reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

A ile Ty kochana tej wątróbki zjesz żeby aż tyle Wit A przyjąć hehe jedz na zdrowie moim zdaniem
Julka no to super ze wszystko ok
He he nie no dużo nie zjem ale mówia ze nie powinnam jeść... tez myślę że od odrobiny jednorazowo nic by mi się nie stało.

To jutro chyba będę robić.

reklama
Julka lez odpoczywaj nie martw się wszystko będzie dobrze...

[emoji6]

Ja mam dziś wilczy apetyt.

Jak myślicie bo dużo czytam ze kobiety w ciąży nie powinny jeść wątrobki a mnie tak naszło na smażona albo na gulasz.. wątroba ma witaminę A co nie jest wskazane żeby dużo jej przyjmować. I już sama nie wiem...
ja jem

Julita no sporo aż lekarz się zdziwił. wzrost na poczatek 19 tc a brzuszek na końcówkę 18 tc. sporo przyspieszył od ostatniej wizyty bo przez 2 tygodnie urósł prawie 4 cm a to na ten etap naprawdę sporo. mówił ze może być po prostu duży jeżeli ma po kim. ja mam niecałe 170 cm a mój niecałe 180 cm wiec raczej nie mamy sporo ale dziadki wysokie :) najważniejsze że z nim ok i kamień z serca mi spadł bo ja już miałam czarne mysli. w sobotę mam ostatni egzamin i o studiach na ponad miesiąc zapominam ;)

Leż, odpoczywaj i niczym się nie denerwuj :-) A bobas może mieć skok wzrostowy, jak się urodzi też nie zasze będzie regularnie rósł, tylko czasem więcej, czasem mniej. :-)

He he nie no dużo nie zjem ale mówia ze nie powinnam jeść... tez myślę że od odrobiny jednorazowo nic by mi się nie stało.

To jutro chyba będę robić.

Chodzi o to, żeby się nia jakoś specjalnie nie objadać. Raz na jakis czas spokojnie i ze smakiem możesz zjeść :-)

@Zielona_stokrotka - jak u Ciebie? Leżysz?? Daj sobie spokój ze sprzataniem, nawet ze stołu. Teraz grzecznie łykaj ten magnez, pij dużo wody, odpoczywaj, nie stresuj się.

@sarka to rzeczywiście mało ciekawie jak nawet w zusie nie ma na ten temat informacji. ja gdzieś czytałam ze oni wyliczają ci z rocznych składek jakie opłacasz na składkę chorobowa, ale jak dokładnie to nie wiem. A o ta datę chodziło mi o datę co koleżanka przynosiła zwolnienie aby było tuż przed zgoszeniem do zusu l4.

margerrita

Zaświadczenie lekarskie pracownik powinien złożyć u płatnika składek (tj. u pracodawcy) w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania (art. 62 ust. 1 ustawy zasiłkowej). Termin ten należy liczyć od dnia następnego po dniu wystawienia zwolnienia. Nie należy więc uwzględniać dnia, w którym ubezpieczony uzyskał zwolnienie lekarskie. Jeżeli ubezpieczony wysyła zwolnienie lekarskie pocztą, za datę dostarczenia zwolnienie przyjmuje się datę stempla pocztowego. Jeśli jednak ostatni dzień terminu na przedłożenie zwolnienia lekarskiego przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ostatnim dniem terminu jest następny dzień powszedni przypadający po dniu ustawowo wolnym od pracy, w którym upłynął termin (art. 57 § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego). Zgodnie z uchwałą Naczelnego Sądu Administracyjnego z 15 czerwca 2011 r. (I OPS 1/11), sobota jest dniem równorzędnym z dniem ustawowo wolnym od pracy w rozumieniu art. 57 § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego. Zatem jeżeli termin na dostarczenie zwolnienia lekarskiego minął w sobotę, zwolnienie należy złożyć w najbliższym dniu roboczym, tj. w poniedziałek. Jeżeli, tak jak w przypadku Państwa pracownika, poniedziałek jest dniem świątecznym (Poniedziałek Wielkanocny), termin na dostarczenie zwolnienia lekarskiego upływa we wtorek (jest on ostatnim dniem przedłożenia ZUS ZLA w terminie).

Czyli w skrócie masz L4 od poniedziałku do piątku (5dni) dzwonisz do pracodawcy ze masz L4 ale donieść L4 możesz w ciągu 7 dni roboczych wiec zanosisz L4 np w czwartej i Zus nie ma jak Cię skontrolować. ;)

margerrita wiem właśnie ze oni liczą caky rok ale chodzi ze w trakcie roku zmieniłam kod składek, jeśli któraś z Was ma jakieś info na ten temat będę bardzo wdzięczna pamiętam ze chyba są osoby które pracują w biurze rachunkowym wiec może wiecie coś na ten temat....

A propo badan http://ciaza.siostraania.pl/niebezpieczne-choroby-zakazne-w-ciazy/ Podobno mozna kota przebadać na toxo. A @blekitna cos pisała co z tymi jej wynikami z toxo?
Bada się kota. Pobiera się krew. Kot jest nosicielem a on sam zaraza się po spożyciu zarażonego mięsa bądź odchodów.
Tak jak człowiek jet w stanie zarazić się najczęściej droga pokarmowa spożywając surowe mięso zakazone bądź np jak kot palizal ci kotleta na talerzu a jest nosicielem.

Podstawą jest higiena. Nie spożywanie surowego mięsa np tatara metki i innych surowych mies i mycie rąk po każdym kontakcie z kotem. I przede wszystkim z daleka od kuwety [emoji5]

Co do wątrobki to faktycznie jutro zrobię. Dziś chodziła za mną ale dziś popielec to jw nie cudowala do

reklama
Sarka, zwolnienie masz donieść w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania, a nie 7 dni roboczych do których nie wliczasz weekendów. Jak masz od poniedziałku to ostatni dzień na doniesienie to następny poniedziałek. Tylko jeśli ostatni dzień zwolnienia przypadłby na sobotę, niedzielę albo święto termin przedłuża się do następnego dnia roboczego.

Julka, to dobrze odpoczywaj.

Ja zastanawiam się, czy wrócić do pracy, zwolnienie kończy mi się 17-tego.

Do góry