reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

gogana ja za pentaxim płacę 110 zł w mojej przychodni, a tam u was strasznie zdzierają:szok:
przy trójce to masz drożej od 30 do prawie 150 zł, szok

a to cena z przycodni czy w aptekach sprawdzałaś? Ja gdzieś słyszałam (a może czytałam) że w przychodni jest taniej niż samemu kupić w aptece. Nie wiem dlaczego. Może przychodnia kupuje hurtowo i ma zniżkę:confused:

eijf fajnie macie z tymi szczepieniami, u nas (zresztą chyba to wiesz) publiczna służba zdrowia jest do bani
Chociaż musze przyznać, że rewelacyjną publiczną przychodnie tutaj znalazłam (blisko domu), zwłaszcza jedną panią doktor uwielbiam wręcz i musze powiedzieć, że jest dużo fajniejsza, niż ta do której chodziłam na początku prywatnie.

No fb fajna sprawa:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
MMR to świnka/odra/rozyczka. Nie szczepilam w terminie, bo mielismy krotko po nim wyjazd wakacyjny. Poza tym ma bardzo mieszane opinie, wiele dyskusyjnych skutków ubocznych. Tak więc odwlekam to, az do przedszkola, bo wtedy bedzie wieksze niebezpieczenstwo zachorowania.

a to 5 w 1 odwlekam, bo miala trzydniowkę krotko przed datą szczepienia, wiec czekalam, az sie wzmocni. potem my bylismy chorzy, wiec nie chcialam jej w takim ryzykownym momencie szczepic. WIec jak bedziemy zdrowi, to zaszczepię ją w ferie zimowe, bo tez bym musiala teraz brac wolne, zeby isc do przychodni z nia, a nie mogę za barrzo.

Nef-no fajnie.Wiekszosc lekow tez pokrywana choc ostatnio troche poucinali.No ale jak sie ma dobre to i tabketki anty i mleko dla dziecka gdy jest alergikiem,leki itd.jak bylam w ciazy to chodzilam co tydz do fizjo na masaze,tesciowa nawet owlosienie laserem likwidowala bo jej zle na psychike dzialalo.Gdybym nosila okulary (nosze szkla) to co 2 lata moglabym jakies wybierac i zwracaliby mi 600€ za nie itd itd
ogolnie jestem zadowolona .Szczegolnie w ciazy nachodzilam sie po lekarzach a pozniej z mala.Prywatnie chodzic nie ma potrzeby choc mnie zdazylo sie raz gdy nie moglam doczekac sie by poznac plec:)

Fb fajna rzecz a mnie lepiej sie pisze kiedy sobie kogos przed oczami widziec moge:)

marta nam po trzydniówce pediatra kazała chyba 2 tyg poczekać ze szczepieniem

eijf no to faktycznie jest to super rozwiązane, w polsce chyba jeszcze dłuuuga droga

nef-no jak wszedzie i wady i zalety sa:) w ciazy przewaznie 2 gora 3 usg na cala ciaze choc ja akurat mialam co mc:) Poza tym macierzynski zaczyna sie liczyc na 4 tyg (czasem 6 jak u mnie) przed porodem kiedy to trzeba isc na zwolnienie (u nas L4 podczas ciazy raczej sie nie praktykuje).Z maluchem zostaja 3 mc czyli nic.Dlatego wzielam troche wychowawczego.
Za to bardzo chwalilam sobie tygodniowa pomoc po porodzie za ktora tez placi ubezpieczyciel
No ale ogolnie nie narzekam

Gogana, co do rozmiaru, to wyglądałaś bardzo szczupło!:) 20 puszek mleka, wow! Jedyne, co mnei przeraza w blizniakach, czy trojaczkach, to te koszty skumulowane na raz.ubranka, pieluszki, jedzenie...

eijf fajny taki standard ubezpieczenia, tak jak pisze NEF, u nas to można o tym pomazyc. Tez bym chętnie skorzystala z laserowej depilacji, bo mi zle na psychikę robi woskowanie:)

Dzisj Pola spi jak aniolek. Z pieskiem i misiem. Jak tylko zasnela, smok jej wyjelam.

MMR to świnka/odra/rozyczka. Nie szczepilam w terminie, bo mielismy krotko po nim wyjazd wakacyjny. Poza tym ma bardzo mieszane opinie, wiele dyskusyjnych skutków ubocznych. Tak więc odwlekam to, az do przedszkola, bo wtedy bedzie wieksze niebezpieczenstwo zachorowania.

a to 5 w 1 odwlekam, bo miala trzydniowkę krotko przed datą szczepienia, wiec czekalam, az sie wzmocni. potem my bylismy chorzy, wiec nie chcialam jej w takim ryzykownym momencie szczepic. WIec jak bedziemy zdrowi, to zaszczepię ją w ferie zimowe, bo tez bym musiala teraz brac wolne, zeby isc do przychodni z nia, a nie mogę za barrzo.

marta, to może jak się boisz MMR, to zaszczep Priorixem? Te negatywne opinie dotyczą MMR, priorix ma jakiś tam inny skład i nie daje takich skutków ubocznych podobno...

