reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Błagam o przepis na ZAWSZE-SIĘ-UDAJĄCĄ tarte z owocami :happy2::happy2::happy2:

Tarta z jabłkami w masie śmietankowej
Kiedy będziecie wybierać jabłka do tej tarty, zwróćcie uwagę, żeby były twarde. Do końca pieczenia powinny wytrzymać w całości, nie rozpadając się na kawałki. Ja z reguły piekę tarty w ceramicznej formie z karbowanymi brzegami. Wtedy ciasto bardzo elegancko wygląda. Oczywiście można też użyć zwykłej formy z wyjmowanym dnem.

* 250 g mąki
* 3 łyżki drobnego cukr
* 1 szczypta soli
* 4 jajka
* 100 g masła
* 3 jabłka
* 1 cytryna
* 200 ml mleka
* 100 ml Ramy Cremefine do gotowania
* 1 laska waniliowa
* 10 g masła do smarowania foremki
* 20 g cukru pudru

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak to zrobić:
1. Pomieszaj mąkę z 1 łyżką cukru i szczyptą soli.
2. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody.
3. Zmiksuj całość. W miarę miksowania dolewaj po trochu wody. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę.
4. Zawiń kulę w folię i włóż ją na 15 min. do lodówki.
5. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój każdy owoc na 8 części.
6. Polej jabłka sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały.
7. Masę śmietanową do polania tarty przygotowuje się, mieszając mleko ze śmietanką.
8. Dodaj do płynu 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru i całość lekko ubij.
9. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob nożem pestki.
10. Przełóż je do masy i dobrze wymieszaj.
11. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek.
12. Wysmaruj foremkę masłem. Nawiń placek na wałek i przełóż go do formy, powoli rozwijając.
13. Ciasto powinno przylegać dokładnie do brzegów foremki. Odetnij kawałki, które wystają.
14. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty.
15. Na wierzchu rozłóż jabłka (jak wachlarz) i posyp cukrem.
16. Na tartę wlej masę śmietankową.
17. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C i piecz przez 5 min.
18. Następnie obniż temperaturę do 200 stopni C i piecz przez kolejne 25 min.
19. Posyp tartę cukrem z wierzchu i wstaw jeszcze na 10 min. do pieca przełączonego na opcję grillowania, żeby cukier nabrał złotego koloru.

To Paskalowa tarta, ja robie tak samo , tylko zamiast jabłek daje brzoskwinie z puszki!!!!!
 
reklama
Asiu - wielgachne DZIEKI ! wiczorem, jaj już ułożę dziscko spać, zabieram sie za pichcenie :-):-):-):-)
 
hahaha, już by chciała!! :laugh2::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::chief::happy2:

nic nie będzie, bo:
1. jestem obecnie pozbawiona aparatu
2. okazało sie, ze w domu nie mam: jabłek (brzoskwiń), mąki, jaj, laski wanilii i TYM BARDZIEJ Ramy Cremefine:-p:-p:-p:-p:-p

musze zrobić zakupy :rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:
 
powiem krótko - kupiłam melona i na surowo mi nie smakuje :crazy::crazy::crazy: co z nim zrobić, żebym nie musiała go wyrzucać a M żeby nie miał powodów do nasmiewania sie z mojej chęci eksperymentowania z nowymi owocami? plissss.....
 
powiem krótko - kupiłam melona i na surowo mi nie smakuje :crazy::crazy::crazy: co z nim zrobić, żebym nie musiała go wyrzucać a M żeby nie miał powodów do nasmiewania sie z mojej chęci eksperymentowania z nowymi owocami? plissss.....
Wysłac do mnie bo uwielbiam właśnie na surowo zmrożonego i skropionego cytryną :tak:
 
Muffiny Nigelli z groszkami czekoladowymi

no nie mogę sie powstraymać :-D:-D:-D:-D:-D

SUCHE:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao
150 g groszków czekoladowych (ponieważ mieszkam na prowincji dorzuciłam 150 g posypki czekoladowej w formie płatków, też sie udały)
1 cukier waniliowy (ew. esencja waniliowa ale wtedy dodac do mokrych)

MOKRE:
250 ml mleka
90 ml oleju roślinnego
1 jajko

Wymieszać osobno suche i osobno mokre. Potem wlewamy mokre do suchych, mieszamy niedbale i nakładamy do muffinowej formy, górę można posypac groszkami/posypką. Pieczemy 20 min. w 200 st. C. Wyszło 12 sztuk.​

Smacznego :-):-):-):-)

4vqtorc.jpg


4thn6eb.jpg
 
reklama
Do góry