reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
bonusowa tak jak piszesz, nie ma sensu smarować profilaktycznie dziecka sudocremem czy bephantenem. Dopiero jak zauważysz zaczerwienienie. A do profilaktycznego smarowania to chyba najlepszy jest linomag.

reklama
magda.wu my kupujemy Maxi Cosi cabrio z systemem Iso fix, wygodne dla mamusi i bezpieczne dla dzidzi, fakt cena trochę powala ale jak dla mnie bezpieczeństwo to priorytet

Ja wczoraj zrobilam "male zakupy". Kupilam Octenisept (cholerstwo male - 50 ml, ale drogie 25 zl), majtki poporodowe 2 opakowania (pakowane po 2 sztuki) a sobie krem na rozstepy Pharmaceris M (polecam, bo dobre kosmetyki i w miare tanie). Wzielam teraz preparat zmniejszajacy istniejace rozstepy, mimo, ze na razie ich nie widze. Trafilam na promocje. Kupujac jedno opakowanie za drugie placilam 50% ceny. Wczesniej tak kupilam zwykly krem na rozstepy tez tej samej firmy. :) Pozniej zajechalam do rossmana i tam kupilam patyczki do uszu z ogranicznikiem (cena 2,50) i krem nivea sos. Jakoze bombusia zaintrygowala mnie tematem kosmetykow do buzi to poczytalam sobie troche opakowania. I tak - nie ma jedego preparatu, ktory bylby i na slonce i na mroz. Niestety nivea baby, hipp (kremy do buzki czyli te z filtrami i na mroz) zawieraja parabeny, ktore sa szkodliwe. Trzeba tez uwazac, bo na niektorych opakowaniach jest napisane, ze mozna stosowac dopiero, gdy dziecko ma 6 miesiecy. Jedynie dwa kremy na slonce i na mroz nie zawieraja parabenow. To kremy wyprodukowane dla Rossmana. No i chyba je za jakis czas kupie.

Odnosnie wiadra na pieluchy. Sama chcialam je kupic, ale jak zobaczylam cene tych wkladow to zwatpilam. Pojechalam do ikei, kupilam male, trojkatne wiadro z przykrywka, tak, ze mozna je postawic w rogu pokoju i nie bedzie przeszkadzac. Do tego dkupie paklanki czy inne rworeczki na pieluszki i bede do tego wiaderka wrzucac. A ze jest male, wiec maz bedzie zmuszony co dzien je oprozniac, wiec nic nie powinno brzydko pachniec. ;)

Transport - tylko i wylacznie w foeliku. Swego czasu to jak dostawalo sie kartke z informacjami co jes potrzebne na czas porodu, pobytu w szpitalu i na wypis to do wypisu byl podawany wlasnie fotelik. Bylo nawet tak, ze jak rodzic nie mial fotelika to nie wypuszczano dziecka ze szpitala. ;P Ja kupuje maxi cosi. Bez bazy, bo do mego auta baza nie pasuje.

magda.wu my kupujemy Maxi Cosi cabrio z systemem Iso fix, wygodne dla mamusi i bezpieczne dla dzidzi, fakt cena trochę powala ale jak dla mnie bezpieczeństwo to priorytet

Z tego, co czytałam o Izofix, to wymaga on specjalnych uchwytów zamontowanych na stałe, fabrycznie lub w serwisie, w samochodzie. Macie smochód przystosowany do Izofix, czy może ja czegoś nie zrozumiałam?

magda.wu dobrze zrozumialas. Moj samochod jest za stary na ta baze isofix, takze ja fotelik bede montowac tylko za pomoca pasow. Jest jeszcze druga baza, ktora montuje sie pasami a nie specjalnymi haczykami, ale w tescie wyszla tak samo bezpieczna jak sam fotelik, dlatego nie bede przeplacac dla wlasnej wygody.

Ehtele A gdzie Ty kupowałaś kosmetyki dla dziecka w normalnej aptece czy przez internet?? Wiesz jaka jest różnica cenowa??

ja porównywała DOZ z allegro - i dopiero będę kupować w tej internetowej - teraz czekam na tę kartę z DOZ to będzie trochę taniej...

Dziewczyny mam pytanie - jak będzie transportować Maluchy ze szpitala? Pytam, bo my mamy do pokonania długą drogę, około 1h samochodem. Ja mam wizję jakiegoś fotelika dla noworodków, w którym Karolek byłby bezpieczny, natomiast mój A. twierdzi, że powinnam trzymać go na rękach w rożku.
Jak Wy rozwiązujecie sprawę podróży do domu?

TYLKO W FOTELIKU!!!!!!!!!

Bonusowa - ja planuję właśnie albo Bephanten albo Alantan plus stosować również profilaktycznie. Zresztą tak zalecane jest na

"[FONT=Arial, sans-serif]Skład[/FONT] [FONT=Arial, sans-serif]Substancja czynna: 1 gram maści zawiera 50mg dekspantenolu. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Wskazania[/FONT]

• [FONT=Arial, sans-serif]W pielęgnacji niemowląt aby zapobiegać odparzeniom [/FONT]
  • [FONT=Arial, sans-serif]W pielęgnacji i leczeniu brodawek sutkowych matek karmiących [/FONT]
  • [FONT=Arial, sans-serif]W przypadku otarć i pęknięć skóry."[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Bepanthen maść jest również polecany: do codziennej pielęgnacji niemowląt (stosowanie po każdej zmianie pieluszki zapobiega powstawaniu odparzeń); do codziennej pielęgnacji brodawek sutkowych u matek karmiących piersią (zapobieganie powstawaniu podrażnień); zapobiegawczo i leczniczo przy otarciach i pęknięciach skóry. [/FONT]

magda. wu jakbym nie miała tego systemu w samochodzie to nie kupowalabym tego sprzęciorka bo kosztuje ok 1000 :szok: także mam juz wszystko obcykane i napeno będzie pasować do naszej furki :-) powodzenia w wyborze

Bonusowa te pierwsze dni nawet może do miesiąca zalecam bephanten czy jakis kremik do pupci nie leczniczy tylko pc odparzeniom linomag czy seryjne
ale potem polecam oliwke i duzo wietrzyc;-) a dzidzie uwielbiaja być golusie;-)

reklama
a ja zakupy robie w cefarmie. Mam karte rabatowa, wiec wychodzi tez troche taniej. Apteka tez ma swoja strone internetowa cefarm24.pl i tez albo wysylaja albo odbiera sie osobiscie. :)

Do tej Dou tez mialam chyba karte, ale wyrzucilam...

aha, ja do pupci na co dzien bede uzywac ten zakupiony nivea sos. Ponoc wiele mam go sobie chwali. :)

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry