reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

dziewczyny słuchajcie doradźcie mi jedna rzecz...bylam u gin 05.02.2016(piatek) na badaniu bylam przekonana ze oprocz pomiaru cisnienia,wagi i cytologii zrobi mi usg zeby zobaczyc malenstwo a on powiedzial ze teraz nie ebdziemy robic badania bo nie ma takiej potrzeby..szczerze mowiac tak mnie to zaskoczylo ze nie wiedzialam czy tak ma byc czy nie...teraz z perspektywy czasu po obgadaniu tego z innymi osobami ktore maja co wizyte usg zaczynam sie na parawde nakręcać...dlaczego nie zrobil mi usg przecierz azzzz tak to złego promieniowania nie ma nie przesadzajmy.

Nie rozumiem czemu nie zrobil mi usg i tak patrze w kalendarz ostatnio usg mialam robione 07.01.2016- szokkk ja dawno! tyle czasu nie widzialam malenstwa:( Nie wiem co robic...serio..zwlaszcza ze chodze do luxmedu prywatnie wiec powinnam miec robione badanie usg na kazdej wizycie w koncu nie jestem u niego co tydzien a co 3 4 tygodnie.

Nie wiem czy isc do innej przychodni prywatnie zrobic usg i zobaczyc wszystko dokladnie czy czekac az sie zlituje???????????? Teraz tak czy jak pojde do innej przychodni to inna przychodnia zapisuje wszystko w mojej karcie ciazy ze bylam robic gdzie inndziej badania ?

nie przejmuj sie za brdzo. oczywiste jest to,ze chce zobaczyc maluszka ale prawda jest tak,ze tu w UK nikt nie zrobi wiecej razy USG niz 2 razy podczas ciazy i nie chodzi tu o koszta tylko o zdrowie malucha i same wskazania do tego. ja dodatkowo chodze do prywatnego polskiego ginekologa (ze wzgledu na to ze w UK nie widzi sie lekarza wogole tylko polozna wiec automatycznie nawet badania ginekologicznego nie ma przez cala ciaze). Ta ginekolog tez mi nie robi USG bo uwaza, ze nie ma potrzeby. powiedziala,ze nawet jesli USG nie powoduje jakis szkodliwych zmian u maluszkow to powoduje niepotrzebny stres bo to promieniowanie odczuwa. Oczywiscie raz ja poprosilam, czy nie moglaby mi na szybko zrobic bo sie martwilam i zrobila ale sama z siebie powiedzila,ze zrobi dodatkowe dwa przed porodem zeby zobaczyc jak dzidzia jest ulozona i tyle.Daje to 4 USG na ciaze. Mysle,ze nie musisz zmieniac lekarza czy przychodni. Jesli bardzo Ci zalezy lub czyms sie martwisz to popros na kolejnej wizycie a jezeli naprawde sie zastanawiasz nad zmiana lekarza to moze najpier zapytac dokladnie jakie jest stanowisko twojego obecnego i jakie ma plany do konca ciazy na USG (w ktorych tygodniach ciazy zamierza je robic) i bedziesz miala ogolny zarys. Trzymam kciuki i powodzenia ale narazie nie przejmoj sie za bardzo :)

reklama
Dzudka bedzie dobrze, trzymam kciuki. Pamietaj,ze przynajmniej jak lezysz w szpitalu masz odpowiednia pomoc i spokojniejsza jestes bo jest tam zawsze ktos by Ci pomoc lub rozwiac Twoje watpliwosci :)

Dzięki wielkie ☺

Dżudka to jutro wypis wiesz już coś ?

Jeszcze na 100% nie wiem czy jutro będzie wypis. Wczoraj mój lekarz mnie badał i powiedział że jest ok to powtórzy badanie w piątek i jak będzie nadal okey to do domu. Ale w międzyczasie zrobili mi kontrolne badania tarczycowe to jeszcze nie wiem jak wyniki. Tutaj niestety tak szybko się zmienia, przychodzi inny lekarz na wizytę i już inne postanowienia co do badań, wypisu itd. Także pewności nie mam że jutro wyjde ale nadzieję tak

słuchajcie kupiłam krem na rozstępy PHARMACERIS- stosuje go 1 x nogi brzusio i piersi ale tylko po bokach i powiem tak wiadomo dopiero zaczęłam ale widzę ze skora jest fajna po tym taka elastyczna szybko się wchłania delikatnie pachnie ale bardzoooo delikatnie. Zastanawiam sie nad bio oil ale nie ma za dobrych opinii wiec kusi mnie jeszcze jak ten co mam sie kończy MUSTELLA ma bardzo dobre opinie jest drogi owszem ale to jest inwestycja w nasze ciało w końcu. Nawilżacie sie?

