reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

Hej dziewczyny!!

U nas katar jak 150, nocki nie przespane . słuchowo jest czysto no ale wydzieliny multum. Bawimy sie w syropki, wyciąganie zakrapianie a dziś nebulizator nawet kupiłam może to pomoże bo ja już jak zombi chodzę.

Gogana
piękną gromadkę masz. Gratuluję bo nie miałam okazji:-)Mała pije u nas mleczko na noc koło 280 ml z butli oczywiście.

Moja to tak jak Joaszki butelka, czy niekapek z piciem najfaniejsze są w locie. Wylewa tez na siebie ina podłogę i w wielu innych wypadkach. Daję jej czasem z mpjego kubka się napić.

Kropa Twój bąbel już zdrowy. Noce wróciły do normalności. Kurka już się nie mogę doczekać tego stanu sprzed kataru... nocek przespanych dziecka uhahanego a nie obsmarkanego...

Eif
a jaki jest język holenderski wg twojej opini łatwiejszy od polskiego?Bo z tego co piszesz to mała chętniej tamtym włada.

Uciekam bo się rozkaszlała znów biedaczyna :(

reklama
Sasanka- nie wiedziałam, że pampers robi też butelki...
Elmoo-zdrówka dla Zośki!

Kurde, zawsze mi brak czasu, żeby nadrobić i odpowiedzieć...Jak brat z mamą był to kompa okupował i nie byłam na bieżąco...A postów przybywa...

elmoo-teraz to chyba wiekszosc dzieci zasmarkana chodzi.niestety.Na szczescie nie mamy przez to zarwanych nocy.
jezyk holenderski zdecydowanie latwiejszy w wymowie.Z obserwacji wynika ze dzieci mieszkajace tutaj z malzenstw mieszanych najchetniej wladaja tym z kraju w ktorym mieszkaja.Mam jednak nadzieje ze bedzie mowila chetnie w obu.Poki co mowie do niej glosno i wyraznie po polsku:)No ale wiadomo ja jestem jedna a cale otoczenie mowi inaczej.mala podlapuje slowa w zlobku.W ubieglym tygodniu spisywalam jej slowka w takiej ksiazeczce o rozwoju dziecka i w sumie duzo mi tez polskich slow wyszlo.Mysle ze tak 70 % (nl) do 30% (pl) poki co.Rozumie natomiast oba i mozna w jednej rozmowie na zmiane takim i takim mowic.Dla niej bez roznicy.
przez przypadek ogladajac filmik mojej na youtube natknelam sie na inna dziewczynke ktora mame miala polke a tate stad i mowila na zmiane pieknie w obu jezykach wiec mam nadzieje ze i u nas tak bedzie.
Czasem nie wiem czemu wybiera holenderskie podczas gdy polskie jest rownie proste jak np "kupa".Nawet zaczela mowic "kupa" a teraz mowi "poep" czy "poepen" (pupen).
z polskich slowek najczesciej uzywa "daj",kaka (kaczka), kawa,lala,papier(choc coraz czesciej przypomina ten ichni).eh jedna wielka mieszaniana .Pokazujac co kto ma na twarzy mowi "oko" ale juz nie ucho tylko "oor"

joaszka-obiecalas popisac jak wyjada;)

Hej

Kropa - a czy w Polskim Toysrus-ie sa akcesoria dla maluszkow pieluchy, butelki itp czy tylko zabawki . bo moze tutaj bym dorwala ta butelke

sasanko, są też akcesoria, ale jeśli te kubki Pampersa nie są dopuszczone do obrotu w Polsce, to raczej ich nie będzie... A jakby były dopuszczone, to byłyby wszędzie ;)

Elmoo, u nas już w miarę, chociaż dziś znowu zaczął więcej kasłać :( Zdrówka dla Zosi!

U nas dziś intesnywny dzień, od rana z dziewczynami z poznanskiego w JupiParku przez 3h, potem obiad wspolny, potem jeszcze na spacer i na herbatke do jednej, bo tam czekałam na męża. Na koniec odwiedizny u teściów i moich rodziców:p Zmęczona w sumie, więc zaraz spać:p
Co do kubków to Basia ma niekapka Avent-nie pije z niego, ma zwykły jakis Canpol (taki w sumie kubek z dziubkiem w ktorym jest dziura)-z niego pije, Lovi360 so so (dla mnie niewygodny, probowalam z niego pic i mi sie ciezko zaciagnac), najlepiej z butli ze smokiem, butelek cos ala kubus play (z dziubkiem) i ostatnio zwyklu kubek - dzis u babci wypiła całą herbatkę i się praktycznie nie oblala i nie zakrztusiła, więc myslę ze jestesmy na dobrej drodze, ale ona lubi i pic i jesc, widelcem tak plaszje ze ludzie sie dziwia ze ma tylko 1,5 roku:) Wasze duzo mowia az w szoku jestem, Basia rozumie wszytsko ale mowi to pare slow wyraznie, ale ma czas jeszcze dziewczyna!
Co do debat to czasem smiac mi sie chce bo jak czytam to wydaje mi sie ze my to powinnismy byc jacys pokiereszowani/skrzywieni/etc bo za naszych czasow nikt sie takimi *******ami nie przejmowal:p
Gogana Basia pije tez mleko 2x dziennie, na sniadanie i do snu, po okolo 150-180ml;)
Sasanka trzymamy kjciukiz a koleżankę!

