reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Mojemu małemu oczka ropieją :( Po urodzeniu tylko jedno, a teraz oba. Nie jakoś strasznie, ale wcale nie chce minąć. Przemywam wodą i przemywam sola fiz. Nie wiem czy to coś z czym do lekarza trzeba, czy po prostu musi samo minąć.

Ja myślę że spokojnie, nic strasznego i nie ma się o co martwić, a podpytaj o to położną jak będziesz miała wizytę.

Witajcie. Ja dziś spalam z 2 godzinki. Maly stwierdzil ze noc to nie noc i od 1 do 4:30 ogladal pokoj. A na jak juz zasnie to na jedzenie budzi sieco godzine :( nie mam juz sily :(

Kochana jak masz takiego dzidziolka to postępuj wg zasady: dziecko śpi, mama śpi. Trudno że będziesz miała nic nie zrobione. Po prostu w dzień jak on zaśnie nawet na pół h to Ty też ten czas wykorzystaj ma drzemkę. Póki się nie ustabilizuje.

U nas też problemy z wyproznieniem. Co 3-4 dni są. Ale luźne stolce. Niestety płacze przez to i kolki. Cały czas tak prze jak by kupkę chciała zrobić. Co do spania to bardzo mało śpi. W ciągu dnia może z 3 godziny. W nocy również z 2 - 3 godziny. Nic nie mogę zrobić nawet się umyć. Ubieram się w ekspresowym tempie. Jestem wykończona. Zasypiam na stojąco. Teraz dałam cyca z 30 min z nim siedziałam i co? Jak wyciągnęłam jej z ust to się budzi. W tej chwili się pręży i płacze [emoji17]

Oj mało tych kupek, moim zdaniem coś musisz zdziałać w tej kwestii. Kupek powinno być kilka dziennie. Może czopek? Ponoć działają rewelacyjnie :p

reklama
Ja niestety nie karnie piersia a maly spi przy mnie bo mam lozeczko dostawione do lozka wiec jestem obok. Dzis kupiłam butle dr. Brownsa moze nie bedzie tak ulewal i moze bedzie lepiej spal. Ile wasze maluchy.jedza naraz? Moj ma 18 dni i max to 90 ml

Moja jutro kończy równo 3 tygodnie i zwykle wypija też 90 ml. Czasem tylko domaga się jeszcze to dorabiam 30 ml.

Cześć!

Kamejko
- dziękuję Ci za odpowiedź, to ja w sumie podobnie :* Ja jem surowe warzywa, ale u nas nie ma raczej problemu z brzuszkiem, chociaż czasami się zastanawiam. W szpitalu dawali nam brokuł, nie zjadłam, ale jak dali to chyba można, bo przecież wiedzą, że matki karmiące. Nie zaryzykowałam jeszcze jednak.
Kkasiulka - ja od dziś z nimi sama i też mi wyciągnął ze zmywarki, pomogli przy śniadaniu, łóżka ścielą sami, myją się też, ale oni starsi. Myślałam, że będzie gorzej, ale oni chyba z wygody, jak był mąż( bo on robił śniadania) nie za wiele pomagali. No cóż, musimy nauczyć się żyć z trójką dzieci :), a jest dobrze :) :) :) Ściskam!
Julka, Aga30+ - współczuję :(
BasiaJulia - też mam problem z obiadami, bo dla męża i chłopców można by było normalnie...

Krople Sab Simplex my nabywaliśmy u pana, co z Niemiec artykuły u nas sprzedaje, albo koleżanki mąż nam z Niemiec przywoził.

Z butelek też słyszałam, że tommee tippee są super, ale ja u chłopców używałam Avent u takie kupiłam, tylko te natural antykolkowe. Zobaczymy, na razie nie używałam. Smoczka avent nie chce w ogóle :/

Czy są tu dzieciaczki, które nie chcą bądź nie potrafią złapać smoczka?? Mam wrażenie, że sobie z cycka często chce zrobić smoczka :/ Dostałam wczoraj Nuka i choć ich bardzo nie lubię, bo wypychają podniebienie to już nawet z nim próbuję, bo aventu nie utrzyma za długo.

Lila, u nas nie ma mowy o smoczku - wypycha językiem i złości się niemiłosiernie. Ale z cycem w ustach miło mu się leży :)
Dacie wiarę, że już prawie 4 tygodnie ma Michał, a jeszcze mu kikut pępka nie odpadł? Niby tam wszystko w porządku, nie marze się, a ja przemywam kilka razy dziennie, a on nadal trwa niewzruszony.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Ja niestety nie karnie piersia a maly spi przy mnie bo mam lozeczko dostawione do lozka wiec jestem obok. Dzis kupiłam butle dr. Brownsa moze nie bedzie tak ulewal i moze bedzie lepiej spal. Ile wasze maluchy.jedza naraz? Moj ma 18 dni i max to 90 ml

Moj ma 8dni i do tej pory jadł 60ml co 2,5/3h

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Co do zaparć u noworodka to dałam jej już drugi raz czopek. Ostatni był 3 dni temu. Nie chcę przyzwyczajać organizmu do czopkow. Ale co zrobić [emoji19] od urodzenia są problemy kupkami. Przez pierwsze 2 tyg karmiłam wyłącznie piersią i przez 8 dni nie robiła kupy. Teraz mi właśnie nie śpi 5 godzinę [emoji17]

Czy są tu dzieciaczki, które nie chcą bądź nie potrafią złapać smoczka??
Chodzi o takie tradycyjne do buzi? Czy te od butelek? Moja też nie toleruje smoczków, ale to nie jest podobno tak źle :) Choć na uspokojenie by się przydało. Ale np. inaczej otwiera buzię na smoczek z butelki inaczej na kapturek i czasem sama musi chwilę pomyśleć, w jaki sposób ma zamknąć buzię ;)

Co do zaparć u noworodka to dałam jej już drugi raz czopek. Ostatni był 3 dni temu. Nie chcę przyzwyczajać organizmu do czopkow. Ale co zrobić [emoji19] od urodzenia są problemy kupkami. Przez pierwsze 2 tyg karmiłam wyłącznie piersią i przez 8 dni nie robiła kupy. Teraz mi właśnie nie śpi 5 godzinę [emoji17]
Aga, położna mówiła, że właśnie te biogaia są też na wypróżnienia dobre. Moja się męczyła 2 dni z kupką, a co dopiero przez kilka. Współczuję :(

reklama
Mogę wam poradzić coś z tymi kikutami pępowiny??? Zazwyczaj robi sie korek ...góra wysyscha ale doł jest miekki i syfi sie zazwyczaj -u nas tak było...i WARTO podciągnąc do góry ten "koreczek" dobrze przemyć gazą i taki odciągnięty obwiązać gazą i zawiązać -i tak zostawić ,noi przemywać .U nas po tym zabiegu 2 x dziennie pepowina szybko sie oddzieliła .Potem jeszcze ma prawo się syfic mimo odpanięcia ,czyszczenie i gra ,z czasem przechodzi...
U nas smok tez nie ..avent wielkie beee lepiej z lovi jest bo miększy....a no wiadomo cycuch najlepszy ...ale ja kurde życ musze ,więc się uczymy doić smoka....no takie zycie ....
Co do kropelek trzeba być systematycznym w ich podawaniu bo inaczej bezsens ..trzeba dac chwilę żeby pomogło...
A może decicol bo to krople z enzymem próbowałyście ????

Do góry