Ja stosuje Mustele od początku i jestem zadowolona. Na razie rozstepow nie ma a przytylam już trochę i brzuch też mam spory. Ale nie wiem jak będzie dalej. Fakt że droga jest Mustela ale może warto ☺

i pozniej zwykle wizyty kontrolne ...? nie wiem czemut ak sie dzieje, ze jedne maja co wizyte jedne nie...

Co do tych badań USG na każdej wizycie to ja akurat mam na każdej czyli co 4 tyg bo tak mam wypisywane l4. A że różni lekarze to i różne ich poglądy i szkoły to myślę że zależy od nich. Ale też jak dziewczyny pisały od tego czy ciąża jest problemowa czy też wcześniejsze poronienia były itd

Do dziewczyn z zaparciami: czy próbowałyście soku pomidorowego? Jak mi się zaczęły zaparcia (spowodowane pewnie odstawieniem kawy i magnezem) to zaczęłam pić sok pomidorowy. Z litr dziennie wypijam i ja chodze bardzo regularnie, rano i wieczorem:) Robie przerwy sobie od soku żeby mi się nie znudził to wtedy tylko raz idę ;) Mi pasuje bo sok pomidorowy uwielbiam:)

Tutaj w Niemczech sa tylko 3 usg,za które płaci kasa chorych,czyli 9 tydzień 18-22 tydzień i 32 tydzień jesli ktoś życzy sobie więcej to kosztuje albo 30 euro jednorazowo albo w pakiecie 180 euro i masz za każdym razem...moja położna tez twierdzi,ze nawet bez usg mozna i sama jest w ciąży i nie miała ani jednego a rodzi podatkiem maja,mówiła mi,ze nie chodzi do końca o szkodliwość lecz o to,ze maluszek sie stresuje bo to sa dziwne dźwięki których sie boi i to jest dla niego wielki stres,ale każdy robi jak uważa,ja mam za każdym razem

Słuchajcie,macie ciagniecie wiazadel? Ja dzisiaj nie moglam spać, na spacerze z dziećmi też mnie chwycił ból lekki z lewej strony,martwię się bo tu w anglii co zrobie,jeśli coś się stanie.. + to że małej nie czuję zaczynam świrowac.. ogólny dyskomfort brzucha na dole czuje. Napisałam do lekarki z moimi wątpliwościami,kazała pić nospe kiedy boli i unikać wysiłków. Ja tu nie mam żadnych wysiłków;/ ! Eh help,ma któraś coś podobnego ?

Ja miałam do tej pory 2 usg, w 6 tyg i genetyczne w 13. No i takie krociutkie na IP jak byłam z ręką. Ale to moja druga ciąża i jakoś już tym razem tak się nie nakręcam na usg :) tym bardziej, że tym razem prywatnie chodze i 50 zl dodatkowo za usg. Za tydzień mam wizytę to może płeć poznam :)

Jusu, ja nie miałam nic takiego. Ogólnie jak mnie coś boli, miałam ostatnio takie choćby skurcze to pomogła ciepła kąpiel...

Moja mama się dziwiła, że tyle razy usg już miałam. Ona nie miała żadnego. Niby wtedy gdzieś chodziły plotki, że to szkodliwe dla dzidzi i nie robiła, więc nawet płeć była dla niej niespodzianką :)
Oczywiście ja korzystam z usg jeśli mogę, zwłaszcza na tych poważniejszych badaniach, gdzie lekarz sprawdza serduszko i inne narządy, bo jednak można wcześniej wykryć jakieś ewentualne nieprawidłowości i coś zacząć działać, czy też wybrać inny szpital, żeby maluch po porodzie dostał specjalistyczną opiekę.

Ja miałam problemy z zaparciami, ale odkąd w sumie jem ciemny, domowy chlebek z ziarnami, jabłko codziennie to raczej już chodzę regularnie...

reklama
Julka, Kitty, Venice, Lizzy - dzięki! Jutro będzie lepszy dzień...

Iwona, jak dobrze, że mnie rozumiesz. Tylko czy ta obsesja będzie z nami do końca ciąży? I potem pewnie też :/

Agnesdem - ja ostatnie usg miałam 12 stycznia - prenatalne. Teraz wizytę mam 29 lutego i nie wiem czy mi zrobi, bo znowu połówkowe mam 11 marca, a też już chciałabym mojego Maluszka zobaczyć :( A czy zapiszą? Jak jedna przychodnia to i jedna karta to pewnie tak. A jak prywatny to wtedy może i nie. Powidzenia, daj znać po :)

Papagena - :) Dzięki. Ty masz spokój, ja już tego nie mam :D Dlatego korzystaj :) Też się cieszę, staraliśmy się, zawsze chciałam mieć dom pełen dzieci. Będzie dobrze! :)

Do góry