reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

Skierowanie, hmm, byłam prywatne u ginekologa, Pani w laboratorium, stwierdziła że nieodpłatne są badania wtedy gdy przychodnia, poradnia ma podpisaną umowę z laboratorium, poszłam popołudniu do ogólnego, który dał skierowania ale nie wszystkie są refundowane przez NFZ, takie badanie np toksoplazmoza, przeciwciała na różyczkę (dla świętego spokoju), jakieś HCV, HBS, TSH i inne, nie wspominając o grupie krwi, bo jej nie znam, ale ten przypadek to jestem w stanie zrozumieć, a reszta???
Morfologia, OB to refundują, koszt badania to ok 4zł, a taka toskoplazmoza za oba warianty to nawet ok 60zł. A może gin w przychodni znaczy poradni przepisuje i są refundowane - brr nigdy więcej do niego niestety nie pójdę, wołami mnie nie zaciągną.

reklama
Skierowanie, hmm, byłam prywatne u ginekologa, Pani w laboratorium, stwierdziła że nieodpłatne są badania wtedy gdy przychodnia, poradnia ma podpisaną umowę z laboratorium, poszłam popołudniu do ogólnego, który dał skierowania ale nie wszystkie są refundowane przez NFZ, takie badanie np toksoplazmoza, przeciwciała na różyczkę (dla świętego spokoju), jakieś HCV, HBS, TSH i inne, nie wspominając o grupie krwi, bo jej nie znam, ale ten przypadek to jestem w stanie zrozumieć, a reszta???
Morfologia, OB to refundują, koszt badania to ok 4zł, a taka toskoplazmoza za oba warianty to nawet ok 60zł. A może gin w przychodni znaczy poradni przepisuje i są refundowane - brr nigdy więcej do niego niestety nie pójdę, wołami mnie nie zaciągną.

Najpierw dzieki za odpwiedź w sprawie kręgosłupa!!
Jakaoś to zniose byle tylko nic złego się nie działo!!

Co do badań to większośc jest refundowana nawet jak chodzisz prywatnie do ginekologa i to on powinien dac Ci nanie skierowanie a nie tylko listę co masz zrobić i jakie badania. Ostatnio był taki dodatek w gazecie wyborczej o badaniach w ciąży tam pisze co jest refundowane. Napiszę Ci dokładnie jakie badania (mogę Ci naet zeskanowac i podesłac na maila) ale dopiero z domu mogę to zrobić, a teraz jestem w pracy.
Ja miałam robiona na kasę chorych: grypę krwi, posiew moczu, morfologię, glukozę, podstawowe badania hormonalne (ale to jeszcze rpzed ciążą)
Prywatnie zrobiłam beta HCG, badania na tarczycę TSH,
Sprawdzę to w domu i dam ci znać!!:-)

Nie powinnyśmy dac się oszukać skoro coś nam się należy od NFZ to powinnyśmy z tego korzystać!! w Końcu biorą od nas kasę z każej wypłaty!!:-)

Teraz sprawdziłam, jak byk wyraźnie napisane " skierowanie na badania" i zaznaczone odpowiednie pozycje. Badań nie zrobiłam bo nie byłam przygotowana finansowo. Idę w poniedziałek. Aisim będę wdzięczna za tą listę podeślę adres email.
Teraz jestem zdenerwowana, nawet nie wiem co powiedzieć, przecież takie badanie grupy krwi to 30zł, do tego dodać kolejne i wychodzi zawrotna sumka, a okazuje się że można z NFZ ...
Oj nie dam się zbyć w poniedziałek.

Ostatnia edycja:
Teraz sprawdziłam, jak byk wyraźnie napisane " skierowanie na badania" i zaznaczone odpowiednie pozycje. Badań nie zrobiłam bo nie byłam przygotowana finansowo. Idę w poniedziałek. Aisim będę wdzięczna za tą listę podeślę adres email.
Teraz jestem zdenerwowana, nawet nie wiem co powiedzieć, przecież takie badanie grupy krwi to 30zł, do tego dodać kolejne i wychodzi zawrotna sumka, a okazuje się że można z NFZ ...

Tak jak Ci pisłam podeślę listę badań ok 18 jak wrócę do domu!!:-)

A gdzie chodzisz do lekarza bo widzę że mieszkamy niedaleko!!???:-)

Chodzę (a raczej byłam pierwszy raz) do lekarza w Gliwicach. Niestety prywatnie, to trochę kosztuje. Przedtem chodziłam do przychodni, ale czekałam na wszystko łącznie z wynikami, później na lekarza, który potrafił zniknąć na kilka miesięcy, a jak był to lepiej żeby go nie było taki miły i delikatny...
Zobaczymy jak będzie teraz... po pierwszej wizycie nie mam uwag.

Witam dziewczynki :-)
Yustynia- witamy witamy, wiem co masz na myśli z ceną badań. Ja w poprzedniej ciąży gryzłam palce po każdej opłacie w laboratorium (prywatnym oczywiście) bo do przychodni nie miałam czasu iść (tylko rano bla bla bla)\
Aisam- ja też mam tyłozgięcie, bóle krzyża i... powiem tak jak yustynia- dostaniesz prawdopodobnie leki, ale poza tym nie mam dobrych wiadomości: ten ból będzie się w ciąży tylko nasilał a podczas porodu... nie będę zapeszać :eek: Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie do zniesienia :-)

Znalazłam takie informacje:
Biuro Praw Pacjenta
oraz ustawa o świadczeniach z dnia 27 sierpnia 2004, Dz. U. Nr 210 poz. 2135 zwłaszcza art. 15 i 27, 31 i oczywiście art. 2 jesteś w ciąży a nie jesteś ubezpieczona - to masz prawo do badań tak jakbyś była ubezpieczona.

Ostatnia edycja:
Witam dziewczynki :-)
Yustynia- witamy witamy, wiem co masz na myśli z ceną badań. Ja w poprzedniej ciąży gryzłam palce po każdej opłacie w laboratorium (prywatnym oczywiście) bo do przychodni nie miałam czasu iść (tylko rano bla bla bla)\
Aisam- ja też mam tyłozgięcie, bóle krzyża i... powiem tak jak yustynia- dostaniesz prawdopodobnie leki, ale poza tym nie mam dobrych wiadomości: ten ból będzie się w ciąży tylko nasilał a podczas porodu... nie będę zapeszać :eek: Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie do zniesienia :-)

Emih - ale jka nic nie wiem na temat tyłozgięcia mojej macicy. Tz żaden lekarz mi o tym nie powiedział, a badałam się u nie jednego!!!
Jutro idę na wizyte kontrolną to zapytam!!
Od zawsze miałąm problem z kręgosłupem, mam skoliozę i w moim przypadku to dziedziczne!!
Ale tak naprawdę nie wiem skąd te bóle. Boli cyklicznie bardzo mocno i promieniuje do prawej nogi!!:no: szkoda gadać b ja to się ma nasilać to tragedia!!
Wiem co masz na myśli, bo się już naczytałąm na ten temat: chodzi ci o bóle krzyżowe w czasie porodu - podobno straszne!! Nie wybiegam w tak daleka p-rzyszłość!!
A dla dzidzi jeśli mam znosić ból to będę dzielnie to robić tylko niech wszystko jest z maleństwem tak jak ma być!!
To mże też byc jakiś ucisk nerwów na kręgosłup!! Sama juz nie wiem!

A jak Twoje samopoczucie dzis??:-)

reklama
Do góry