reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

A Ja juz po karmieniu.. tez wczesniej wypadlo dzis. Teraz tylko, zeby maly choc troche pospal, bo ja doslownie zasypiam na siedzaco..

Teraz odciagam i jeszcze nie zaopatrzylam sie w elektryczny laktator to recznym sciagam ok 80ml z obu i ona to wypija i jeszcze musze jej mm dorobic...

80ml sciagasz jednorazowo? Ile ci zajmuje sciaganie?

reklama
Ja mam elektryczny aventa i butelki aventa jak dla mnie to rewelacja zycie mi ratuje bo sutki mam tak poranione ani maść ani wietrzenie i smarowanie mlekiem nie pomaga [emoji20]

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Niecale 10 min i to recznym sie mecze, a Anka intak to zjada, odpocznie 10 min i trzeba dorobic.
80ml z obu piersi, a to duzo? Tylko recznym to slabo sie sciaga, ale maz mi dzis kupi elektryczny to licze ze bedzie wiecej [emoji2] musze sie zaopatrzyc w woreczki na pokarm

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam elektryczny aventa i butelki aventa jak dla mnie to rewelacja zycie mi ratuje bo sutki mam tak poranione ani maść ani wietrzenie i smarowanie mlekiem nie pomaga [emoji20]

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app
O wlasnie mi maz tez dzis kupi, co prawda lovi elektryczny ale bede sciagac. Tez mnie rak bola piersi ze poezja. A piza tym wole 20 min- pol godz posiedziec z laktatorem niz mama ma mi ciagnac ponad godzine a ja zwijac sie z bolu. Zamierzam w ciagu dnia osciagac co 3 godz a w nocy co 4

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

@Lila - ja tu się popiszę, bo całą ciążę uczyłam dziewczynki, że muszą byc samodzielne. Same sobie zrobia płatki na śniadanie, talerze i miski (po upomnieniu) odniosą, serek z lodówki wyciągną, opróżnia zmywarkę z czystych naczyń i załadują brudne, same się umyją pod prysznicem, założą piżamy. Ale i tak mam wyrzuty sumienia, że nie poświęcam im czasu, a jak widzę w ich rękach tableta czy telefon to mnie krew zalewa. Wyrzucę te sprzęty, wyrzucę!

Widzę, że sporo z Was dokarmia MM. Igor jest głównie na MM, z piersi nie chce wcale :( :( :( Nawet jak mu mocno leci, nie chyci się.....oj, ile na łez wylałam :( Dziewczynki karmiłam, najfajniej było z Milenką - 6 miesięcy, w zasadzie bezproblemowo. A ten ciortek tylko flaszkę. Ale na szczęście z butelki je ładnie, bo Maja to nawet z butli nie chciała. 3x dziennie ściągam mleczko i mu podaję z butelki - używam butelek Tommee Tippee. Piszę, że 3x, bo tyle mi się udaje, pokarmu mam może i więcej, na pewno było by więcej, ale po prostu nie mam na to czasu! :O Teraz jest u mnie siostra, od 2 tygodni, ale za kilka dni jedzie do domu. Sama ma 3 miesięcznego bobasa, mały jest tylko ma piersi, a chłop jak dąb! Pomaga mi z praniem, prasowaniem, zakupami, gotowaniem..... sama już dawno bym padła na pysk.

A mleczko ściągam i trzymam w temperaturze pokojowej, kupiłam podgrzewacz i tuż przed podaniem podgrzewam.

U mnie dziś chłodniej i pada od rana....

Hej dziewusie.

Jak odciągacie mleko to ponoć najlepszy jest schemat: 7-5-3, czyli najpierw 7 min ściągacie z jednej piersi a potem 7 min z drugiej, następnie 5 min z jednej i 5 z drugiej i na koniec 3 min z jednej i 3 z drugiej. Czyli cały cykl ściągania trwa półgodziny. Mi się udaje jednorazowo odciągnąć 120 ml. Ale ja z ilością mleka nie mam problemu, moja mała jest tylko na piersi.

Dziewczyny karmiące piersią... ile maluch był u Was przy cycu mając ok. 2 tygodnie żeby się najadł? Ja mam bardzo mało pokarmu, dokarmiam mm. Nie wiem czy jest możliwe, że kiedykolwiek Mały się naje tylko z cycka :( próbujemy jak możemy, walczę mimo niechęci syna-z butli mu leci łatwiej, ale ciężko nam idzie :(

Mi położne mówiły że jest taka zasada że musi być 15 min aktywnego ssania żeby można było uznać że dziecko się najadło.

Miedzy 10 a 20 minut. Jak nie jestem pewna czy je efektywnie to waze ja przed i po jedzeniu

A jak ważysz? Na jakiej wadze? I jak przekładasz ile więcej waży w gramach na ilość jedzenia w ml?

Macie jakąś dietę karmiąc piersią czy jecie wszystko???

Pozdrawiam!

