reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Hej dziewusie.

Jak odciągacie mleko to ponoć najlepszy jest schemat: 7-5-3, czyli najpierw 7 min ściągacie z jednej piersi a potem 7 min z drugiej, następnie 5 min z jednej i 5 z drugiej i na koniec 3 min z jednej i 3 z drugiej. Czyli cały cykl ściągania trwa półgodziny. Mi się udaje jednorazowo odciągnąć 120 ml. Ale ja z ilością mleka nie mam problemu, moja mała jest tylko na piersi.

Mi położne mówiły że jest taka zasada że musi być 15 min aktywnego ssania żeby można było uznać że dziecko się najadło.

A jak ważysz? Na jakiej wadze? I jak przekładasz ile więcej waży w gramach na ilość jedzenia w ml?

Ja mam dietę. Nie jem:
- nic smażonego (obiady tylko gotowane i pieczone)
- warzyw wzdymających
- czekolady (bo może powodować zaparcia u maluszka)
- słodyczy poza drożdżówkami i lodami ;)
- żadnych fast foodów czy gotowych potraw
- mleka i jogurtów
- owoców
- surowych warzyw (tylko gotowane)

Ostatnie 3 pozycje ze względu na taki przykaz pediatry bo Natalka miała biegunkę i bolący brzuszek. U nas pomogło więc jak macie bolące brzuszki w domkach a karmicie piersią to spróbujcie zmodyfikować dietę, u mnie problemem były surowe warzywa i owoce. Po 2 dniach od zmiany diety problemy minęły.
Dieta dla mnie dość męcząca zwłaszcza jezeli chodzi o warzywa i owoce. Nie mam pomysłu co jeść między posiłkami (kiedys jadłam jakiś owoc, jogurt lub cos słodkiego) więc zamiast dotychczasowych 5 posiłków dziennie jem tylko 3. Kanapki jem takie suche bo warzywa surowego żadnego nie mogę, blee. A po odstawieniu warzyw wzdymających do których zaliczają się moje ulubione (brokuł, kalafior, fasolka) to do obiadu zostaje marchewka lub cukinia. No trochę męczarnia ale jak widzę że małej pomogło to mi nie żal.

Ja kupiłam taki termos na butelki. Nie jest to duży wydatek. A możesz wtedy mleczko podgrzać w domu i potem butelkę do termosu i masz dłużej w dobrej temperaturze.

waze na wadze Angelcare. tak naprawde to tylko orientacyjna metoda ktora podpowiedziala mi kolezanka ktora miala problem z laktacja. u mnie jest bardzo duzo mleka, tak ze bym mogla dzieci sasiadow przy okazji wykarmic;p ale przynajmniej widze czy to ciumkanie wiaze sie rzeczywiscie z jedzeniem czy po prostu zaspokojeniem potrzeby ćmokania i wtedy lepiej dac smoka niz meczyc sie z cyckiem

reklama
Witam

moja mała już ma trochę wyregulowany dzien tzn poranki zawsze zasypia ok 10 tylko te nocki jeszcze kiepskie do 3 jeszcze ok ale później to co chwilke się budzi

co do ściągania mleka to zaczęłam ściągać w momencie karmienia jedną karmię a z drugiej ściągam i wydaje mi się że więcej ściągnę ale to jest góra 30ml
Lizzy dziecko więcej potrafi ściągnąc niż laktator ja z jednej piersi nawet jak nie karmiłam to nic nie leciało a jak dostawiłam małą to widziałam że jadła

i też musiałam odstawić nabiał bo mała była bardzo nerwowa teraz jest lepiej jedynie co robię to smaruje chleb masłem

Witam mamuśki
Są jeszcze jakieś nierozpakowane ????
U nas w nocy było ok Maryś dała pospać ....nawet jedzenie w nocy to nie atrakcja .Ważymy 4700 czyli całkiem ok.
W tym tygodniu usg głowki i brzuszka kicuki prosimy !
Noi neonatolog jeszcze ,a pod koniec mca badanie słuchu.
W szpitalu karmiłam butelkami TT i teraz mała z cyca wcina aż milo ,więc się sprawdziły w 100%
U nas dzień bardziej aktywny jest ,mała sie rozgląda zaczyna gugać noi śmieje sie coraz wiecej i wiecej :D
Tyle że problem z kupkami mamy....lekarz może coś pomoże...
miłego tygodnia !!!!!!!!!

Witajcie. Ja dziś spalam z 2 godzinki. Maly stwierdzil ze noc to nie noc i od 1 do 4:30 ogladal pokoj. A na jak juz zasnie to na jedzenie budzi sieco godzine :( nie mam juz sily :(
julka to masz tak jak ja z Mają miałam......musisz to przetrwać '

Witam mamuśki
Są jeszcze jakieś nierozpakowane ????
U nas w nocy było ok Maryś dała pospać ....nawet jedzenie w nocy to nie atrakcja .Ważymy 4700 czyli całkiem ok.
W tym tygodniu usg głowki i brzuszka kicuki prosimy !
Noi neonatolog jeszcze ,a pod koniec mca badanie słuchu.
W szpitalu karmiłam butelkami TT i teraz mała z cyca wcina aż milo ,więc się sprawdziły w 100%
U nas dzień bardziej aktywny jest ,mała sie rozgląda zaczyna gugać noi śmieje sie coraz wiecej i wiecej :D
Tyle że problem z kupkami mamy....lekarz może coś pomoże...
miłego tygodnia !!!!!!!!!
trzymamy kciukasy
a co się dzieje z kupkami??

daje któraś z was espumisan?

Julka współczuję tych nieprzespanych nocek. :( U nas na razie jest ok, mała budzi się co 3-4 godziny na karmienie, potem czekam aż odbije i śpi dalej choć czasem wierci się i muszę ją dłużej poprzytulać. Ale wciąż niedowierzam że cały czas będzie tak kolorowo i spokojnie bo pierwsza córka też była takim aniołkiem. Zwyczajnie nie wierzę byśmy mieli tyle szczęścia. ;)

Julka, a jak byś położyła małego koło siebie w łóżku i dała mu cyca, to nie zaśnie? U nas to jedyny ratunek. Córkę karmiłam, odkładałam do łóżeczka i spała sobie dalej, natomiast synuś śpi z nami w łóżku, bo w nocy ma jazdy z brzuszkiem i tylko przy cycu się wycisza i zasypia. A jak zaczyna stękać, to go przekładam na drugą stronę do drugiego. Inaczej bym nic nie pospała.
Kamejka, ooo, nie wiedziałam że surowe owoce i warzywa też mogą źle działać na brzuszek. Może u nas to właśnie powoduje problemy. Tylko co tu jeść.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

U nas też problemy z wyproznieniem. Co 3-4 dni są. Ale luźne stolce. Niestety płacze przez to i kolki. Cały czas tak prze jak by kupkę chciała zrobić. Co do spania to bardzo mało śpi. W ciągu dnia może z 3 godziny. W nocy również z 2 - 3 godziny. Nic nie mogę zrobić nawet się umyć. Ubieram się w ekspresowym tempie. Jestem wykończona. Zasypiam na stojąco. Teraz dałam cyca z 30 min z nim siedziałam i co? Jak wyciągnęłam jej z ust to się budzi. W tej chwili się pręży i płacze [emoji17]

reklama
Do góry