reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Tusia weź pogadaj tak konkretnie ze swoim ginekologiem jakie są możliwości i co jest nalepsze dla Majeczki i Ciebie.
Niech się konkretnie określą jaka Majeczka jest duża i czy juz ewentualnie można pomyśleć o szybszym porodzie.
Lekarze mają swoje sposoby na wywołanie i czasami takie rozwiązanie jest najlepsze.

Powiedz jej o wszystkich twoich wątpilwościach i że się denerwujesz a to nie wpływa dobrze na ciśnienie.

Kurcze każdy lekarz co innego mówi i bądź tu mądry.

reklama
Tusia dowiedz się o najlepsze USG w swoim mieście i idź prywatnie. Niestety trochę zapłacisz ale myślę że jest to warte Twoich nerwów.

Anitko wlasnie on akurat na urlopie byla i jeszcze jest i nic nie wie tylko dwa dni przed pojsciem do szpitala do niej dzwonilam, ze mam te dolne rozkurczowe na 100 i nie chce mi sie obnizyc to powiedziala mi, ze mam zwiekszyc dopegyt o 1 tabl. i jak to nie pomoze to natychmiast klasc sie do szpitala. Jeny kiedy ten poniedzialek......

Kurko o tej jednorazowej wypłacie z ZUS już pisałam kiedyś na forum. Znajdę w swoich wypowiedziach i wkleję jeszcze raz.
Jeżeli chodzi o inne wypłaty to możesz dostać jednorazowo jakąś kwotę jeżeli w zakładzie pracy Twoim lub Twojego męża (ojca dziecka) są ubezpieczenia grupowe (dodatkowe) i obejmują ten rodzaj świadczenia.
Możesz ewentualnei sie dowiedzieć o pępkowe w Twoim mieście. Słyszałam że w Krakowie coś takiego funkcjonuja ale na 100% nie wiem.

Fridzia najlepsze to niby te na ktorym mi moja lekarz robi (w wojewodzkim szpitalu) i wg. niego na ostatnim to termin na 12 lipca, wg. miesiaczki na 9, a wedlug moich obliczen to 11 wiec jestem jakby tydzien do przodu (37tc) napewno powiem tak jak napisalas dzieki za rade.

Z zasiłkiem to jest tak:
Dochody Twoje i Twojego małżonka dzieli się przez 3 (ilość członków rodziny) i kwota na członka rodziny nie może przekroczyć 504zł na osobę.
Dochód ten ustala się na podstawie zaswiadczenia z Urzędu Skarbowego Twojego i małżonka.Przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego w okresie zasiłkowym trwającym od 1 maja 2004 r. do 31 sierpnia 2005 r. uwzględnia się przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie uzyskany w 2002 r.
Moja propozycja jest taka żebyś wcześniej załatwiła sobie takie zaświadczenie z US a zaraz po urodzeniu dziecka złożyła dokumenty w zakładzie pracy Twoim lub Twojego męża.
musisz wypełnić dodatkowo:
Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby uprawnionej, kopia skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka
Jak spełnisz kyterium dotyczące dochodu to będzie Ci przysługiwał co miesiąc zasiłek na dzidziolka 43zł miesięcznie oraz jednorazowo 500zł z tytułu urodzenia dziecka.

Dodatek z tytułu urodzenia dziecka (zastępujący jednorazowy zasiłek macierzyński z pomocy społecznej) jest wypłacany przez wszystkie podmioty.

Dodatek ten wypłaca się uprawnionym osobom do ukończenia przez dziecko 1 roku życia, jeśli wniosek o dodatek został złożony przed ukończeniem tego wieku. Wymieniony dodatek przysługuje na dzieci, które urodziły się po dniu 30 kwietnia 2004 r.

cześć dziewczyny
jak wasze samopoczucie , bo mnie w nocy bolały kości miednicy , a dziś po południu idę do gina zobaczę jak sobie tam baraszkuje no i ciekawe jak wyniki wyszły mam nadzieję że oki :), no jeszcze dziś idę na imieniny do mojej mamy , rodzinka będzie znowu baby mnie oblegną i zaczną wypytywać no i oczywiście ich te przesądy :)

Tusia, przyszlo mi wlasnie do glowy ze moze troszke poudawaj ze cos ci dolega i wybierz sie jeszcze dzis do tego drugiego szpitala niech Ci zrobia USG, to nie bedziesz musiala sie bardzo martwic do poniedzialku, a jak Ci nie zechca zrobic to moze za odplata Ci zrobia.
Anita z tym akcentem i wogole inna narodowoscia to zauwazylam ze troche ciezej sie zyje w europie zachodniej. Patrza na Ciebie jak na czlowieka drugiego gatunku, gorszej kategorii. Kilka miesiecy temu mialam potyczke z pania w urzedzie miasta, chcialam zarejestrowac sie po zmianie adresu a ta baba rasistka stwierdziala ze przyszlam ich wykozystywac i mnie nie zapisze, wiec sie na nia rozdarlam ze to nie jej problem co ja chce i niech wykonuje swoja prace i nie wciska mi glupot ze mnie nie moze zarejestowac, bo mi sie prawnie to nalezy. Tez zauwazylam ze jezeli jakis pracownik sam jest etranzerem to jest o wiele milszy niz belgowie.
Ciekawe co u Graszki, jak tam z jej zdrowkiem. Moze jej maz moze nam cos napisac...

reklama
Hej !
Ależ się dziś wystraszyłam, wstaję rano a tu brzuch całutki w czerwone pręgi.Oczy mi wyszły.....wyglądało jakbym przez noc nabawiła się pięknych rozstepów.
Okazało się jednak że to koszulka tak artystycznie mi się odcisnęła i całe szczęćie brzucho mam gładki. Uffff!!!!

Tusiu rzeczywiście masz niezłe jazdy z tym szpitalem, a najbardziej współczuję ci tego oczekiwania do poniedziałku. Niby to niedaleko a jednak.....
Posłuchaj rad dziewczyn i albo zapłać za usg prywatnie, albo coś kombinuj w szpitalu. Przynajmniej będziesz spokojniejsza.

Do góry