nef-no jak wszedzie i wady i zalety sa:) w ciazy przewaznie 2 gora 3 usg na cala ciaze choc ja akurat mialam co mc:) Poza tym macierzynski zaczyna sie liczyc na 4 tyg (czasem 6 jak u mnie) przed porodem kiedy to trzeba isc na zwolnienie (u nas L4 podczas ciazy raczej sie nie praktykuje).Z maluchem zostaja 3 mc czyli nic.Dlatego wzielam troche wychowawczego.
Za to bardzo chwalilam sobie tygodniowa pomoc po porodzie za ktora tez placi ubezpieczyciel
No ale ogolnie nie narzekam

eijf, ale ty piszesz o prywatnym ubezpieczeniu medycznym, ze które płacicie (albo pracodawca płaci)- tak? I w zależności od poziomu masz w cenie zabiegi, tak? Czy taki standard ma każdy, bez względu na to, czy pracuje i ile zarabia? U nas też przecież można wykupić sobie dodatkowe prywatne ubezpieczenie medyczne i mieć te wszystkie zabiegi w cenie, my takie mamy i w ciąży nic mnie nie kosztowało dodatkowo - ani lekarz, ani badania, ani USG. Różnica jest z tego, co wiem, tylko taka, ze w większości krajów europejskich to ubezpieczenie jest obligatoryjne dla osób pracujących, a jego standard zależy od zarobków. No chyba ze tu Holandia jest wyjątkiem i nawet bezrobotni mają zabiegi laserowego usuwania owłosienia w cenie... Jak tak, to ja się za tydzień przeprowadzam...

marta-no pewnie nie mozna sobie tego od tak zrobic ale znalam tez przypadki jak np.kolezanka z pracy ktora pomniejszala biust, tez dlatego ze koszty zostaly zwrocone (probolemy z plecami) jak i kolege (tak ,facet) ktory biust pomniejszal.Biust to moze za duzo powiedziane.po prostu mial tam troche wiecej tluszczu niz przecietny facet i mial z tego powodu kompleksy.Tak,ogolnie jestem zadowolona i nie ma zbyt dlugich oczekiwan na wizyte .No moze w mega waznych sprawach?
u mnie mala tez jak aniolek od 20 spi.Smieszne jest ze jak jej mowie idziemy spac to macha wszystkiemu dookola.jak mowilam spi z myszka i malutka lalka i przed zasnieciem upewnia sie czy wszystko lezy na swoim miejscu.Prosi tez o krolika-pozytywke z polki (troche twarda podstawke ma ale jej go daje a w nocy jak ide ja poprawic,zabieram).Puszczalam jej melodyjke odkad z 20 mc w moim brzuchu miala wiec mi milo ze go tak lubi bo mam do niego sentyment:)No i krolik tez ma stale miejsce w lozku.

kropa-ekspertem od ubezpieczen nie jestm bo jak tu przyjechalam to przez kilka lat zalatwiala je rodzina (to bylo wymogiem w celu uzyskania wizy) a pozniej wlasciwie maz..jest tak ze kazdy ma obowiazek posiadac ubezpieczenie.Przynajmniej ten pakiet podstawowy ktory zapewnia bezplatna opieke lekarska,lekarstwa itd.Takie najtansze ubezpieczenie kosztuje gdzies z 80 e.mc.Ci oczywiscie ktorzy zarabiaja malo dostaja na to dofinansowanie.Ja na poczatku pobytu takie wlasnie ubezpieczenie posiadalam i wlasciwie nigdy z niego nie korzystalam.Rozszerzylam pakiet kiedy zaszlam w ciaze i jak sie okazalo dobrze zrobilam bo a to fizjoterapeuta, a to operacje (oj nie radzilabym rodzic za granica bez ubezpieczenia!To sa setki i tysiace euro.Na rachunku za porod a w szpitalu bylam jedna noc widnieje kilka tys...to samo za dwie operacje ktore mialam po porodzie),a to z mala do osteopaty,a to do psychologa z nia rowniez,a to to a to tamto i tak sie zbieralo.To jakie swiadczenia znajduja sie w pakiecie zalezy od ubezpieczyciela.rozszerzony pakiet wiaze sie z dodatkowymi kosztami .My np placimy jakos 130-150 euro mc od osoby.za mala nie musimy.Do tego dochodzi cos co sie nazywa "wlasnym ryzykiem" ale nie bede sie rozpisywac.Oczywiscie zabiegi typu lasery,pomniejszanie/powiekszanie piersi ,jak sobie pewnie mozesz wyobrazic,nie sa w pakiecie podstawowym.mimo wszystko taka operacja czy zabieg to przewaznie kilka tys euro wiec i tak sie oplaca ubezpieczyc lepiej jesli cos takiego planujemy.
jedyne za co buli sie porzadnie o ile ma sie wieksze problemy to dentysta.

reklama
eijf, no to u nas wygląda to podobnie, jak się wykupi dodatkowe ubezpieczenie. Ja płacę za naszą trójkę coś chyba 230 zł (też zależy od ubezpieczyciela, w ciąży płaciłam za nas dwoje 150, potem jakiś czas 170 za trójkę, teraz od stycznia mam nowy pakiet i innego ubezpieczyciela) i mam w pakiecie prawie wszystkich lekarzy i badania (w tym skomplikowane typu tomograf, rezonans), jakieś zabiegi podstawowe i 10% zniżki na dentystę. Można też płacić dużo więcej i mieć nawet prywatny szpital, ale to już jak kogo stać :) Tylko to właśnie mylące jest, jak ktoś z innego kraju opowiada, jakie ma świadczenia i tu wszyscy narzekają na służbę zdrowia, a tak naprawdę w większości krajów jest tak, ze podstawowa opieka zdrowotna nie obejmuje nawet tego, co u nas w Polsce...

Do góry