czesc dziewczyny, podgladam was od wiekow
poniewaz dzisiaj poruszylyscie temat grecji to nie wytrzymalam i pisze. grecja to moj bzik totalny. mieszkalam tam kilka lat, do zeszlaego roku. troszke zwiedzilam wiec moge wam odpowiedziec na kilka pytan.
kreta jest sliczna i ma swoj indywidualny klimat i sposob bycia mieszkancow(troszke inny od reszty kraju) i niesamowita kuchnie!
:-) jezeli dalybyscie rade to goraco polecam chania(zachodnia czesc wyspy). z tego co pamietam jest malo popularna w polskich ofertach biur podrozy ale moim zdaniem piekniejsza!
korfu(kerkyra) jest jak to niania pisala bardzo zielona. ale tu uwaga. z racji polozenia geograficznego mozna tam znalezc tyle zieleni. na innych wyspach grecji jest z drzewami duzo skromniej.
pogoda moze niezle zaskoczyc. np rok temu kwiecien, maj i czerwiec byly piekne:-) a caly lipiec wial silny wiatr i temperatura sie nie popisala.
to byl duzy problem bo wielu turystow z mysla ze jada do grecji w lipcu nie zabralo cieplejszych ubran przez co wieczorne wyjscia byly w zasadzie niemozliwe.
z innych wysp polecam santorini(thira), ios, ja mam wiele swietnych wspomnien z mykonos(czesciowo tam mieszkalam).
:-) :-) wyspa ma reputacje greckiej ibizy i rzeczywiscie mozna sie tam zabawic ale nie ma problemu ze spedzeniem tam rodzinnych wakacji. a plaze sa najpiekniejsze jakie widzialam w zyciu!!! no moze jeszcze jedna plaza z okolic chania im dorownuje;-)
wiem ze z malymi dziecmi ma sie pewne ograniczenia. wybiera sie miejsce wyjazdu pod innym katem. ale jesli ktoras z was planowalaby podroz do grecji bez dzieci, tylko z mezem, znajomymi to goraco polecam abyscie same zorganizowaly podroz! w zasadzie wszyscy grecy mowia po angielsku. polaczenia promowe sa nie tak drogie i dobrze rozwiniete a co do noclegu to mozna sie potargowac. na kazdej wyspie w momencie gdy statek cumuje tam juz czekaja wlasciciele pensjonatow, hoteli i rooms to rent z ofertami. tylko wybierac;-)
ale sie rozpisalam
jednym slowem zapraszam wszystkich do grecji!!!
:-)