reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista rzeczy niezbednych potrzebnych i praktycznych-czyli wyprawka według marcówek

reklama
Futrzak, a ja znowu mam wątpliwości, co do koszuli do cc. Czy ja będę w jakiejś prywatnej swojej czy coś mi dadzą? Czy nic mi nie dadzą i tylko pod chustami będę? Kurka, zapomniałam się zapytać, no!

Ale powiem Ci, że jak jeszcze bardziej planowałam poród sn, to myślałam jakąś szmatławą, tanią rozpinaną koszulę do porodu kupić i potem ja najzwyczajniej w świecie wywalić.

Futrzak no to klops z tym szlafrokiem;) ale zanim dziecko nie bedzie wychodzic czyli w pierwszej fazie to chyba sie nic nie ubrudzi;)ja tez jestem zielona w tych sprawach,to sa tylko moje domysły;)

Bosulka ja myślę, że będziesz na golasa, bo to normalnie sala operacyjna.. tak mi się wydaje..

Futrolku a jak mamy się zachowywać - naturliś :D Oni tam już wszystko widzieli tylko my takie wstydziochy ;)

Ja mam koszulę za 17zł z allegro do porodu i ją bez żalu wyrzucę po, a szlafrok za 30zł z pepcko, też bez sentymentu ;)

Coś Wam jeszcze podpowiem co mężuś powinien przywieźć ze sobą do szpitala na wyjście ;D Pluszaczka dla naszego maluszka :D Tak, by pluszaczek od początku był z malcem, to będzie na pewno jego najlepszy kolega ;) Nasz chrześniak ma takiego - Reksio - i go kocha ponad wszystko :D Fajnie też zrobić im razem zdjęcie, żeby się potem dziwić jaki wielki był miś a jakie maleńkie dzieciątko ;))))

Ostatnia edycja:
U nas na szkole rodzenia babka powiedziała, żeby wziąć jakąś starą nawet od babci koszulę, tak żeby ją wyrzucić, ja mam w kwiatki , dłuższa jakoś tak do kolan, rozpinaną, jak ją K zobaczył to mnie wyśmiał, ale przecież na głowę nie upadłam, żeby nową kupować, a może któregoś dnia pójdę do taniej odzierzy i znajdę coś lepszego, ale jak nie o płakać nie będę, jak bedę na porodówce, to inne będę miała z pewnością zmartwienia, niż jakaś brzydka koszula :-)

To ja mam troszkę ułatwiona sprawę, tutaj do porodu daja szpitalną koszulę, a nawet dwie:)

Taka klasyka klasyki jak na amerykańskim filmie, z tyłu zawiązywana na sznureczek i rozcięta na całej długosci. Do porodu zalecaja ubierać tył na przód, a na to drugą - juz normalnie. Po porodzie dobrze miec juz miec swoją koszulkę.
Trzymają tu kobietę tylko 24 godz. po porodzie naturalnym i 48 do 72 godz. po CC - więc myslę, że jak wezmę 2 koszule, to spokojnie mi wystraczy.

Poukładałam juz wszystko dla Malucha i tak teraz medytuję, czy, aby nie za mało kupiłam, poniżej co mam na roz.0-3 m-ce, resztę kupiłam już na większy rozmiar 3-6 m-cy:

1. 10 bodziaków na dł.rekaw
2. 7 bodziaków na kr. rękaw
3. 9 par pajacyków bawełnianych
4. 7 par pajacyków polarkowych
5. 3 pajacyki welurkowe
6. 4 ręczniki do kapieli
7. kpl.sweterk i spodenki
8. bluza polarkowa i spodenki
9. 4 pary skarpetek i 5 czapeczek
10. kombinezonik i czapeczka zimowa

Czy myslicie, że to wystarczy? Poczytałam książkę Zawitkowskiego i on do jednej kąpieli sugeruje przygotować 3-4 ręczniki:szok:

Muszę się Wam przyznać, ze zaszalałam i kupiłam podgrzewacz do chusteczek, aby Małemu dupinkę ciepłymi chusteczkami wycierać:tak: i pozazdrosiciałam Wam tych pięknych bujaczków-leżaczków i na wyprzedaży upolowałam taki o to sprzęt:)

Styczeń_2011 083.jpgStyczeń_2011 088.jpgStyczeń_2011 087.jpg

asco to do podgrzewania chusteczek mnie zaszokowło eheh bujaczek sliczniutki:tak::tak: a co do ciuszków to na poczatek wystarczy zobaczysz potem w praktyce jak to wygląda to najwyżej dokupisz

Asco zszokowałaś mnie, nawet nie wiedziałam , że istnieje coś takiego jak podgrzewacz do chusteczek. bujaczek śliczny, od jakiego czasu można takiego czegoś używać, bo ja myślę, że na sam początek nie będzie mi chyba potrzebny dopiero od 2,3 miesiąca?

ale super pomysl z tymi husteczkami, tylko czy one sie nie 'psuja'? Wiem, ze to glupie pytanie....
I bujaczek tez super :) W ogole lubie patrzec na takie zakupy :)

Asco, nie no...3 reczniki? 4? A na co??? U nas zwykle jeden z kapturkiem starczal, ewentualnie jakis malutki do buzi np...

Nie wiem czy Wam mowilam, ze kupilam to lozeczko do salonu na dol... Jest mniejsze niz normalne lozeczko turystyczne (jedynie 82cm x59cm x 80cm, wiec licze, ze bedzie na te pierwsze kilka miesiecy, zeby miec malucha przy sobie)
:
Zobacz załącznik 328275

reklama
Mój eMek jak zobaczył ten podgrzewacz - powiedział, że oszalałam i ze Małego jeszcze nie ma a ja go juz tak rozpieszczam"- ale powiedziałam mu, żeby sam spróbował tych zimnych, mokrych chusteczek użyć do pielegnacji swoich "skarbów", na co lekko sie wzdrygnął i podsumował, że to na naprawde dobry pomysł;-)
Leżaczek jest od 0 do 11 kg, my na żadne prezenty i upominki nie mamy co tu liczyć, bo wszyscy znajomi i rodzina w Polsce, więc sama zabezpieczam takie atrakcje:)

Harsch - też się wystraszyłam, że aż tyle ręczników, bo ja wszystkich mam 4 i ewentualnie nasze w razie jakieś awarii.

Podgrzawacz ma jakies specjalne wkłady antybakteryjne i nic sie nie powinno z tym dziać. Tez się tego obawiałam, zresztą nie pakuje się tych chusteczek duzo, mysle że wchodzi tam 1 opakowanie.

Pinka - dzięki, to mnie pocieszyłaś, bo zaczynam się martwić, że mi nie straczy, amój eMek do zakupów to się raczej "nie pali".

Ostatnia edycja:
Do góry