reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

kasiamaj-wszystkiego najlepszego i fajnie ze chcialo ci sie piec torcik.ja to za leniwa na takie rzeczy jestem:)

ja szczepie.rozne sa opinie na ten temat ale wole zaszczepic.gdzies tam przestano szczepic i choroby powrocily.

pisze tak w skrocie bo pelna chate mam i wlasciwie glupio zalegac przed komputerem./jestem tylko zawiedziona bo pogoda wstretna i na ten tydzien przewaga deszczu wiec d...

reklama
ale ta odra/świnka/różyczka jest bezpłatna...to i tak jedno wkłucie, bo są 3w1.chyba że płatne mają inny skład???

ja właśnie się skapnęłam, ze miałam zdjęcie dokładnie na roczek zrobić i zapomniałam, a mała już śpi:-(

aha, jeszcze trzecia sprawa, szczepienie na rozyczke, swinke i odre, robicie? ono sie cieszy tak zla slawa, jeszcze jkest problem, ze na bialku jaja robiona szczepionka i moze wywolac reakcje. ja sie troche boje. mysle, zeby przelozyc szczepienie na po wakacjach, na wrzesien, czyli na 15 miesiac, bo kalendarz mowi 13, 14. no i nei wiem, czy ta szczepionka co daja, jest dobra. musze sie dowiedziec czym u nas szczepia.

marta, pytałam o to szczepienie pediatry. Powiedziała mi, że są dwie szczepionki: tańsza MMR, która jest za darmo i która właśnie wywołuje wiele kontrowersji (m. in. te słynne podejrzenia o autyzm) i płatna Priorix, która jest bezpieczna i daje mniej powikłań. Miałam szczepić Priorixem, ale ze względu na trzydniówkę szczepienie przesunęło nam się o 3 miesiące. I tu nowość: podobno wtedy będzie już w Polsce dostępna bez problemu szczepionka 4w1 (odra, świnka, różyczka i ospa) i ja planuję zaszczepić tą. Nie pytaj o koszt, bo nie mam pojęcia :)

joaszka-wstydz sie;)mam nadzieje ze sie poprawisz i poza tym sto lat,sto lat!Mam nadzieje ze dzien wam cudnie minal i ze wielokrotnie wspominalas ten pierwszy dzien z lezka w oku:))

u nas na szczescie szczepienia pokrywa ubezpieczenie.jak wiekszosc zreszta

marta a te śpiochy Mothercare mają w miarę wąski dekolt? Bo czasami są takie szerokie, że małej prawie ramiona wyłażą. Ja też wole śpiochy od pizamki. Ile zapłaciłaś za paczkę?
kasiamaj śliczny ten Twój torcik! Masz talent, dziewczyno:tak: w życiu nie powiedziałabym, że to torcik domowy.
joaszka my też dostaliśmy garnuszek na roczek, fajna zabawka i dobra na aktualny etap rozwojowy. Dobrze wybrałaś.
Za to ja jestem zawiedziona prezentem od nas. Kupiliśmy kostkę z kiddielandu 1652429-1-1-6.jpg
Wydawała mi się fajna, zwłaszcza labirynt... ale jest prosta jak budowa cepa, duży grzmot i wypada blado przy fisherowych zabawkach o podobnej cenie. Ot, trochę różnych dźwięków. Producent zaleca na 12m-cy, moim zdaniem jest to zabawka dobra na 6m-cy. Chociaż mała się niby tym bawi....

Co do szczepionek my braliśmy 5w1 (pentaxim), a teraz jak dzwoniłam do przychodni, to babka mówiła, że szczepienie na roczek jest bezpłatne. Wizytę odłożyłam na przyszły tydzień, bo nasza ulubiona lekarka wraca wtedy z urlopu. A co za problem jest z tymi szczepionkami Odra, różyczka, świnka?
Ja wiem, że problematyczny jest krztusiec, bezpłatna wersja jest pełnokomórkowa i częściej dochodzi do powikłań. Stąd lepiej brać 5w1 lub 6w1.
Artykuł na ten temat:
Szczepienie niemowląt: błonica, tężec i krztusiec - Strona: 1 - Niemowlę - dlarodzinki.pl

marta a te śpiochy Mothercare mają w miarę wąski dekolt? Bo czasami są takie szerokie, że małej prawie ramiona wyłażą. Ja też wole śpiochy od pizamki. Ile zapłaciłaś za paczkę?
kasiamaj śliczny ten Twój torcik! Masz talent, dziewczyno:tak: w życiu nie powiedziałabym, że to torcik domowy.
joaszka my też dostaliśmy garnuszek na roczek, fajna zabawka i dobra na aktualny etap rozwojowy. Dobrze wybrałaś.
Za to ja jestem zawiedziona prezentem od nas. Kupiliśmy kostkę z kiddielanduZobacz załącznik 371771
Wydawała mi się fajna, zwłaszcza labirynt... ale jest prosta jak budowa cepa, duży grzmot i wypada blado przy fisherowych zabawkach o podobnej cenie. Ot, trochę różnych dźwięków. Producent zaleca na 12m-cy, moim zdaniem jest to zabawka dobra na 6m-cy. Chociaż mała się niby tym bawi....

Co do szczepionek my braliśmy 5w1 (pentaxim), a teraz jak dzwoniłam do przychodni, to babka mówiła, że szczepienie na roczek jest bezpłatne. Wizytę odłożyłam na przyszły tydzień, bo nasza ulubiona lekarka wraca wtedy z urlopu. A co za problem jest z tymi szczepionkami Odra, różyczka, świnka?
Ja wiem, że problematyczny jest krztusiec, bezpłatna wersja jest pełnokomórkowa i częściej dochodzi do powikłań. Stąd lepiej brać 5w1 lub 6w1.
Artykuł na ten temat:
Szczepienie niemowląt: błonica, tężec i krztusiec - Strona: 1 - Niemowlę - dlarodzinki.pl

Nef, Radek ma tę kostkę od 6 miesiąca i właśnie wtedy najlepiej się nią bawił :) Teraz też czasem coś sobie powłącza, zwłaszcza wiatraczek ;) - ma na nim jedną ulubioną melodyjkę i będzie tyle naciskał, aż zagra :) Ja z kolei jestem zawiedziona lwem fishera fp-t6036-02.jpg Jest tak banalny, że Radkowi znudził się już daaaawno, ma chyba ze dwa sensowne przyciski, reszta badziew :/ A biedronki się zwyczajnie boi. Już sto razy wolę kostkę :)
Co do szczepionek, to tu jest podobnie: bezpłatna mmr (ale to podobno zależy od przychodni, trzeba pytać) podobno częściej daje powikłania - tak mi objaśniła pediatra. No i to jest ta słynna szczepionka podejrzana o powodowanie autyzmu, niby teza obalona, ale sprawa ciągle w toku i co rusz wypływają na jaw nowe fakty (ostatnio mi koleżanka jakiś link na ten temat podrzucała, że niby jednak ten związek z autyzmem potwierdzono - za cholerę nie wiem, ile w tym prawdy...).

hej dziewczyny,
Ja dzisiaj poszalałam za zakupach raz dla siebie;P Sukienka za ząbka jest i jeszcze parę innych rzeczy:D I małej butki kupiłam na jesień-wiosnę, rozmiar 20 w Smyku za 30 zł, więc super się cieszę, bo patrzyłam i w Bartku, deichamnie pdobne za 70-130 zł:p Więc coś mam, jeszcze jakaś 19 pełna mi się przyda bo na razie mam tylko sandałki, ale jak sie trafi coś sensownego to kupię:D

Co do zabawek to generlanie trzeba uważac, bo producenci naciągają a rodzice kupują, ja jak już kupuję zabawki to raczej sprawdzone przez koleżanki:) I z Kiddielandu polecam wam (jak któraś mysli jeszcze nad prezentem na roczek) Odkrywczy dom - zabawki - sklep internetowy Merlin.pl (merlin cene ma dobra, na allegro okolo 120 zl, w smyku 170) super zabawka, Basią się nią bawi, jeszcze bez zrozumienia co jest jakim odgłosem ale i to zrozumie, geenrlanie wie gdzie ma nacisnąć, by jej grało, ale porzychodzą dzieci 5 letnie i sie też nią bawią:) Generlanie gdzie nie naciszniesz to wydaje odgłosy...pralka, piekarnik, chrapanie, kaczka w kapieli etc. super sprawa, fajna jest tez arka noego z kiddielandu...ale rekalmę zrobiłam:p

A prosta i fajna zabawka, basia dostała na roczek i jej się barszo podoba MULA Skrzyneczka - puzzle - IKEA

oki zmykam bo dziś znajomi przychodzą i muszę trochę poszykować:p
milego popołudnia:)

reklama
Nef mothercare ma dobre otwory wokól szyji, nie ma Pola zadnych dekoltow. za paczkę placlam 60 zl, czyli 20 za spioszek. nei jest malo, ale tez nei za duzo. i plus duzy, ze one są bez poślizgu, mają te wypustki na stopkach, wiec sie chodzacy brzdac nie wywali

ja nei jestem zwolenniczka szczepien iles tam w jednym, bo moim zdaniem to baardzo oslabia dziecko. dlatego wolalabym osobno szczepic i czyms, co nie ma bialka. ale jesli ta szczepionka druga platna jest bardziej bezpieczna to ją wybierzemy pewnie (chyba, ze nas oslabi cena)

Do góry