reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja sie nad tym samym zastanawiam. Kiedys nie było takich fotelików i sobie radzono, a teraz nie wiadomo co gorsze fotelik tak czy nie? Niestety mamy takie prawo, ze fotelik musi byc niestety:( moi znajomi mają Chicco i sa pzrerażeni tym co widzieli.

Tiaaa moja mam też mówiła, że za szpitala wiozła mnie w aucie trzymając na rękach... Tyle, że przy zderzeniu czołowym ciężar właściwy się wielokrotnie zwiększa i 3kg dziecko może ważyć nawet 90kg a takiego ciężaru na rękach nie utrzymasz.
Na szczęście mamy takie prawo, że fotelik musi być! A co jak fotelika nie ma? A na przykład to:

[video=youtube;cG_P6dU3cg0]http://www.youtube.com/watch?v=cG_P6dU3cg0[/video]

[video=youtube;1VsocSRAjFU]http://www.youtube.com/watch?v=1VsocSRAjFU&feature=related[/video]

Chicco Proxima wyrywa dziecko z pasami. Chicco Neptune (gr II) jest ok z oparciem, ale sam poddupnik jest niebezpieczny. Na stronie fotelik.info są też inne modele Chicco i dostały 4 punkty: fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe chicco :: sortowanie wg kryterium grupa

ja własnie wiem, ale jak tu miec zaufanie do innych modeli :baffled: ja chyba bym sie bała. Aczkolwiek z mojego Jumpera ten fotelik chyba w ogóle testów nie pzrechodził:baffled: ktoś moze słyszał o testach dla Jumpera?

Jeśli fotelika nie ma na stronie fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci to znaczy, że przeszedł tylko testy homologacyjne (które z resztą przeszedł też min. Chicco Proxima- a jak wiemy dziecko wyrywa się z niego wraz z pasami). Niezależne organizacje konsumenckie przeprowadzają tylko testy fotelików dostępnych na zachodnim rynku. Dla Tako byłby to ogromny koszt, gdyby chcieli zlecić takie testy ADAC.
Ale Pajko, czy widziałaś fotelik tako na żywo? Bo ja widziałam wczoraj. Trzeszczy, klekocze i telepie się na wszystkie strony jak się nim lekko potrząśnie. Badziew na maksa. Bałabym się w tym foteliku dziecko posadzić.

Tak jak piszą specjaliści na fotelik.info: to, że jakiś fotelik nie ma oceny w niezależnych testach nie znaczy, że musi być niebezpieczny. Ale ponieważ nie wiemy jak zachowa się w trakcie wypadku, to pytanie brzmi: czy warto ryzykować życiem i zdrowiem własnego dziecka? Czy może lepiej wybrać "pewniaka"?

reklama
Tiaaa moja mam też mówiła, że za szpitala wiozła mnie w aucie trzymając na rękach... Tyle, że przy zderzeniu czołowym ciężar właściwy się wielokrotnie zwiększa i 3kg dziecko może ważyć nawet 90kg a takiego ciężaru na rękach nie utrzymasz.
Na szczęście mamy takie prawo, że fotelik musi być! A co jak fotelika nie ma? A na przykład to:

[video=youtube;cG_P6dU3cg0]http://www.youtube.com/watch?v=cG_P6dU3cg0[/video]

[video=youtube;1VsocSRAjFU]http://www.youtube.com/watch?v=1VsocSRAjFU&feature=related[/video]

Chicco Proxima wyrywa dziecko z pasami. Chicco Neptune (gr II) jest ok z oparciem, ale sam poddupnik jest niebezpieczny. Na stronie fotelik.info są też inne modele Chicco i dostały 4 punkty: fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe chicco :: sortowanie wg kryterium grupa

Jeśli fotelika nie ma na stronie fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci to znaczy, że przeszedł tylko testy homologacyjne (które z resztą przeszedł też min. Chicco Proxima- a jak wiemy dziecko wyrywa się z niego wraz z pasami). Niezależne organizacje konsumenckie przeprowadzają tylko testy fotelików dostępnych na zachodnim rynku. Dla Tako byłby to ogromny koszt, gdyby chcieli zlecić takie testy ADAC.
Ale Pajko, czy widziałaś fotelik tako na żywo? Bo ja widziałam wczoraj. Trzeszczy, klekocze i telepie się na wszystkie strony jak się nim lekko potrząśnie. Badziew na maksa. Bałabym się w tym foteliku dziecko posadzić.

Tak jak piszą specjaliści na fotelik.info: to, że jakiś fotelik nie ma oceny w niezależnych testach nie znaczy, że musi być niebezpieczny. Ale ponieważ nie wiemy jak zachowa się w trakcie wypadku, to pytanie brzmi: czy warto ryzykować życiem i zdrowiem własnego dziecka? Czy może lepiej wybrać "pewniaka"?

Tak widziałam ten fotelik do 11 kg i wg mnie jest normalny. Macał go mąż nawet montowął do fotela w samochodzie i nic nam nie trzeszczało. Ja na pewno zakupię ten zestaw. Poza tym wg mnie to co było na tym filmie to ewidentna wina rodziców, ze dziewczynka nie byla zapięta w pasy.

Dziewczyny mam pytanie, który linomag kupić??

