy do 1 roku: 1 do 4 razy na dobę po 1 czopku.
Lek należy stosować nie cz(ściej niż co 4 godziny. W przypadku niewydolności nerek - nie częściej niż co 8 godzin.

wydaje mi sie, ze jak Dorianek wazy k. 8kg to czopki 80mg,
a nie wolno przekroczyc dawki 60mg x 8= 480mg, czyli max 6 czopkow po 80 mg na dobe...

dziekuje anulka bardzo za pomoc ale ja mam zprzepisu lekarza z pogotowia od tamtego czasu czopki pyralginum 750mg i kurde nie pamietam jak je mialam dawac ale chyba mowila zeby odciąć taki malutki koniec czopka i dac....ale ty mwoisz ze wzdłuż KURCZE

DODAM JESZCZE ze na ulotce nic nie pisze o dzieciach
dorosli max 3 czopki na dobe

Kurcze to po co debilka mi przepisala taki silny lek dla dziecka oni naprawde nie myslą...
Ok dzieki

nam mowila lekarka, ze tylko paracetamol - hmmm, ale wiesz, jak to jest - co lekarz to inna opcja lepsza...

a co do tego, ze wzdluz, to na 100% - tyle, ze wlasnie chodzilo o paracetamol - mowila i lekarka i pani z apteki.

Beatko ale Ci zazdroszcze jak ja juz dawno nie bylam na koniach:tak:

Tak wogole dziewczyny to wczoraj jak pojechalam na na wesele maly zostal z babcia i kazalam jej zanim przyjedzie do nas zmienic bluzke na jakas delikatna i nie perfumowac sie i tak zrobila a maly ma dzisiaj czysty buziolek:-Dmoze w koncy wychwycilam miedzy innymi przyczyne tych jego wysypek a wczoraj dostal groszek zielony z pietruszka i jest ok:tak:mam nadzieje ze nic sie nie zmieni.
A mnie po wczorajszym cymbal boli tzn chyba po wczorajszym albo cisnienie dzisiaj nie takie.

Karina ja absolutnie nie jeżdżę tylko oglądaliśmy:tak:

no pokasluje sobie raz na jakis czas ale nie wyglada mi to na taki typowy kaszel, bo strasznie rzadko jest...sama nie wiem..
a do lekarza chyba i tak pojde w poniedziale, dla swietego spokoju...
ja juz chcialam rano n apogotowie jechac jak by sie goraczka nie dala zbic:no:

a mamuski mam pytanko-jakiego termometru dla maluszkow uzywacie??

Ja do ucha

Wlasnie zmierzylam malemu w tylku temp i ma 38stopni czulam ze jest rozpalony zadnych innych objawow poza marudzeniem.......co to moze byc>zeby
dac cos na zbicie czy czekac?
Powyżej 38 st. do 2 roku życia to temperatura podwyższona

Maly ma w tej chwili 38,5 mierzone w pupie - od jakiej temp podać czopek ? I ile tego czopka?

Women, mi lekarka mowila,ze w zaleznosci od wagi jak wazy 5kg to 50mg czopki, jak 8kg to 80mg... ale nie dawalam odpukac...

tu masz opis z ulotki:

PARACETAMOL czopki 50mg.

Wskazania: ból, goraczka.

WSKAZANIA: Bóle różnego pochodzenia (bóle głowy, zębów, stawowe, mięśniowe, miesiączkowe, nerwobóle i inne). Leczenie objawowe stanów grypopodobnych i przeziębienia. Podwyższona temperatura ciała.

OPIS: Preparat o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Obniża podwyższoną temperaturę ciała występującą w czasie choroby, nie obniża temperatury prawidłowej.
Nie ma działania przeciwzapalnego.

DAWKOWANIE: doodbytniczo. Zalecana dawka dobowa: 60 mg na kg masy ciała (w dawkach podzielonych).
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
dzieci w wieku od 3 miesięcy do 1 roku: 1 do 4 razy na dobę po 1 czopku.
Lek należy stosować nie cz(ściej niż co 4 godziny. W przypadku niewydolności nerek - nie częściej niż co 8 godzin.

wydaje mi sie, ze jak Dorianek wazy k. 8kg to czopki 80mg,
a nie wolno przekroczyc dawki 60mg x 8= 480mg, czyli max 6 czopkow po 80 mg na dobe...
Anulka właśnie tak ale pierwsza dawka powinna zawsze być ciut większ aby skuteczność działania paracetamolu była właściwa proponuję czopek paracetamolu 150 mg z odciętym czubkiem lekko

dziekuje anulka bardzo za pomoc ale ja mam zprzepisu lekarza z pogotowia od tamtego czasu czopki pyralginum 750mg i kurde nie pamietam jak je mialam dawac ale chyba mowila zeby odciąć taki malutki koniec czopka i dac....ale ty mwoisz ze wzdłuż KURCZE

DODAM JESZCZE ze na ulotce nic nie pisze o dzieciach
dorosli max 3 czopki na dobe

Women Pyralgina super na b.wysoką gorączkę daj jakieś pół czopka

U nas super pogoda byliśmy na spacerku jeszcze nad morzem miodzio wkleję zdjątka do galerii

Beatko moja siostra ma 6 lat dostała przy wysokiej gorączce (40stopni) tylko ćwiartke Pyralginy.Pomogło
Ja bym się bała przy 6 miesięcznym dziecku :sorry2:

Ide na World Trade Center z Nicholasem Cage ;-)

reklama
witam

beata propo tych prezerwatych to pisze ze 95% wiec nie skusze sie aby sprobowac, pozatym moj Danny probowal :laugh2::laugh2: oczywisice nie na sobie, tylko mial partnerke ktora ja stosowala i jak on to ujal, uczucie jakby sie p**** z workiem na smieci ;-) :ninja2::ninja2::rolleyes2:

women ty nie karmisz cycem wiec tabsy antykoncepcyjne to polecam Yasmin :tak: :-):-) super jest!!!
propo zbicia goraczki to ja uzywam tylko paracetamol, moim zdaniem najbardziej bezpieczny. Inne rzeczy nawet jak ibuprofen bym sie bala, a pyralgine to juz w ogole :szok::szok::szok: kiedy byla afera ze kobieta po niej zmarla........

Asix ja uzywam elektronicznego pod paszke, jakos nie moge sie zdobyc aby uzywac analnie. Wiem ze nie jest perfekcyjny ten termometr i juz od dluzszego czasu mysle o tym do ucha, moim zdaniem jest najlepszy i szybki!!!

Duzo zdrowka dla wszyskich maluszkow, zwlaszcza: Nicolasa, Dorianka, Antka

Wszystkiego Najlepszego dla Igorka !!!!

Do góry