reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Hej
Ja od 9 u fryzjera siedzę, czas doprowadzić się do ładu. Ostatnio byłam na początku grudnia wiec robię baleyage.
Teściowa pojechała wiec odpoczywam i się relaksuje.
Dziś śledzik wiec po drodze skocze do Lidlu po jakieś śledzie i ogórki konserwowe pikantne bo chodzą za mną od wczoraj

reklama
Ami nie lubi siedzieć na nocniku więc szybko siada siku i w świat ;) ubieram jej majtusie i leginsy... jak się posika to od razu wola i szybko biegnie do nocnika... Ale od niedzieli sucho :) kupkę robi w majty :/

sluchajcie wlasnie czytam jak sie rozwija malenstwo w 16 tygodniu- sluchacie muzyki jakiejs ?Malenstwo juz slyszy i glos mamy i muzyke i tate podobno?

Godzinę to za długo, 10 minut. A jak zasika spodnie to niech się sama rozbiera,to nie jest proste wbrew pozorom bo mokre ubrania się przykleja :) Może dojdzie do wniosku,że nie warto się męczyć. Skoro trzyma to znaczy,że kontroluje,a jak się zasika to jej przeszkadza,że ma mokro?
Przyjdzie jak mocno mokre i powie ale jak musi chwilę poczekać na przebranie to ma to gdzieś. I nie lubi czestego przebierania ale to też nic nie daje
I wiem że godz to za dlugo ale sie już wkurzylam

Ami nie lubi siedzieć na nocniku więc szybko siada siku i w świat ;) ubieram jej majtusie i leginsy... jak się posika to od razu wola i szybko biegnie do nocnika... Ale od niedzieli sucho :) kupkę robi w majty :/

Jolcia z kupką Lenka miała identycznie. Też siku pięknie na nocnik a kupka była w majty. Ale byłam cierpliwa, prałam majteczki, nakładałam i starałam się wypatrzeć porę kupki i wtedy wysadzać, po jakiś dwóch tygodniach nauczyła się i kupkę.

Dobra dziewczynt. I tak mi się tetra skończyła to puszcze ją w majtach. Poczekam max dwa tygodnie. Czasem się wyzale bo naprawdę podnioslyscie mnie na duchu. Teraz idziemy na spacer odreagować

Dziewczyny dostałam uczulenia na nogach i pod pachami ... To samo miałam w 1 ciąży ... ten świąd mnie wykończy !!!!!! Miałyście coś podobnego???
ja dostalam jakies 2 tygodnie temu ale jestem prawie pewna,ze to od pomaranczy. niby zjadlam tylko jedna ale zadko jadalam wczesniej i pewnie to to. Pilam wapno przez 3 dni i samo przeszlo.

margarita mocny przytulas ode mnie. sle buziaki bo dzielna babka jestes :*

jesli chodzi o nospe to tez slyszalam,ze jest calkowicie bezpieczna aczkolwiek staram sie jej unikac. jesli naprawde sciaska mnie i boli bardzo to wezme (narazie wzielam 2 przez ciaze) ale czytalam,ze zwieksza ryzyko zachorowan dzieciaczkow na astme

Kobitki pomóżcie!! MOŻNA W CIĄZY JEŚĆ PISTACJE ?
ja jem wszystkie orzechy, lacznie z orzeszkami ziemnymi i podobno mozna bez zadnych przeciwskazan (poza obrzeraniem sie)

sluchajcie wlasnie czytam jak sie rozwija malenstwo w 16 tygodniu- sluchacie muzyki jakiejs ?Malenstwo juz slyszy i glos mamy i muzyke i tate podobno?

juz? ja gdzies czytalam,ze muzyke dopiero od 6 miesiaca mozna puszczac bo inaczej nie bedzie jeszcze slyszalo.

super!!!!kobieta w ciazy powinna o siebie dbac o wlosy o wyglac ubior..wiem ze czasami nie mamy na to ochoty ale powinnysmy wlasnie w tym momencie jeszcze bardziej zwracac na to uwage:) to to dzisiaj smacznego sledzika:)

reklama
no wlasnie czytalam przed chwila moment...
16 TYDZIEN CIAZY:
Mięśnie dziecka są coraz silniejsze. Za kilka tygodni wreszcie sama poznasz ich moc, gdy pierwszy raz poczujesz nieśmiałe kopniaki w brzuchu... W 16. tygodniu ciąży najintensywniej wzmacniają się jednak mięśnie pleców, co pozwala dziecku cały czas systematycznie prostować sylwetkę.Główka dziecka może budzić zachwyt – twarz zdobią już oprawione rzęsami i brwiami oczy, a uszy tkwią na właściwym miejscu. Co więcej, oczy już funkcjonują! Wykonują niewielkie ruchy w lewo i w prawo, potrafią nawet wychwycić nieco światła, które przeziera przez powłoki brzuszne. Powieki maleństwa są jednak jeszcze cały czas zamknięte.

W 16. tygodniu ciąży trwa intensywny rozwój mięśni twarzy dziecka – maluch ćwiczy je bardzo intensywnie, robiąc różne minki – otwiera usta, marszczy się itp.
Uszy dziecka już świetnie działają – Twoje dziecko słyszy cię, kiedy się śmiejesz, śpiewasz pod prysznicem, a także... gdy się kłócisz z jego tatą. Jednak nie tylko to – czy wiesz, że dzieci, którym puszczano określoną melodię, gdy były w łonie mamy, rozpoznają ją także po urodzeniu?

Dziecko staje się do tego stopnia wrażliwe na dotyk, że potrafi... zapiszczeć, jeśli uderzysz się w brzuch! Oczywiście, na zewnątrz nie da się usłyszeć żadnego odgłosu.
W brzuchu mamy jest tak samo głośno jak w typowym mieszkaniu (50 - 60 decybeli) i to pod warunkiem, że akurat nic nie mówisz i nie włączasz miksera. Czy to źle? Absolutnie nie! Dzięki docierającym do brzucha dźwiękom twój malec może się rozwijać i zbierać różnorodne doświadczenia.

Jakie dźwięki docierają do dziecka w brzuchu?
Do maluszka najszybciej i najwyraźniej docierają dźwięki z ciała mamy: bicie serca, szum krwi przepływającej przez żyły, odgłosy z żołądka i jelit itd. Maluch odbiera je za pomocą słuchu i... przez skórę, bo płyn owodniowy przewodzi fale dźwiękowe, które są odbierane przez odpowiednie receptory na skórze. Z czasem malec słyszy zaczyna słyszeć także stłumione i zniekształcone odgłosy spoza brzucha. Najlepiej oczywiście słyszy głos mamy, ale także inne dźwięki, np. szczekanie psa, muzykę, itd.

Do góry