Ja mam dietę. Nie jem:
- nic smażonego (obiady tylko gotowane i pieczone)
- warzyw wzdymających
- czekolady (bo może powodować zaparcia u maluszka)
- słodyczy poza drożdżówkami i lodami ;)
- żadnych fast foodów czy gotowych potraw
- mleka i jogurtów
- owoców
- surowych warzyw (tylko gotowane)

Ostatnie 3 pozycje ze względu na taki przykaz pediatry bo Natalka miała biegunkę i bolący brzuszek. U nas pomogło więc jak macie bolące brzuszki w domkach a karmicie piersią to spróbujcie zmodyfikować dietę, u mnie problemem były surowe warzywa i owoce. Po 2 dniach od zmiany diety problemy minęły.
Dieta dla mnie dość męcząca zwłaszcza jezeli chodzi o warzywa i owoce. Nie mam pomysłu co jeść między posiłkami (kiedys jadłam jakiś owoc, jogurt lub cos słodkiego) więc zamiast dotychczasowych 5 posiłków dziennie jem tylko 3. Kanapki jem takie suche bo warzywa surowego żadnego nie mogę, blee. A po odstawieniu warzyw wzdymających do których zaliczają się moje ulubione (brokuł, kalafior, fasolka) to do obiadu zostaje marchewka lub cukinia. No trochę męczarnia ale jak widzę że małej pomogło to mi nie żal.

Dziewczynki bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, oczywiście w taki upał nie będę mleka trzymać bez lodówki ale do 25 stopni może spokojnie stać myślę tę gdzinkę. PyTAM o to podgrzewanie bo szykujemy się do chrzcin i nie chcę w kościele cycem świecić a tak gdyby płakał np z pragnienia to dam mu z buteleczki.

Julka my mamy tę z avent i u nas jest ok ale on malutko pije z butelki, a jaki masz smoczek?

Ja kupiłam taki termos na butelki. Nie jest to duży wydatek. A możesz wtedy mleczko podgrzać w domu i potem butelkę do termosu i masz dłużej w dobrej temperaturze.

Kurcze, to muszę popracować nad ilością pokarmu, bo mi się jednorazowo z obu piersi udaje ściągnąc max 30ml :( Przez cały dzień uzbieram na nocny posiłek. Ściągam 10min z każdej piersi między posiłkami.

Mojemu małemu oczka ropieją :( Po urodzeniu tylko jedno, a teraz oba. Nie jakoś strasznie, ale wcale nie chce minąć. Przemywam wodą i przemywam sola fiz. Nie wiem czy to coś z czym do lekarza trzeba, czy po prostu musi samo minąć.

Hej dziewczyny.
Dziś w nocy pospałyśmy 4 godziny między karmieniami :) ale rano było już gorzej i koncert przed przyjściem położnej. Ale w sumie dobrze, że Sara płakała, bo położna słyszała i powiedziała, że jest głodna! I żeby dawać jej więcej jeść (teraz je 90 ml, ale czasem co 1,5-2 godz. efektem przytyła 300 g w tydzień).

Pojawił się temat butelek - położna właśnie mówiła, żeby obserwować czy dziecko chętniej je z jakiejś butelki. U nas je tak samo chętnie z tommee tippee closer nature (niby smoczek zbliżony budową do sutka i od początku chciałam mieć te butelki, uważam, że się sprawdzają, tak, że polecam), a drugą mamy od laktatora canpol.

Ja ściągam pokarm i daje małemu z butelki staram sie dawać cyca ale nie łapie jest mega płacz histeryczny odciąga głowę a jak złapie to złe i tak boli,ze rani sutki wiec ściągam i daje z butelki mam kilka w lodowce i jak ja cos robie to maz moze podgrzać i Go nakarmić.

Wmazur, moja też tak sie zachowywała, złościła się, że za wolno leci ;) musisz synka przystawiać często, jeżeli Ci zależy na podawaniu z piersi, a jeżeli nie to odciągnięte mleko to to samo, a mniej boli laktatorem. Ja wczoraj sama musiałam zakończyć karmienie, bo tak chwyciła boleśnie, że nie dałam rady dłużej. A na poranione brodawki maltan się sprawdza :) tylko, że i tak będą popękane przez jakiś czas i kapturki nie chronią przed tym :(

Ja też nie wiem czy mój się najada z samego cyca, więc dokarmiam.

Ja próbowałam nakarmić z samej piersi, ale nic to nie dało i butelka i tak była :( chyba dziecko się przyzwyczaja, że mimo, że sobie cyca to czeka potem na butelkę.
Mojemu małemu oczka ropieją :( Po urodzeniu tylko jedno, a teraz oba. Nie jakoś strasznie, ale wcale nie chce minąć. Przemywam wodą i przemywam sola fiz. Nie wiem czy to coś z czym do lekarza trzeba, czy po prostu musi samo minąć.

Flammie, mojej też. Też wodą przemywam i solą, ale spróbuj herbatą rumiankową albo czarną. Podobno rumianek może uczulać, ale u mnie w domu się tak robiło i przyjaciółka też ostatnio mówiła, że dużo lepiej działa niż sól czy woda. Ja też spróbuję, tylko nigdy nie mam herbaty takiej zaparzonej ;)

Dzięki za orientacyjne ceny szczepionek :)
Mój mąż we środę wraca do pracy :( dobrze, że do weekendu mama będzie, bo samej to naprawdę ciężko. Współczuje tym, które są same w nocy zwłaszcza.

Ja czasem jem śniadanie koło 10.30 (pobudka koło 6) i też czasem 3 posiłki. I kompletnie nie wiem, co gotować na obiad :( macie jakieś fajne, błyskawiczne przepisy?

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie. Ja dziś spalam z 2 godzinki. Maly stwierdzil ze noc to nie noc i od 1 do 4:30 ogladal pokoj. A na jak juz zasnie to na jedzenie budzi sieco godzine :( nie mam juz sily :(

Do góry