reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista rzeczy niezbednych potrzebnych i praktycznych-czyli wyprawka według marcówek

Mój ślubny kąpał się z Olkiem jak tylko pępuszek odpadł - ogólnie nie polecam:no: jak ma się to robić w pojedynkę, druga osoba jest potrzebna do wyjęcia malucha, bo ciałko jest śliskie i może wyślizgnąć się z rąk :tak:.
Faktycznie, siostra kąpała się z basią, a szwagier potem małą wyciągał z kąpieli, suszył itp.itd.

reklama
a ja mam problem innego rodzaju- ale tez z wanna zwiazany. Na wanienke chce kupic stelazyk, ale przewijak mam plan polozyc wlasnie na wannie. Troszke sie jednak obawiam ze moze byc nie za stbailny :/ Te przewijaczki twarde co sa do kupienia w sklepach przystosowane sa na lozeczka a nie wanny

a ja mam problem innego rodzaju- ale tez z wanna zwiazany. Na wanienke chce kupic stelazyk, ale przewijak mam plan polozyc wlasnie na wannie. Troszke sie jednak obawiam ze moze byc nie za stbailny :/ Te przewijaczki twarde co sa do kupienia w sklepach przystosowane sa na lozeczka a nie wanny

hmmm...a nie myślisz że na wannie to troszkę za nisko i mogą plecy boleć? no i będziesz miała dwa przewijaki? jeden w łazience a drugi w pokoju? czy tylko w łazience chcesz przewijać dziecko?

jeśli masz pralkę w łazience z bębnem okrągłym z przodu, nie od góry to mogła byś na pralce położyć przewijak to wygodniejsze niż na wannie. My będziemy kąpać w zwykłej wanience, dzidzie w ręcznik i w pokoiku ubierać. U nas w domu cieplutko więc nie widzę problemu na szczęście

Wszystkie moje znajome kapały dzieci w wanience na stelazu w łazience i tam tez ubierały na pralce.Ja tez tak zamierzam robic choc łazienka nie za duza ale jesli do kapieli ma byc 24st a do spania 20 to łatwiej mi nagrzac łazienke;)a ogolnie to wszystko wyjdzie w praniu;)

U nas byl inny problem i to taki ze w lazience nie mamy ogrzewania i lazienka dosc malutka. My kapalismy w duzym pokoju ( bo tam moglam miec wlaczony kominek gazowy) . Wanienka byla na podlodze i plecy bie bolaly - nawet bylo wygodnie.
Przewijaka tez nie mielismy tylko taka mate do przewijania wiec tez sie wszystko odbywalo na podlodze.

widać że co osoba to inne metody:-) wychodzę z założenia podobnego co ola... wyjdzie wszystko w praniu:-) ważne byśmy my miały poczucie dobrze wypełnionych obowiązków a wtedy i dzieciaczek będzie zadowolony:-D ja się założę że będę kombinować na różne soposoby:-)

wiem tylko że jeśli dziecko bardzo dużo ulewa (moja koleżanka ma ten problem) to łóżeczko należy ustawić pod kątem a wtedy nici z przewijaka na łóżeczku ...chyba że sam materac się jakoś pod kątem ułoży + przewijak powinno się ułożyć pod kątem... czyli i tak na łóżeczku czy pralce odpada ... ale się zobaczy:-)

Tulip - (tylko się nie śmiej) ja jak byłam mała, to moja mama miała zwykłą kwadratową stabilną deskę obitą w grubą ceratę i kładła ją na wannie - służyła tak długo, że aż ją pamiętam z dzieciństwa :-)

Dziś wyposazylam nas w zapas chusteczek mokrych - w Lidlu Pampers 4x72szt. za 23zł, w Rossmanie Nivea Baby 4x63szt. za 24 zl oraz wkladki J&J 50szt. 15zl. Dobre ceny. Na początek starczy. Jeszcze ten aspirator Katarek czeka na zamówienie + wyprawka z apteki. Może jutro zbiorę chęci na wycieczkę do apteki.

reklama
a my będziemy korzystać z wiaderka tummy tub - mam nadzieję, że Zosia polubi taki sposób kąpieli tak jak Hania:-) jeśli z wiaderkiem nie wypali to wanienkę będę stawiać na stole w salonie, bo dużo miejsca mam na rozłożenie sie z wszystkimi przyborami, a łazienka na dole jest za mała...

Do góry