reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

ja zawsze złorzeczę jak się zaczyna zimnica bo jeden na drugiego zrzuca rozpalanie w centralnym. Każdy lubi ciepełko ale nikt nie chce się pobrudzić. Kiedy jednak robi się chłodno a w blokach okres grzewczy ściśle okreslony to jednak wielbię to swoje centralne :) wieczorkami już delikatnie puszczamy na grzejniki.
Nikodem również odkrył swoje nóżki. Ogląda je jednak na lenia. Nauczył się, że jak obsunie się nieco w łóżeczku to może je sobie oprzeć na przewijaku i tak je ogląda. Zaskakujące jak takie maluchy mogą być mądre :)
Mamy problem ze spacerami. Nie cierpi czapeczki i drze się tyle czasu ile ma ją na sobie. Po ściągnięciu cisza. Jak wieje to jest po spacerze :(
POnad miesiąc karmię już mm, od 3 tygodni wyłącznie nią i okresu jak nie było tak nie ma, nic też na niego nie zapowiada. Może z czasu ciązy i małego dziecka od razu przechodzę w menopauzę :)
W sobotę mam prywatną wizytę u endokrynologa z Małym. Dostałam skierowanie ze szpitala jako dziecko z matką z chorobą tarczycy(?). Niestety na ubezpieczenia nie ma u nas ani jednego endokrynologa który by chciał przyjąć małe dziecko. Prywatnie się znalazł ale terminy długie i dopiero teraz się do niego zbliżamy.

reklama
Iwona ja tez mam niedoczynnosc a skierowania nie dostałam, tylko zalecenie zeby zrobc tsh i ft4 a z interpretacja chyba sama sobie mam poradzoc?
Jezeli ktoras uzywa wody zywiec (ja uzywalam dla malego) to dzis mówili w radiu ze kwas byl w niej i zalecaja zeby przez jakis czas nie kupowac. Sprawdziłam serie butelek ktore mialam w donu i na szczęście to nie te... a niby polecany przez instytut matki i dziecka... ta

Moj mały tez nie lubi czapek. Dopiero jak zasnie w wozku to moge mu zalozyc. Poki nie jest baardzo zimno zakladam mu ubranko z kapturkiem i wyglada na to ze wystarcza.

Iwona ja tez mam niedoczynnosc a skierowania nie dostałam, tylko zalecenie zeby zrobc tsh i ft4 a z interpretacja chyba sama sobie mam poradzoc?
Jezeli ktoras uzywa wody zywiec (ja uzywalam dla malego) to dzis mówili w radiu ze kwas byl w niej i zalecaja zeby przez jakis czas nie kupowac. Sprawdziłam serie butelek ktore mialam w donu i na szczęście to nie te... a niby polecany przez instytut matki i dziecka... ta
to chodzi tylko o 0,5l butelki wody żywioł żywiec zdrój, z tego co orientuje się to niegazowana nie jest "żywioł" a gazowanych i smakowych to ja dzieciom i tak nie podaje.
Ja nie wiem czy ja mam niedoczynność. Wyszła mi tylko w ciąży i to w granicy wyniku który wg innego lekarza mógłby być ok. Skierowania na siebie nie dostałam, tylko dla Małego. Ja swoje odstawiłam sama. Nie miałam na razie czasu zrobić sobie wyników a nie chce brać w ciemno. Nie wiem tylko czy to efekt tarczycy bo ważę już 5 kg mniej niż przed ciążą a jem normalnie. Ostatnio to nawet konkretnie sobie folgowałam. Zwłaszcza ze słodkim. Bałam się stanąc na wagę i jak w końcu się przemogłam to okazało sie, że 5kg mniej. Od razu dodam, że reszta rodziny przetestowała i waga nie zepsuła się:)

U nas tez dziadkowie z obu stron małego uwielbiaja. Nawet tesc, ktory jest dosc powsciagliwa osoba zmiękł :p

U nas szereg kolejnych zmian..
Mały uwielbia obserwowac swoje stopki, jakby nagle się zorientował, że może je kontrolować :)
Niestety zaczął protestować, kiedy próbuje go w chuste zamotać. Ma już tyle kontroli nad ciałem, ze nie lubi skrępowania, a niestety w chuście kiedy jeszcze główki nie trzyma troche trzeba go skrępować.
Odkrył kciuk, ale na razie jeszcze nie nadużywa. Poza tym jak go owijam kocykiem przed snem to nie ma szans się usypiać tym kciukim.

