reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Mojemu małemu oczka ropieją :( Po urodzeniu tylko jedno, a teraz oba. Nie jakoś strasznie, ale wcale nie chce minąć. Przemywam wodą i przemywam sola fiz. Nie wiem czy to coś z czym do lekarza trzeba, czy po prostu musi samo minąć.

Ja myślę że spokojnie, nic strasznego i nie ma się o co martwić, a podpytaj o to położną jak będziesz miała wizytę.

Witajcie. Ja dziś spalam z 2 godzinki. Maly stwierdzil ze noc to nie noc i od 1 do 4:30 ogladal pokoj. A na jak juz zasnie to na jedzenie budzi sieco godzine :( nie mam juz sily :(

Kochana jak masz takiego dzidziolka to postępuj wg zasady: dziecko śpi, mama śpi. Trudno że będziesz miała nic nie zrobione. Po prostu w dzień jak on zaśnie nawet na pół h to Ty też ten czas wykorzystaj ma drzemkę. Póki się nie ustabilizuje.

U nas też problemy z wyproznieniem. Co 3-4 dni są. Ale luźne stolce. Niestety płacze przez to i kolki. Cały czas tak prze jak by kupkę chciała zrobić. Co do spania to bardzo mało śpi. W ciągu dnia może z 3 godziny. W nocy również z 2 - 3 godziny. Nic nie mogę zrobić nawet się umyć. Ubieram się w ekspresowym tempie. Jestem wykończona. Zasypiam na stojąco. Teraz dałam cyca z 30 min z nim siedziałam i co? Jak wyciągnęłam jej z ust to się budzi. W tej chwili się pręży i płacze [emoji17]

Oj mało tych kupek, moim zdaniem coś musisz zdziałać w tej kwestii. Kupek powinno być kilka dziennie. Może czopek? Ponoć działają rewelacyjnie :p

reklama
Ja niestety nie karnie piersia a maly spi przy mnie bo mam lozeczko dostawione do lozka wiec jestem obok. Dzis kupiłam butle dr. Brownsa moze nie bedzie tak ulewal i moze bedzie lepiej spal. Ile wasze maluchy.jedza naraz? Moj ma 18 dni i max to 90 ml

Moja jutro kończy równo 3 tygodnie i zwykle wypija też 90 ml. Czasem tylko domaga się jeszcze to dorabiam 30 ml.

Cześć!

Kamejko
- dziękuję Ci za odpowiedź, to ja w sumie podobnie :* Ja jem surowe warzywa, ale u nas nie ma raczej problemu z brzuszkiem, chociaż czasami się zastanawiam. W szpitalu dawali nam brokuł, nie zjadłam, ale jak dali to chyba można, bo przecież wiedzą, że matki karmiące. Nie zaryzykowałam jeszcze jednak.
Kkasiulka - ja od dziś z nimi sama i też mi wyciągnął ze zmywarki, pomogli przy śniadaniu, łóżka ścielą sami, myją się też, ale oni starsi. Myślałam, że będzie gorzej, ale oni chyba z wygody, jak był mąż( bo on robił śniadania) nie za wiele pomagali. No cóż, musimy nauczyć się żyć z trójką dzieci :), a jest dobrze :) :) :) Ściskam!
Julka, Aga30+ - współczuję :(
BasiaJulia - też mam problem z obiadami, bo dla męża i chłopców można by było normalnie...

Krople Sab Simplex my nabywaliśmy u pana, co z Niemiec artykuły u nas sprzedaje, albo koleżanki mąż nam z Niemiec przywoził.

Z butelek też słyszałam, że tommee tippee są super, ale ja u chłopców używałam Avent u takie kupiłam, tylko te natural antykolkowe. Zobaczymy, na razie nie używałam. Smoczka avent nie chce w ogóle :/

Czy są tu dzieciaczki, które nie chcą bądź nie potrafią złapać smoczka?? Mam wrażenie, że sobie z cycka często chce zrobić smoczka :/ Dostałam wczoraj Nuka i choć ich bardzo nie lubię, bo wypychają podniebienie to już nawet z nim próbuję, bo aventu nie utrzyma za długo.

Lila, u nas nie ma mowy o smoczku - wypycha językiem i złości się niemiłosiernie. Ale z cycem w ustach miło mu się leży :)
Dacie wiarę, że już prawie 4 tygodnie ma Michał, a jeszcze mu kikut pępka nie odpadł? Niby tam wszystko w porządku, nie marze się, a ja przemywam kilka razy dziennie, a on nadal trwa niewzruszony.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Ja niestety nie karnie piersia a maly spi przy mnie bo mam lozeczko dostawione do lozka wiec jestem obok. Dzis kupiłam butle dr. Brownsa moze nie bedzie tak ulewal i moze bedzie lepiej spal. Ile wasze maluchy.jedza naraz? Moj ma 18 dni i max to 90 ml

Moj ma 8dni i do tej pory jadł 60ml co 2,5/3h

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Co do zaparć u noworodka to dałam jej już drugi raz czopek. Ostatni był 3 dni temu. Nie chcę przyzwyczajać organizmu do czopkow. Ale co zrobić [emoji19] od urodzenia są problemy kupkami. Przez pierwsze 2 tyg karmiłam wyłącznie piersią i przez 8 dni nie robiła kupy. Teraz mi właśnie nie śpi 5 godzinę [emoji17]

Czy są tu dzieciaczki, które nie chcą bądź nie potrafią złapać smoczka??
Chodzi o takie tradycyjne do buzi? Czy te od butelek? Moja też nie toleruje smoczków, ale to nie jest podobno tak źle :) Choć na uspokojenie by się przydało. Ale np. inaczej otwiera buzię na smoczek z butelki inaczej na kapturek i czasem sama musi chwilę pomyśleć, w jaki sposób ma zamknąć buzię ;)

Co do zaparć u noworodka to dałam jej już drugi raz czopek. Ostatni był 3 dni temu. Nie chcę przyzwyczajać organizmu do czopkow. Ale co zrobić [emoji19] od urodzenia są problemy kupkami. Przez pierwsze 2 tyg karmiłam wyłącznie piersią i przez 8 dni nie robiła kupy. Teraz mi właśnie nie śpi 5 godzinę [emoji17]
Aga, położna mówiła, że właśnie te biogaia są też na wypróżnienia dobre. Moja się męczyła 2 dni z kupką, a co dopiero przez kilka. Współczuję :(

reklama
Mogę wam poradzić coś z tymi kikutami pępowiny??? Zazwyczaj robi sie korek ...góra wysyscha ale doł jest miekki i syfi sie zazwyczaj -u nas tak było...i WARTO podciągnąc do góry ten "koreczek" dobrze przemyć gazą i taki odciągnięty obwiązać gazą i zawiązać -i tak zostawić ,noi przemywać .U nas po tym zabiegu 2 x dziennie pepowina szybko sie oddzieliła .Potem jeszcze ma prawo się syfic mimo odpanięcia ,czyszczenie i gra ,z czasem przechodzi...
U nas smok tez nie ..avent wielkie beee lepiej z lovi jest bo miększy....a no wiadomo cycuch najlepszy ...ale ja kurde życ musze ,więc się uczymy doić smoka....no takie zycie ....
Co do kropelek trzeba być systematycznym w ich podawaniu bo inaczej bezsens ..trzeba dac chwilę żeby pomogło...
A może decicol bo to krople z enzymem próbowałyście ????

Do góry