reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki polecają - wszystko dla dziecka i mamy.

Dzięki za podpowiedzi. Moze kupie dwie rożne zeby mieć pod ręka i zobaczymy. :) a smoczki? Praktykujecie?

Ja miałam na studiach zajęcia z logopeda i mówiła babka zeby nie dawać smoczków bo wady wymowy itd w sumie sama nie wiem co o tym myślec. Znam dzieci ktore nie miały nigdy smoczka i dawali rodzice radę nie było nawet zle. To chyba tez zalezy od malucha nie? Bo niektóre w ogóle nawet nie chcą...

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Lipa z tym smoczkiem, moja córa używała smoka do 2 roku życia i wymowę ma idealną, mówiła wcześnie i od początku bardzo wyraźnie.

A ja chciałabym zapytać czy macie jakieś typy co do środków do prania dla maluchów.
Zastanawiam się czy płyn, mleczko czy proszek no i jaki....proszek chyba lepiej dopiera, widziałam też odplamiacz taki dla maluszków ale niewiem czy zadziała.
Córce prałam w zwykłej bryzie i było oki ale teraz te proszki jakieś ostrzejsze chyba są.
A jakie są wasze opinie?

reklama
Ale zamiast wody można chyba herbatę z koperku? Moja mama tak robiła bratowa kuzynka i z dzieciakami ok. Fakt taki ze po trzy miesiące karmily piersią wiec może dlatego...bo potem mm to może trzeba było dopajac. Nie wiem...

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Ponoć woda najlepsza, bo na koperki, rumianki to różnie dzieci reagują - wg dr Google i forów mamusiowych :p . I faktycznie inaczej jest przy kp i mm, mm bardziej treściwe..
Teraz najnowszy jest trend, żeby przy kp wcale nie dopajać, bo to zmienia florę bakteryjną jelit - znowu ponoć. No i rozszerzać dietę nie wcześniej niż po 6 miesiącu..

Alinka, mleko mamy zmienia się wraz z wzrostem dziecka i dopasowuje do jego potrzeb. Przy kp nie trzeba dopajać, po prostu w upały częściej podawać pierś na chwilę, żeby dziecko popilo ten pierwszy pokarm. Ja nie zamierzam podawać niczego innego niz cycus do szóstego miesiąca.

Co do butli, my mieliśmy medele calmę ale specjalnie, żeby zmusić młodego do wysiłku i żeby nie przyzwyczaił się do łatwego wyplywu z butli.

Hmmm.... do pół roku tylko na cycu? Ciężko chyba żeby takie duże dziecko było syte na samym pokarmie ale może się myle
Tak to jest możliwe.
Moja córka do 7 mc była tylko na cycu.
W upały jej nie dawałem pić bo ona wyplowala smoczki więc tylko tylko cyc ...

Wózek wybrany:)
Pojechaliśmy dziś oglądać wózki. Skupiłam się na Baby Design Dotty i Xlanderze.
Wybrałam Dotty, bo jest po prostu śliczny, funkcjonalny i mam wrażenie wygdony dla dziecko, Wykończenia gondoli w środku, obsługa, waga, amortyzacja, koła - wszystko na plus. No i co najważniejsze - idealna spacerówka, widać, że dziecku będzie w niej bardzo wygodnie, jest komfortowa wykończona w środku zamszem i ma wszystko co chciałam. Wyłożona miękkim materiałem, regulowane oparcie (5 stopniowe), oparcie na nózki i długa regulowana budka, chroniaca przed deszczem, słońcem i wiatrem. Poza tym wózek po prostu fajnie wygląda, jak wózek klasyczny a jednocześnie taki fajny:)
Raczka wykończona skóra ekologiczną. Dobrze się prowadzi, bo jest w miarę wysoki.

A Xlander?
Moja opinia na temat tego wózka - nie, nie,nie.Słaba amortyzacja, mała gondola, dużo plastiku, niski. A spacerówka to porażka. Na pewno dziecku nie będzie w tym wygodnie. Mała i nie na zimę na pewno.

Ostatnia edycja:
Wózek wybrany:)
Pojechaliśmy dziś oglądać wózki. Skupiłam się na Baby Design Dotty i Xlanderze.
Wybrałam Dotty, bo jest po prostu śliczny, funkcjonalny i mam wrażenie wygdony dla dziecko, Wykończenia gondoli w środku, obsługa, waga, amortyzacja, koła - wszystko na plus. No i co najważniejsze - idealna spacerówka, widać, że dziecku będzie w niej bardzo wygodnie, jest komfortowa wykończona w środku zamszem i ma wszystko co chciałam. Wyłożona miękkim materiałem, regulowane oparcie (5 stopniowe), oparcie na nózki i długa regulowana budka, chroniaca przed deszczem, słońcem. Poza tym wózek po prostu fajnie wygląda, jak wózek klasyczny a jednocześnie taki fajny:)
Raczka wykończona skóra ekologiczną. Dobrze się prowadzi, bo jest w miarę wysoki.

A Xlander?
Moja opinia na temat tego wózka - nie, nie,nie.Słaba amortyzacja, mała gondola, dużo plastiku, niski. A spacerówka to porażka. Na pewno dziecku nie będzie w tym wygodnie. Mała i nie na zimę na pewno.
Superr ten Dotty! Ja byłam nastawiona na Bebetto Luca ale ten który wybrałaś jest chyba fajniejszy :-) a tam można wpiąć fotelik czy tylko gondola a pozniej spacerówka?

ja dzisiaj też oglądałam wózki w promocji był mutsy ale jakoś wersja sportowa mi się nie podobała

na olx znalazłam mutsy evo za 900zł napisałam czy jest możliwość negocjacji ceny

reklama
Superr ten Dotty! Ja byłam nastawiona na Bebetto Luca ale ten który wybrałaś jest chyba fajniejszy :-) a tam można wpiąć fotelik czy tylko gondola a pozniej spacerówka?

Można wpiąć fotelik, dokupujesz tylko adapterki za 100zł. Też patrzylismy z fotelikami Maxi Cosi i jeszcze Kiddy Evolution. Powiem Ci, że ten drugi jeśt super, bo można go rozłożyć, jak spacerówkę.
Tu opis
Link do: Kiddy Evolution Pro 2

A i w maju mają być nowe kolory Dotty:)
Ja jestem zauroczona tym wózkiem, bo wygląda naprawdę ślicznie, jak wózek a nie takie nie wiadomo co, jak czasem widzę na ulicy.
Opis ze strony idealny
  • Lekki, kompaktowy wózek uniwersalny
  • Wszystkie koła pompowane, miękka amortyzacja
  • Wentylowana gondola z podnoszonym oparciem oraz wygodnym systemem odpinania i zapinania na stelażu
  • Rączka, uchwyt gondoli i wykończenia z ekoskóry
  • Zamszowa wkładka w wersji spacerowej
  • Duży kosz zamykany na suwak
  • Siedzisko spacerówki montowane przodem lub tyłem do kierunku jazdy
  • Regulacja podnóżka i oparcia w spacerówce
  • Dodatkowo powiększana budka
  • Możliwość montażu fotelika Baby Design oraz Cabrio Fix Maxi Cosi
  • W komplecie pokrowiec na nóżki, torba z przewijakiem, folia przeciwdeszczowa na gondolę i spacerówkę
  • 10 łożysk – dwa łożyska na każde koło, dwa w piastach

No jeszcze koła!!!
Ten wózek pojedzie i na śniegu i na piachu.
Xlander słabo, ma małe przednie koła.

I jeszcze serwis: door to door

Ostatnia edycja:
Do góry