reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Hej
Ja od 9 u fryzjera siedzę, czas doprowadzić się do ładu. Ostatnio byłam na początku grudnia wiec robię baleyage.
Teściowa pojechała wiec odpoczywam i się relaksuje.
Dziś śledzik wiec po drodze skocze do Lidlu po jakieś śledzie i ogórki konserwowe pikantne bo chodzą za mną od wczoraj

reklama
Ami nie lubi siedzieć na nocniku więc szybko siada siku i w świat ;) ubieram jej majtusie i leginsy... jak się posika to od razu wola i szybko biegnie do nocnika... Ale od niedzieli sucho :) kupkę robi w majty :/

sluchajcie wlasnie czytam jak sie rozwija malenstwo w 16 tygodniu- sluchacie muzyki jakiejs ?Malenstwo juz slyszy i glos mamy i muzyke i tate podobno?

Godzinę to za długo, 10 minut. A jak zasika spodnie to niech się sama rozbiera,to nie jest proste wbrew pozorom bo mokre ubrania się przykleja :) Może dojdzie do wniosku,że nie warto się męczyć. Skoro trzyma to znaczy,że kontroluje,a jak się zasika to jej przeszkadza,że ma mokro?
Przyjdzie jak mocno mokre i powie ale jak musi chwilę poczekać na przebranie to ma to gdzieś. I nie lubi czestego przebierania ale to też nic nie daje
I wiem że godz to za dlugo ale sie już wkurzylam

Ami nie lubi siedzieć na nocniku więc szybko siada siku i w świat ;) ubieram jej majtusie i leginsy... jak się posika to od razu wola i szybko biegnie do nocnika... Ale od niedzieli sucho :) kupkę robi w majty :/

Jolcia z kupką Lenka miała identycznie. Też siku pięknie na nocnik a kupka była w majty. Ale byłam cierpliwa, prałam majteczki, nakładałam i starałam się wypatrzeć porę kupki i wtedy wysadzać, po jakiś dwóch tygodniach nauczyła się i kupkę.

Dobra dziewczynt. I tak mi się tetra skończyła to puszcze ją w majtach. Poczekam max dwa tygodnie. Czasem się wyzale bo naprawdę podnioslyscie mnie na duchu. Teraz idziemy na spacer odreagować

Dziewczyny dostałam uczulenia na nogach i pod pachami ... To samo miałam w 1 ciąży ... ten świąd mnie wykończy !!!!!! Miałyście coś podobnego???
ja dostalam jakies 2 tygodnie temu ale jestem prawie pewna,ze to od pomaranczy. niby zjadlam tylko jedna ale zadko jadalam wczesniej i pewnie to to. Pilam wapno przez 3 dni i samo przeszlo.

margarita mocny przytulas ode mnie. sle buziaki bo dzielna babka jestes :*

jesli chodzi o nospe to tez slyszalam,ze jest calkowicie bezpieczna aczkolwiek staram sie jej unikac. jesli naprawde sciaska mnie i boli bardzo to wezme (narazie wzielam 2 przez ciaze) ale czytalam,ze zwieksza ryzyko zachorowan dzieciaczkow na astme

Kobitki pomóżcie!! MOŻNA W CIĄZY JEŚĆ PISTACJE ?
ja jem wszystkie orzechy, lacznie z orzeszkami ziemnymi i podobno mozna bez zadnych przeciwskazan (poza obrzeraniem sie)

sluchajcie wlasnie czytam jak sie rozwija malenstwo w 16 tygodniu- sluchacie muzyki jakiejs ?Malenstwo juz slyszy i glos mamy i muzyke i tate podobno?

juz? ja gdzies czytalam,ze muzyke dopiero od 6 miesiaca mozna puszczac bo inaczej nie bedzie jeszcze slyszalo.

super!!!!kobieta w ciazy powinna o siebie dbac o wlosy o wyglac ubior..wiem ze czasami nie mamy na to ochoty ale powinnysmy wlasnie w tym momencie jeszcze bardziej zwracac na to uwage:) to to dzisiaj smacznego sledzika:)

reklama
no wlasnie czytalam przed chwila moment...
16 TYDZIEN CIAZY:
Mięśnie dziecka są coraz silniejsze. Za kilka tygodni wreszcie sama poznasz ich moc, gdy pierwszy raz poczujesz nieśmiałe kopniaki w brzuchu... W 16. tygodniu ciąży najintensywniej wzmacniają się jednak mięśnie pleców, co pozwala dziecku cały czas systematycznie prostować sylwetkę.Główka dziecka może budzić zachwyt – twarz zdobią już oprawione rzęsami i brwiami oczy, a uszy tkwią na właściwym miejscu. Co więcej, oczy już funkcjonują! Wykonują niewielkie ruchy w lewo i w prawo, potrafią nawet wychwycić nieco światła, które przeziera przez powłoki brzuszne. Powieki maleństwa są jednak jeszcze cały czas zamknięte.

W 16. tygodniu ciąży trwa intensywny rozwój mięśni twarzy dziecka – maluch ćwiczy je bardzo intensywnie, robiąc różne minki – otwiera usta, marszczy się itp.
Uszy dziecka już świetnie działają – Twoje dziecko słyszy cię, kiedy się śmiejesz, śpiewasz pod prysznicem, a także... gdy się kłócisz z jego tatą. Jednak nie tylko to – czy wiesz, że dzieci, którym puszczano określoną melodię, gdy były w łonie mamy, rozpoznają ją także po urodzeniu?

Dziecko staje się do tego stopnia wrażliwe na dotyk, że potrafi... zapiszczeć, jeśli uderzysz się w brzuch! Oczywiście, na zewnątrz nie da się usłyszeć żadnego odgłosu.
W brzuchu mamy jest tak samo głośno jak w typowym mieszkaniu (50 - 60 decybeli) i to pod warunkiem, że akurat nic nie mówisz i nie włączasz miksera. Czy to źle? Absolutnie nie! Dzięki docierającym do brzucha dźwiękom twój malec może się rozwijać i zbierać różnorodne doświadczenia.

Jakie dźwięki docierają do dziecka w brzuchu?
Do maluszka najszybciej i najwyraźniej docierają dźwięki z ciała mamy: bicie serca, szum krwi przepływającej przez żyły, odgłosy z żołądka i jelit itd. Maluch odbiera je za pomocą słuchu i... przez skórę, bo płyn owodniowy przewodzi fale dźwiękowe, które są odbierane przez odpowiednie receptory na skórze. Z czasem malec słyszy zaczyna słyszeć także stłumione i zniekształcone odgłosy spoza brzucha. Najlepiej oczywiście słyszy głos mamy, ale także inne dźwięki, np. szczekanie psa, muzykę, itd.

Do góry