reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
Klaudia, zawsze mogę na Ciebie liczyć :tak::tak:


dzięki Asiu, pomyśle nad tym mr muscle, muszę :dry: i nad jakimś druciakiem do szorowania :baffled::baffled::baffled:

Elen ja polecam Ci na ten syf w piekarniku taką łopatkę-skrobaczkę do tłuszczu, którą usuwa się przypalenia z płyty elektrycznej. Wiesz co mam na myśli?
Nie wydaje mi się, żeby taki brud rozpuścił jakikolwiek zwykły albo niezwykły środek.
 
reklama
cześć :-) błagam o pomoc!!!!!
w firmie jest zwyczaj, że osoba, która ma urodziny przynosi do biura ciacho itp i robi imprezę
dzisiaj urodziny robiły dwie koleżanki, następna jestem ja :confused: a po dzisiejszym menu ręce mi opadły :-:)-:)-:)-(
pomóżcie: co mogę podać na takim świętowaniu? tym bardziej, ze będzie:
1. ciepło
2. dowóz chyba komunikacją miejską :baffled::baffled::baffled:
3. robić będe sama :baffled:
4. zupełnie nie mam pomysłu :crazy:
help!:confused::confused::confused:
 
cześć :-) błagam o pomoc!!!!!
w firmie jest zwyczaj, że osoba, która ma urodziny przynosi do biura ciacho itp i robi imprezę
dzisiaj urodziny robiły dwie koleżanki, następna jestem ja :confused: a po dzisiejszym menu ręce mi opadły :-:)-:)-:)-(
pomóżcie: co mogę podać na takim świętowaniu? tym bardziej, ze będzie:
1. ciepło
2. dowóz chyba komunikacją miejską :baffled::baffled::baffled:
3. robić będe sama :baffled:
4. zupełnie nie mam pomysłu :crazy:
help!:confused::confused::confused:
Poszlabym na latwizne :tak: i zamowila cos w cukierni :-p:-p:-p
Powaznie rzecz biorac masz usprawiedliwienie w postaci dymiacego piekarnika i dalekiej drogi do pracy :tak::tak::tak:
 
Joasia wkleila link do przepisow na smakolyki dla maluszkow.
Wczoraj upieklam te ciasteczka i sa rewelacyjne, rozplywaja sie w ustach :tak::tak::tak:
Ciasteczka czekoladowe

Dla dziecka od: 1 roku
Autor: Grażyna Toruńczyk

Składniki

- 100 g margaryny
- 100g cukru
- jajko
- łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g mąki
- 200 g (2 tabliczki) czekolady
Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Ukręć margarynę z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj wanilię, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć do ciasta czekoladę posiekaną na małe kawałeczki, całość wymieszaj tak, by rozłożyły się one równomiernie. Uzyskaną mieszaninę nakładaj na blachę łyżeczką, tworząc małe, spłaszczone, oddzielone od siebie o kilka centymetrów placuszki. Piecz 8-10 min, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Można je jeść ciepłe lub zimne, zawsze będą znakomite.





Moje modyfikacje - nie dalam dwoch czekolad tylko z obydwu tak po 2/3 tabliczki i nie dalam olejku waniliowego a troche cukru waniliowego :tak:

Nie robilam tez na blaszce placuszkow a jedynie takie kulki wielkosci orzecha wloskiego, w trakcie pieczenia same sie rozplywaly na placuszki :tak:
POLECAM!
 
czy ktoras z was piecze ciasto drozdzowe z owocami?
mam straszna ochote na takie ciasto a nie mam sprawdzonego przepisu,bo balam sie do nei dawna z drozdzami kombinowac

bede wdzieczna za przepis :-)
 
ja ostatnio (u mamy,bo mój piekarnik to :angry::angry::angry::angry::angry::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::angry::angry::angry::wściekła/y::wściekła/y:) robiłam ciasto z tego przepisu, wyszło całkiem całkiem :tak::tak::tak:


Ciasto drożdżowe z owocami:
• 50 g świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2 żółtka
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa

W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając.
Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.
Porcja na blachę 23x23 cm.
 
Elen bardzo dziekuje :-):-):-):-):-) juz sobie pzrepis przepisalam

no ja z piekarnikiem tez mialam jazdy bo mielismy tak starą kuchenke ze piekarnik nawet byl popsuty :baffled:
 
reklama
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
(ilości dostosowac do potrzeb!)

makaron kolanka
1 opakowanie szpinaku mrożonego
warzywa mrożone lub świeże
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
starty ser żółty
łyżka masła
1/3 kostki rosołowej
1 kostka knorr z oliwą do makaronu
3 łyżki śmietany 18 proc.
pieprz
sól
bazylia
estragon
tymianek
papryka ostro-słodka

Makaron gotujemy (najlepiej z knorrem z oliwą z oliwek). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Lepiej na oliwie, a nie na oleju. Warzywa (ja wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżek śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, nakładamy żółty starty ser i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

smacznego :-)
 
Do góry