Joaska
Lipcowe mamy '05
Błagam o przepis na ZAWSZE-SIĘ-UDAJĄCĄ tarte z owocami![]()
Tarta z jabłkami w masie śmietankowej
Kiedy będziecie wybierać jabłka do tej tarty, zwróćcie uwagę, żeby były twarde. Do końca pieczenia powinny wytrzymać w całości, nie rozpadając się na kawałki. Ja z reguły piekę tarty w ceramicznej formie z karbowanymi brzegami. Wtedy ciasto bardzo elegancko wygląda. Oczywiście można też użyć zwykłej formy z wyjmowanym dnem.
* 250 g mąki
* 3 łyżki drobnego cukr
* 1 szczypta soli
* 4 jajka
* 100 g masła
* 3 jabłka
* 1 cytryna
* 200 ml mleka
* 100 ml Ramy Cremefine do gotowania
* 1 laska waniliowa
* 10 g masła do smarowania foremki
* 20 g cukru pudru
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak to zrobić:
1. Pomieszaj mąkę z 1 łyżką cukru i szczyptą soli.
2. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody.
3. Zmiksuj całość. W miarę miksowania dolewaj po trochu wody. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę.
4. Zawiń kulę w folię i włóż ją na 15 min. do lodówki.
5. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój każdy owoc na 8 części.
6. Polej jabłka sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały.
7. Masę śmietanową do polania tarty przygotowuje się, mieszając mleko ze śmietanką.
8. Dodaj do płynu 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru i całość lekko ubij.
9. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob nożem pestki.
10. Przełóż je do masy i dobrze wymieszaj.
11. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek.
12. Wysmaruj foremkę masłem. Nawiń placek na wałek i przełóż go do formy, powoli rozwijając.
13. Ciasto powinno przylegać dokładnie do brzegów foremki. Odetnij kawałki, które wystają.
14. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty.
15. Na wierzchu rozłóż jabłka (jak wachlarz) i posyp cukrem.
16. Na tartę wlej masę śmietankową.
17. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C i piecz przez 5 min.
18. Następnie obniż temperaturę do 200 stopni C i piecz przez kolejne 25 min.
19. Posyp tartę cukrem z wierzchu i wstaw jeszcze na 10 min. do pieca przełączonego na opcję grillowania, żeby cukier nabrał złotego koloru.
To Paskalowa tarta, ja robie tak samo , tylko zamiast jabłek daje brzoskwinie z puszki!!!!!