Skrzat-fajnie macie z tymi spotkaniami dziewczyn z forum:)
Czasow moum zdaniem nie ma co porownywac.Byly po prostu inne, rodzice pewnie cieszyli sie jesli cokolwiek udalo sie im zdobyc i czesto wyboru po prostu nie bylo_Oczywiscie zyje ale moje zeby sa np pokrzywdzone;)Poza tym dla mnie nie do pomyslenua byloby puscic kilkulatke sama gdzies na dwor, niech sie bawi na terenie budowy,na betonowych rurach,albo nie wiedziec nawet ze poszla sama nad rzeke choc nawet nie potrafi plywac...Jak mowilam,nastaly inne czasy i nie ma w tym nic zlego ze o pewne rzeczy chce sie zadbac.Oczywiscie zachowujac umiar jak we wszystkim;)
Mnie tez sie wydawalo ze moja malo mowi ale jak zaczelam spisywac te jej slowka to wyszlo kilkadziesiat i nadszedl moment ze co kilka dni dochodzi nowe.

na fali kubkowych rozmow, to dzisiaj wrocilimsy do slomki. Pola dobrze z niej pije.

A tak pozatym to kubek niekapek avent i butelki. Mleko z butelek i sok tez. Woda z aventu. PRzes slomkę tez wodę jej dalam. Ogolnie to chce ją od tych sokow odzwyczaic na rzecz wlasnie wody.

WIdizalem tez fajny niekapek NUK i TOmmy tippie w miękkim ustnikiem, dzieci znajomych mialy. Moze taki kupię, zeby jej te butelki zdlikwidoac.

Co do mleka, to ja pamietam, ze pilam z butelki chyba do 4 roku zycia i jak mi mama do kubka przelala, to tez stwierdzilam,z e smierdzi.:) Wiec nie chcę jej ztraumatyzowac, zwlaszcza, ze ma wielki mleczny comeback. Pije rano po wstaniu, po spacerze kolo 13 przed drzemką i na noc.

a teraz myślę, że może taki niekapek z rurką kupię?http://www.babyclub.pl/product-pol-19981-AVENT-Kubek-niekapek-ze-slomka-260ml-Dekorowany.html Ona lubi łazic z tym piciem, wiec akurat by byl

Ostatnia edycja:
Marta-u nas twierdza ze rurka lepsza od dziubka.Moze warto sprobowac?Na pewno ja ucieszy taki bajer.
Moja jak jej dam sok (ostatnio kupilam biologiczny zurawinowy.rozcienczam tak ze naprawde cienki ten soczek) to wypije od razu jednym ciagiem caly kubek.Sok daje kiedy chce zeby sie porzadnie napila.Zwykle raz dziennie.Poza tym pije wode.
Mleko nadal kocha i ciekawe czy by jej smierdzialo?Ja nigdy mleka nie gotuje.Takie letnie pije.Normalnie nie wyobrazam sobie dawac jej w czyms innym.Lubie jak akurat mleczko pije z butelki :)No ale do 2 roku juz chyba w czyms innym dam...

Radek pije wodę, do jedzenia dostaje owocowe lub ziołowe herbatki bez cukru (takie do zaparzenia). Mleko pije raz dziennie przed snem, z butelki - ale coraz mniej, od paru dni w ogóle prawie :( Za to na śniadanie je zawsze coś mlecznego - albo zupkę mleczną w różnych wariantach (kluski lane, zacierki, makaronik, ryż) albo owsianka, płatki, kasza manna.

marta, skoro lubi z nim łazić, to może lepiej poszukaj czegoś z uchwytami? Ten mi się nieporęczny wydaje :(

reklama
Witam,jestem mamą Majki, wśród znajomych dzieciaczki siedzą jeszcze w brzuszkach, nie mam za bardzo z kim porozmawiać o codziennych problemach wychowawczych, więc zarejestrowałam sie na tej stronce. Pierwsze pytanko... jak zamieścić pod swoimi postami suwaczek? dziękuje za odp.

Do góry