Jedyne co się nie zmieniło to nasze zmagania ze snem :p Wieczorami to po prostu gechenna jest, zeby go spać położyć, choć jest zmęczony. Ale trzymamy się tego sposobu:
Link do: O usypianiu niemowląt słów kilka: Rytuał uspokajania przed snem - wg Języka niemowląt
Działa lepiej niż moje łażenie z małym po domu i kołysanie.
A jak spi w ciągu dnia? Moja, jak się nie zdrzemnęła przed kąpielą (ok 19.00) to tez było ciężko z zasypianiem. Teraz już nie ma tego problemu, bo nawet kilka minut drzemki wystarczy)
ja zawsze złorzeczę jak się zaczyna zimnica bo jeden na drugiego zrzuca rozpalanie w centralnym. Każdy lubi ciepełko ale nikt nie chce się pobrudzić. Kiedy jednak robi się chłodno a w blokach okres grzewczy ściśle okreslony to jednak wielbię to swoje centralne :) wieczorkami już delikatnie puszczamy na grzejniki.
Nikodem również odkrył swoje nóżki. Ogląda je jednak na lenia. Nauczył się, że jak obsunie się nieco w łóżeczku to może je sobie oprzeć na przewijaku i tak je ogląda. Zaskakujące jak takie maluchy mogą być mądre :)
Mamy problem ze spacerami. Nie cierpi czapeczki i drze się tyle czasu ile ma ją na sobie. Po ściągnięciu cisza. Jak wieje to jest po spacerze :(
POnad miesiąc karmię już mm, od 3 tygodni wyłącznie nią i okresu jak nie było tak nie ma, nic też na niego nie zapowiada. Może z czasu ciązy i małego dziecka od razu przechodzę w menopauzę :)
W sobotę mam prywatną wizytę u endokrynologa z Małym. Dostałam skierowanie ze szpitala jako dziecko z matką z chorobą tarczycy(?). Niestety na ubezpieczenia nie ma u nas ani jednego endokrynologa który by chciał przyjąć małe dziecko. Prywatnie się znalazł ale terminy długie i dopiero teraz się do niego zbliżamy.

U mnie nie ma okresu ściśle grzewczego, jak się robi zimno to nawet we wrześniu grzeją.

Moja piąstki do buzi pcha już od dawna, a smoka nadal nie chce;)
Kupiłam fajny ocieplany kombinezon na jesien i na spacery w tym ją wożę plus kocyk. W domu różnie, ale lubi ciepło, więc albo welurowy pajacyk albo cieplejsze body i i półśpiochy.

Ja nie mam tarczycy, mam niedoczynność i robiłam małej badanie tsh i ft4. Wszystko ok.
Iwona35, przy nadczynności się chudnie, ale też są kłopoty ze snem i uczucie zimna.

We wtorek mamy szczepienie pierwsze, i już mam mętlik w głowie. Najchętniej bym nie szczepiła, szczegółnie po takich wiadomościach Link do: Glyphosate Found in Childhood Vaccines
Muszę to jeszcze przemyśleć.

Iwona teraz doczytalan z ta woda ale i tak sie boje teraz podawac ten zywiec..
Nieufna a jakie za normy dla niemowlat na,tsh bo mi podali w wyniku normy dla doroslych i niby wyczytalam ze nawet cos do 7..?
Moj tez nie lubi czapek, ostatnio kupilam komplet z chusteczka i o dziwo ta polubil.

Moje drogie ( a zwlaszcza te majace kiepskie relacje z tesciami- temat juz kiedys przez nas poruszany) jak to u Was jest? Tesciowie sie interesuja dziecmi Waszymi? U mnie tesciowa kompletnie olala moja corke. Dziwne?

Całe szczęście interesuja sie :) dzieci maja tylko ich A dziadkow, a jednak relacja z dziadkami potrzebna :)

@julita1212 myślę, że tak do 100 zł

Dostałam dzisiaj okresu. Równo 2 miesiące po porodzie, a karmię piersią, więc to chyba szybko. Póki co w ogóle nie boli mnie brzuch i krwawienie bardzo skąpe.

Szybko!!

Ja lubie zabawki rozwijajace wiec moze tak zestaw do kolorowania, robienia zadan dla dwulatka? Albo jakas gre planszowa :)

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
U nas wczoraj wrzask pol spaceru, druga polowe spal... odkad jest chlodniej j jest poubierany to nie potrafi lezec w wozeczku grzecznie. Wrzeszczy, wiec bierzemy go na rece, ale boje sie, ze sie przyzwyczai zamiast lezec to byc na raczkach...

Iwonaimaja, my jestesmy w mzbm wiec pewnie predko nie beda grzac... heh... nawet teraz w sypialni mamy 19 stopni. Ja z malym w salonie, gdzie od kuchni sie nagrzalo jak obiad robilam...

Do góry