reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

reklama
na pewno z ostatniego miesiąca, a nie 12 liczą?

co do kuriera, u nas do 23 jeżdżą...

i też nie mam dokąd wrócić po macierzyńskim. Ale to już w listopadzie zacznę się martwić tym. pracę mieć muszę, bo M ze swojej pensji nie utrzyma 3 osób, opłaty + kredyt :/

A czy któraś wie, jak wygląda sprawa z wychowawczym? Bo na macierzyńskim zus opłaca mi składki, a co dalej? Wiem, że jest bezpłatny, ale kto płaci składki? Czy w tym czasie jestem normalnie ubezpieczona?

I u mnie z pracy, z ubezpieczenia nie dostanę nic - pewnie dlatego, że nie niałysmy ubezpieczenia w pracy...

Supcio ja bralam slub cywilny w ciazy iiiiiiiiiii glupia to byla decyzja ..Teraz w zyciu bym nie brala slubu w ciazy:no::no:No ale kazdy robi jak chce ;-)
zgadzam sie z jedyneczka calkowicie .

Kurde ,mam tyle roboty w domu ,a ja siedze w dresach jem ciasto ,pije kawe i tylka nie chce mi sie ruszac :baffled:

"Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód netto rodziny z roku poprzedzającego okres zasiłkowy, w przeliczeniu na osobę, nie przekracza kwoty 504 zł, a w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 583 zł. Do ustalenia dochodu rodziny niezbędnym dokumentem jest zaświadczenie z urzędu skarbowego." (żródełko Zasiłek Rodzinny &#183 becikowe.com)

Czyli ja mogę zapomnieć :-D

czy zasiłek rodzinny i to becikowe drugie to jest to samo? A tak w ogóle, to oni mają kwoty świetne... Utrzymać z 1500zł 3 osoby... Powinni się trochę zaktualizować

Laski, ale dzisiaj macie wenę.

No to pocieszyłyście mnie tym kurierem, bo już co chwilke dzwonię do rodziców czy był - podąłam ich adres do przesyłki.

Emih, mój M podobnie, zawsze kombinuje na wszystkie strony, żeby bylo nam jak najlepiej.

A co do powiedzenia: Bedzie dobrze. Czasem naprawdę rzeba tak pomyśleć, niby nic na to nie wskazuje, a coś na dugi dzień wygląda zupełnie inaczej. Co absolutnie nie znaczy, że można usiąć, czekać na zbawienie i mówić będzie dobrze. Działać, działać i wierzyć, że będzie dobrze:-)

Luise ale naskrobałaś!!!
Ja też będę chyba miała Teutonię, ale jeszcze nie zamawiam. Kupię używaną lub w sklepie. Dzisiaj zobaczyłam na DDTVN czworaczki i tak się poryczałam,że do tej pory smarkam. Znowu mi się źle spało,ale przynajmniej bez kolki. Dzisiaj sprzątanie i mega duże zakupy przed świętami.:-)

Mruczka, z teutonią ze sklepu to nie jest lekko - wybór kolorów żaden, ceny z kosmosu no i wózki po testowaniu prawie jak używane :(

to znalazłam i z tego wyniki ze zasiłek czyli kase dostaje sie nawet do 22 tyg (chyba???)

Zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia dziecka przysługuje przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, tj. przez okres: – 20 tygodni (140 dni) w przypadku urodzenia jednego dziecka w trakcie jednego porodu

Zasiłek macierzyński za okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego albo dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego – dla ubezpieczonych będących pracownikami
Od 1 stycznia 2010 r. pracownica, która urodziła dziecko, ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego i zasiłku macierzyńskiego przez okres:
– do 2 tygodni, jeśli urodziła jedno dziecko

czy zasiłek rodzinny i to becikowe drugie to jest to samo? A tak w ogóle, to oni mają kwoty świetne... Utrzymać z 1500zł 3 osoby... Powinni się trochę zaktualizować

No właśnie nie, ponoć trzeba pierw być na tym zasiłku rodzinnym. Inaczej musisz na szybko składać podanie pierw o zasiłek a potem o drugie becikowe... O ile dobrze zrozumiałam...

Dobra ja spadam pojawię się za 2h będzie co czytać :-D

reklama
mnie ten tekst rozwala, to taki oklepany slogan. A nie można człowiekowi w potrzebie czegoś od siebie powiedzieć?
Jestem strasznie uczulona na tym punkcie. Mój tata miał guza mózgu, ostatni rok życia spędził na łóżku, z dnia na dzień było z nim coraz gorzej, nic się już nie dało zrobić, to już tylko czekanie na śmierć... Brzmi to okrutnie, ale tak to było, każdego dnia obserwowaliśmy, jak się jego stan pogarsza. A ktoś mówił nam, będzie dobrze ... nie próbując zrozumieć, pomóc, a każda pomoc była nam bardzo potrzebna. Nawet żeby ktoś posiedział z tatą godzinę, żebyśmy my z mamą mogły coś zrobić.
To samo po pogrzebie - będzie dobrze... Wiem, że czas leczy rany, że kiedyś ból będzie słabszy, ale można coś innego powiedzieć...

Do góry