reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

reklama
eijf u nas są takie szczepienia obowiązkowe (i bezpłatne):
- gruźlica
- wzw B
- błonica
- tężec
- krztusiec (z powodu tej szczepionki warto wziąć wersję płatą 5w1 lub 6w1, bo mają szczpionkę martwą, a w bezpłatnej jest żywa i przez to bardziej niebezpieczna dla dziecka)
- polio
- odra
oraz nieobowiązkowe (płatne)
- zwz A
- ospa wietrzna

są też płatne na pneumokoki, meningokoki i rotawirusy, ale ja po konsultacji ze znajomym pediatrą - uznałam je za zbędne dla mojego dziecka

Może ci to pomoze rozszyfrować kartę szczepień twojej małej

joaszka
kropa

koniec tematu

O kurcze, co to za jatka!! dziewczyny przestańcie! Nikt tu przecież nie krzywdzi własnego dziecka. Same wiecie, czy dziecko rozpacza, bo jest opuszczone, czy moze wymusza, bo nie chce jeszcze spac i chce towarzystwa.

U nas Pola zasypia sama. Ale miala rozne fazy, i noszenie na rekach, i zasypianie samemu, i znow na rekach. Ogolnie to POla zle sypia, kiedy ja do pozna pracuje. to faktycznie tak wyglada, jakby na mnie czekala ze spaniem. Wczoraj poszla spac przez 23! Konczy się to najczesciej lulaniem na rekach, potem ją spiącą odkladam.

Co do zabawek, to ostatnio na topie jest Pusia, czyli piesek z ikei. WOla ją bez przerwy, wszędzie nosi.

Co do smoczka, to mi się przestają podobac Poli gorne jedynki i chhba w ferie zimowe, czyli w lutym, zrobię radykalną akcję pozbywania się smoczka.

Jesli chodzi o tą butelkę, co to nie moglam jej odkrecic, to odkrecil ją chlopak niani. trochę pola pila z niej wczoraj, ale dzisiaj szalu juz nie ma, nie chce pic. I pije ze smoczka.

Co do mycia zebow, to kiedys mnie gryzla, kiedy jej mylam taką szczoteczką zakladaną na palec. Ale normalną szczoteczkę uwielbia, sama tez lubi nia myc zeby, wiec jest tak, ze ja jej najpierw myje, a potem ona myje/gryzie szczoteczkę.

Co do przecen, to kupialm wczoraj za 33 zl w mothercare 3 body z dlugim rekawem na rozmiar powyzej 24 miesiecy- stwirdzilam ze na zime na dwor przyda jej się cos takiego, oraz za dwadziescia kilka zlotych komplet majteczek powyzej 2 lat (7 szt).
Weszlam do coccodrillo, byly bardzo drogie jeszcze kombinezony (podobal mi się robot, ale 200 zł wychodzi). wiec albo poczekam na wieksze wyprzedaze, albo kupie cos przyszlą zimą uzywanego na allegro.
W hm wymiecione wszystko.

ach jeszcze odnosnie szczepien, to moja nie miala odry/rozyczki / swinki. nie miala tez tej ostatniej dawki 5 czy 6 w jednym, ale moze w luitym ją zrobimy

z MMR czekam (nie wiem jeszcze na keidy, moze na czas przed przedszkolem)

No to zerknelam na szczepienia i do tej pory miala przeciw: blonnicy,krztuscowi i tezcowi; przeciwko chorobon typu zapalenie opon, Pneumokoki, odra,swinka i rozyczka,meningokoki, zapalenie watroby .Tyle poki co rozszyfrowalam:)

ide bo dziewczyny dom demoluja...

oj, a nam się znalazła szczoteczka i pasta do zebów, którą wczoraj Gosia gdzieś posiała .
M był już wysyłany do rossmanna na zakupy, jak znalazł zgube w swojej teczce:-D

Marta Pola ma chyba takie same butki sportowe z decathlonu (takie dające wrozenie bosej stopy) uwazajcie, jak coś będzie wylane. Ta gumowa podeszwa na mokrym robi się bardzo sliska, Gosia wczoraj takiego orła wywineła na kafelkach, że aż się wystraszyłam

a co to MMR?

Marta ale MMR czyli właśnie świnaka/odra/ różyczka przewidziana na 13-14 miesiąc w kalendarzu szczepień, także nie wiem, czy wiek przedszkolny ( 3 lata) to nie za późno? Chyba, że Wy macie to z jakichś wskazań lekarskich...
My już mamy wszystkie za sobą.

Z dodatkowych brałam na razie tylko Rota.
Pneumo, Meningo i Ospę planuję jak tylko zacznę zarabiać, a jak już będzie szła do przedszkola, to na pewno (o ile do tego czasu mi na ospę nie zachoruje...).

Na wzw A nie planuję.

Ale dałyście ognia:no: no nic to, nielicznym dziękuję za ustosunkowanie się do mojego posta:-(taa gdzieś tam był hehhe...

Eif my też już po szczepieniach obowiązkowych wszystkich innych nie planuję, czyli do jakichś 5 latek koniec kłucia:-)

Marta
MMR z konkretnych powodów nie robisz?

my idziemy w nastepnym tygodniu na szczepienia :)
zszokowaly mnie roznice w cenach tej samej szcepionki. Zakres cenowy pentaximu to 120-158zl! :szok:

reklama
elmoo-mnie dzis wspominali ze kolejne w wieku 3 lat (?).no ale to u nas.

gogana-ja mam o tyle dobrze ze u nas wszystkie szczepienia pokrywa ubezpieczenie.uff

elmoo,gogana-macie profil na fb moze?Jestem ciekawa waszych maluchow.o ile to nie tajemnica oczywiscie:)

Do góry