Linomag z tlenkiem cynku, krem dla dzieci i niemowląt, 50 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie czy ten Linomag Bobo A+E, krem dla dzieci i niemowląt, 50 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

i jaką maść na pękające brodawki?? taką co nie trzebaby było zmywać z brodawek? jest taka??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tak widziałam ten fotelik do 11 kg i wg mnie jest normalny. Macał go mąż nawet montowął do fotela w samochodzie i nic nam nie trzeszczało. Ja na pewno zakupię ten zestaw. Poza tym wg mnie to co było na tym filmie to ewidentna wina rodziców, ze dziewczynka nie byla zapięta w pasy.

Same pasy nie chronią dziecka. Słyszałaś o zjawisku zwanym nurkowaniem?

[video=youtube;aYee6yH6tI4]http://www.youtube.com/watch?v=aYee6yH6tI4[/video]

No ale w sumie co ja się będę produkować :-) Każdy robi jak uważa. Dla mnie życie i zdrowie mojej córeczki jest najważniejsze. I nie ma ceny. Z resztą chyba nie o finanse chodzi? Bo zestaw Tako 3w1 to koszt jakichś 1200zł, a Tako 2w1 + Maxi Cosi Citi to około 1350zł. Czyli tylko 150zł różnicy w cenie, a jednak fotelik MC był testowany i dostał 4 gwiazdki/ 5 :tak:

a dziewczyny jedno pytanko??? jak sie ma do przepisow ustawienie fotelika samochodowego- tutaj w Stanach mozna dziecko wozic tylko na tylnym siedzeniu, i fotelik do 1roku zycia ma byc tylem do kierunku jazdy- jak to jest w Polsce????

Ja w końcu się zmobilizowałam i zakupiłam dzisiaj na allegro:
2 kocyki (1 taki ażurowy na lato: KOCYK ,KOC ,ZDROWY @100% BAWEŁNIANY@hit@wejdź (1031899303) - Aukcje internetowe Allegro; drugi też w sumie cienki: KOCYK,KOC BAWEŁNIANY@ ABSOLUTNA NOWOŚĆ BOBASA (1016582708) - Aukcje internetowe Allegro - bo był w koty :-))
gruszkę do odciągania kataru (bo akurat sprzedający miał, a wiem że się bardzo przydaje)
No i matę edukacyjną dla siostrzenicy (pewnie po jakimś czasie wróci do mnie ;-) ): MATA-KOJEC @ EDUKACYJNA CANPOL 2/287 @NOWOŚĆ @ (1019643661) - Aukcje internetowe Allegro

uff- pierwsze koty za płoty.

Dostaliśmy też od szwagra zestaw 7 body dla noworodka z różnymi napisami fajnymi i fotelik Koochi firmy Cosato, ale nie mogę nic o nim znaleźć, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Szwagier przywiózł to z Anglii. Pewnie skończy się tak, że będziemy go wykorzystywać jako leżaczek w domu a do autka kupimy coś sprawdzonego.

Pajeczko na brodawki właśnie maltan co do linomagu to podobno ten A plus E jest dobry...

Krzynka fajne te kocyki...a ten pierwszy boski:p teraz zakupy będą szły z górki...:)

Dziewczyny mam pytanie, który linomag kupić??

Linomag z tlenkiem cynku, krem dla dzieci i niemowląt, 50 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie czy ten Linomag Bobo A+E, krem dla dzieci i niemowląt, 50 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

i jaką maść na pękające brodawki?? taką co nie trzebaby było zmywać z brodawek? jest taka??
Na brodawki moim zdaniem najlepszy jest Maltan:tak: A co do Linomagu to ten z cynkiem to do pupy, a tym drugim możesz pielęgnować całe ciało:tak:

Same pasy nie chronią dziecka. Słyszałaś o zjawisku zwanym nurkowaniem?

[video=youtube;aYee6yH6tI4]http://www.youtube.com/watch?v=aYee6yH6tI4[/video]

No ale w sumie co ja się będę produkować :-) Każdy robi jak uważa. Dla mnie życie i zdrowie mojej córeczki jest najważniejsze. I nie ma ceny. Z resztą chyba nie o finanse chodzi? Bo zestaw Tako 3w1 to koszt jakichś 1200zł, a Tako 2w1 + Maxi Cosi Citi to około 1350zł. Czyli tylko 150zł różnicy w cenie, a jednak fotelik MC był testowany i dostał 4 gwiazdki/ 5 :tak:

Ja ogólnie mam swoje zdanie nt fotelików samochodowych i go nie zmienie:)
Natomiast nie mam zamiaru nikogo krytykować ani oceniać pod względem tego, ze jeżeli ktoś kupuje fotelik bez crash-testów to robi to ze szkodą dla swojego dziecka. Tym bardziej chyba nikomu nie zarzuciłabym, ze na pierwszym miejscu jest cena fotelika a potem życie dziecka.

Razem z mężem podjęliśmy decyzję o wzięciu 3 w 1 Tako :) jest to nasza świadoma decyzja.
A co do filmików no cóż jest to typowy przyklad wykorzystania tzn szoku, który ma spowodować większą ilość sprzedawanych fotlików z crash-testamia co za tym idzie daniu zarobić producentom. Takie mam osobiste zdanie na ten temat:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
kocyki polecam z IKEA, sa takie mniejsze ale i tez wieksze ktore mozna przeciac, cena bardzo przystepna
na porodowce ,z moim pierwszym dzieckiem,pielegniarki powiedzialy ze bardzo fajne, cieplutkie ale nie za grube

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry