reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy

Maniu co do krocza to sie juz goi - tylko mam uwazac, bo oprocz naciecia jedno szarpniecie sie przydarzylo i to ono tak rwie:(. A nacinali bo moj jas to troszke duzy sie rodzil - ale i tak mysle ze jak by byl mniejszy pewnie tez by nacieli :(

reklama
dziewczyny a jak to u nas jest ze szczepieniem, podobno mozna sobie kupic jakies lepsze (bardziej rozbudowane) szczepionki. Wy juz jestescie blisko szczepienia w 6 tyg. wiecie cos na ten temat?

Aniu, my zdecydowalismy sie kupic te dodatkowe szczepienia. Dzieki temu dzidzius bedzie mniej razy kloty [kilka szczepionek w jednej] i bedzie mial lepsze zabezpieczenia [wiecej szczepionek niz w przypadku oddzielnych]. Pediatra tez mowila, ze w tych lączonych ktoras szczepionka jest lepsza, ale nie pamietam o co chodzilo. Generalnie ktoras polska szczepionka jest bez sensu zrobiona, bo NFZ oszczedza i dlatego nie wprowadzono nowej, ulepszonej. Te kupowane w aptece sa po prostu lepsze i skuteczniejsze. No ... tyle ze kosztuja. Ale my juz i tak za wszystko placimy, bo wciaz sie okazuje bez kaski to nigdzie dopchac sie nie mozna , albo oferowany zakres uslug jest tak tragiczny, ze szkoda nerwow...

Te potrzasania to znak ,że kształtuje sie układ nerwowy.

I zdarzają się one w aktywnej fazie snu. Wtedy dzicka nie nalezy budzić, choć może wydawac się że nie spi, bo np.otwiera czasem oczy. Aktywna faza snu sprzyja uczeniu się i zapamiętywaniu.

Znacie jakis sposób na katarek?
Mój mały ma od szpitala, a pediatra zaleciała gruszkę i przemywanie solą fizjologiczną, ale wydaje się mi to mało skuteczne.
pójdziemy do naszego pediatry, ale póki co moze coś pomoże innego.

A witamine D3 juz podajecie? ile razy? Ile kropli?

Uf uało sie uspic naszego Maluszka
My tez zdecydowalismy sie na szczepienie skojarzone - kosztuje 104 zł, ale nie ma co oszczędzać na maluchu:)

Asiołku jak ja Cię rozumiem:( ale mi sie z Medela udało wiec mam nadzieje ze i u Ciebie zaraz bedą efekty - tylko według mnie Medela w porównaniu z Aventem jest bardzo hmmm jakby to powiedzieć niedelikatna. dlatego teraz próbuje sprzedac Medelę jak juz sie ustabilizowało z laktacją i kupilismy Avent - niebo a ziemia. I tez stosowałam ten system - po 7 minut na kadą pierś, potem po 5 minut i po 3 minuty i tak co 3 godziny. Wiec trzymam kciuki i na pewno sie uda. Ja jestem bardzo szczesliwa bo od wczoraj - odpukac nie boli i nie poce sie przed przystawieniem Matuszka - tzn boli ale to jest do zniesienia bez płaczu - kurcze jak ja to wytrzymałam 5 tygodni brrr
Pytałaś tez ile mozna przetrzymywac mieszankę - my stosowalismy bebilon i wskazanie jest takie że w temperaturze pokojowej można przygotowane mlinio trzymać 45 minut a w lodówce 2 godziny.

Jesli chodzi o sen to u nas sie juz powoli normuje - Mateusz ma swoje godzinki czuwania i jak mu nic nie dolega to podziwia karuzelkę i ciezko nam w to uwierzyc ale przewraca sie z brzucha na plecy!!!! myslałam ze to przypadek ale mały akrobata zrobił to już szesć razy. To chyba troche za wczes nie ale lekarka powiedziąa ze urodził sie duzy i jest silny wiec ma prawo.

reklama
My podajemy witamine D3 co trzy dni po kropli no i jeszcze dostalismy witamine B6 i nie mozemy sie narazie zaszczepic w terminie bo cąły czas jest wysoka bilirubina i zółtaczka sie utrzymuje - podobno moze tak byc do 6 tygodnia wiec do wtorku powinno przejsć.
dziewczyny jescie mleko i mleczne przetwory? kurcze mateusz dostał strasznego uczulenia na buzi i odstawiłam mleko , przestałam przemywac buzie rumiankiem i odstawiłam herbatkę hippa - i zeszło, boje sie zeby to nie było to mleko bo bez jogurtów chyba nie wytrzymam:((((

Do góry